Kan vi få ett lån till huset

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Jag och min sambo vill köpa huset vi hyr idag. Det är värderat till 1,6-1,8 miljoner. Jag tjänar 26 822 kr i månaden och min sambo 19 600 kr före skatt. Vi har tre barn (16, 14 och 8 år) och jag har ett lån på 196 000 kr som jag betalar 2 800 kr i månaden på. Det finns en 1-rumslägenhet i fastigheten som vi kommer att hyra ut för 3 000 kr i månaden. Tror du att det går att få lån? Låter det dumt eller smart?


Svar: Det finns egentligen bara ett bra sätt att få reda på om ni får lån eller inte och det är att ansöka om ett. Men innan ni gör det tycker jag att ni själva ska försöka räkna på de nya boendekostnaderna. Konsumenternas Bankbyrå har en bolånekalkyl där ni kan räkna på bolånet. Fråga sedan nuvarande ägare hur stora driftskostnaderna är. Med driftskostnader menar jag till exempel el, värme, sotning, försäkring och kostnader för att underhålla huset. Behöver huset renoveras de närmaste åren behöver ni ju räkna med detta också.
Lägg gärna på 10–15% extra på driftskostnader och underhållskostnader så att ni har tagit höjd för oförutsedda utgifter. Läs också på om Skatteverkets regler vid uthyrning av fastigheter så att ni vet hur mycket skatt ni ska betala på hyresintäkten. Regeringen har föreslagit att schablonavdraget för uthyrning av villor höjs till 40 000 kronor nästa år. Går det förslaget igenom behöver ni inte betala någon skatt nästa år. Beslut fattas i slutet av december.

När ni har fått fram en ungefärlig summa kan ni jämföra den med era nuvarande boendekostnader. Blir det dyrare eller billigare? Om det blir dyrare; tror ni att ni klarar den ökade kostnaden med lätthet? Kan ni dra ner på andra utgifter?

När ni har skaffat er en egen bild av vad ett husköp innebär är ni väl förberedda att träffa banken och diskutera vidare med dem. Lycka till!

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.