Felaktig info från mäklaren

Fråga:
Jag har precis köpt ett hus, där det i mäklarens objektsbeskrivning stod att huset har kommunalt avlopp och vatten. Nu har jag från grannarna fått höra att det inte alls är så utan både avlopp och vatten är enskilt men delas mellan flera grannar och även en golfbana. Det är nu tydligen på gång att det ska bildas en förening för detta. Jag tycker och tror att både säljare och mäklare vetat om detta men inte upplyst oss som köpare. Kan ett sådant fall hänvisas till undersökningsplikten eller ska jag som köpare kunna lita på att den information som står i mäklarens objektbeskrivningar är sann? Jag känner mig lurad och skulle vilja ha ekonomisk kompensation, för det var inte under de angivna förutsättningarna jag köpte huset.

Är det rimligt och vad kan jag i sådana fall begära/förvänta mig??


Svar:
Den som lämnat informationen till köparen ansvarar för riktigheten i denna. Om mäklaren fått sin information om fastighetens skick från säljaren, kan mäklaren knappast lastas för felet i objektsbeskrivningen. Fråga mäklaren om det är säljarens uppgift.

Om så är fallet kontakta säljaren och begär kompensation. Detta är en affär mellan privatpersoner och kan prövas i tingsrätt. Kontakta ert hemförsäkringsbolag angående rättskydd.

Mäklaren utför ingen besiktning av fastigheten och har ingen skyldighet att undersöka fastigheten närmare. Mäklaren får sin information om fastighetens skick från säljaren: fastighetsmaklarnamnden