Köpa först innan man sålt sitt gamla hus?

Fråga: Vi funderar på att köpa ett nytt hus närmare barnens skola. Vi förstår att det givetvis är smartast att först sälja vårt hus och sedan leta efter ett nytt. Men vi är kräsna när det gäller hus och vill vänta på det rätta innan vi säljer. Vi vill inte klämma in oss i en liten lägenhet innan vi flyttar till det hus vi köper.
Hur ska man göra? Jag har för mig att jag har hört om någon försäkring eller liknande för att man ska slippa två boendekostnader om försäljningen av vårt hus tar längre tid. Finns det någon sådan eller kommer jag ihåg fel?


Svar: Du kommer ihåg helt rätt. Det finns dubbelt-boende-försäkringar som du kan teckna via mäklare eller direkt med ett försäkringsbolag. Försäkringarna kan se lite olika ut men går ut på att ersätta boendekostnaderna i den nuvarande bostaden tills den är såld.
Försäkringen brukar ersätta alla boendekostnader (ränta, månadsavgift för bostadsrätt, el och driftskostnader) men inte amorteringen på bolånet. Tiden man får ersättning varierar från tre månader upp till ett år, men det är vanligt med några månaders karenstid innan de dubbla boendekostnaderna börjar ersättas. Det kan också finnas krav på att ni måste acceptera bud som motsvarar utgångspriset. Det går alltså inte att använda dubbelt-boende-försäkringen för att vänta in högre bud. Priserna på vad försäkringen kostar kan variera, så fråga både mäklaren och ert försäkringsbolag vad de kan erbjuda.

Allra först ska ni dock stämma av med er bank, eftersom en del banker inte betalar ut bolånet på den nya bostaden förrän den gamla bostaden är såld.