Hur mycket kan vi låna på vår inkomst

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Jag och min särbo funderar på husköp tillsammans med våra barn/ungdomar som är 15-18 år, 4 st. Vår gemensamma inkomst före skatt är ca 48 000-49 000 kronor i månaden. Samt ett lån som dras varje månad på ca 2 900:-. 18-åringen bor hemma heltid, de andra varannan vecka.

Hur mycket kan man få låna till ett köp? Båda har fast jobb. Tacksam för svar. Ha en fin dag.


Svar:
Tack för din fråga. Du kan gå in på olika bankers hemsidor och räkna på hur mycket ett bolån kostar. Innan ni sen ska köpa bostad är det bra att ansöka om ett lånelöfte. Då vet ni hur mycket ni kan få låna. Räntan är inte speciellt hög just nu utan ligger precis i mitten av vad Riksbanken anser är normalt. Riksbanken har vid olika tillfällen sagt att en normal reporänta ligger runt 3,5 – 5 procent. När man lånar pengar till en bostad är det oftast på mycket lång tid. Därför tycker jag att alla låntagare måste förvissa sig om att man klarar högre ränta än den som gäller just nu. Den rörliga bolåneräntan ligger normalt sett runt en procentenhet över Riksbankens reporänta men oron på den finansiella marknaden har medfört att tre månaders bunden ränta under den senaste tiden har legat mer än en procentenhet över reporäntan. Räkna med högre ränta än dagens när du gör era kalkyler. Det gäller att ha bra reserver så att man kan behålla huset även om exempelvis räntan stiger.

Sambor ärver inte varandra. Innan ni köper bostad tillsammans rekommenderar jag er därför att ta kontakt med en familjejurist som hjälper er att skriva testamente och gå igenom hur ni bäst lägger upp er ekonomi när ni flyttar tillsammans. Ni bör också köpa varsin livförsäkring som ger den efterlevande en summa pengar om någon av er avlider. Då kan den efterlevande lösa ut barnen med livförsäkringspengarna och förhoppningsvis bo kvar i bostaden.

Lycka till med framtida bostadsköp!

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.