Skadligt med lockpriser

Det har talats en del om lockpriser under senare år. Alltså att man sätter ett för lågt pris på huset för att locka dit fler spekulanter.

Fastighetsmäklarnämnden, vår statliga myndighet, började granska detta förfaringssätt i fjol och sedan dess har jämförelsepriser börjat införas i objektsbeskrivningarna. Några mäklare har också fått varningar.

Det man vill undvika är att folk ska dras med i en budgivning och betala mer än de har råd med.

För mig känns detta som ett relativt litet problem, om man ser till oss konsumenter. Något ansvar har jag väl ändå själv när jag bjuder? Förhoppningsvis bjuder jag inte som en galning på första bästa hus jag ser.

Varför lägga ner så mycket tid och pengar på att granska detta?

Något som Fastighetsmäklarnämnden istället, enligt min uppfattning, borde lägga krutet på är de besvärliga besiktningsklausulerna i kontrakten som ibland är luddigt skrivna. Fortfarande får jag mail och telefonsamtal från upprörda människor som inte kan dra sig ur ett husköp fastän de trodde att de kunde göra det efter besiktningen. I vissa fall tvingas de flytta in i mögelskadade hus. Det kan handla om stora summor pengar som går förlorade, äktenskap som går i kras, etc.

Så, kära Fastighetsmäklarnämnden. Vore det möjligt för er att lägga energin på att försöka få fram en problemfri besiktningsklausul istället?