Bottenlån vs topplån

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Så var det förr

Förr fanns begreppen bottenlån och topplån. Både bottenlån och topplån hade säkerhet i bostaden så man kunde belåna upp till 100% av bostaden men bottenlånet räknades som ett säkrare lån och hade därför en lägre ränta.

Topplånet hade en snabbare amorteringsplan och högre ränta än bottenlånet.

Så funkar det nu

Begreppen bottenlån och topplån togs bort och ersattes av bolån och kontantinsats.

I Sverige kan du låna upp till 85% av din bostads värde som ett bolån enligt lag. En bostad som är värderad till 2 miljoner, får du alltså belåna med 1,7 miljoner kronor. Resterande 15% måste du ha själv, detta kallas för kontantinsats.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Pant

Man brukar benämna bankens säkerheten i egendom som pant. För att banken skall kunna ha säkerhet i en fastighet så används pantbrev. I en bostadsrätt så används inte pantbrev utan istället används något som heter pantförskrivning (en notering i bostadsrättsföreningens register).

Du kan ha flera pantbrev skrivna på en och samma fastighet. Du kan exempelvis ha två olika pantbrev, varav det ena uppgår till 40% av egendomens värde och det andra 20% av egendomens värde och använda dem som säkerhet till banken för ditt lån. Men du kan aldrig ta bolån som överstiger 85% av värdet.