Våra mest populära artiklar om solceller
Dela el med granne
Solcellstak
Solceller från Nibe
Solceller från IKEA
Sälja solel
Solcellsstödet
Ett växande intresse för solceller
Allt fler svenskar är intresserade av solceller. Lägre elräkning, miljövänlig energi och minimalt med underhåll är några av de många fördelarna med att installera solceller. Solcellstekniken har utvecklats snabbt och priset har gått ner, bland annat tack vare ett skatteavdrag för grön teknik.
Vissa tycker dock att solceller verkar krångligt. Hur fungerar det och vilka är bäst? Den här hemsidan finns till för att hjälpa dig att fatta bättre beslut i valet av solpaneler och solcellsanläggningar. Här hittar du djupgående artiklar såväl som grundläggande information om allt som har med solceller att göra. Välkommen!
Viktigt att tänka på
Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten, ger värdefull vägledning för de som funderar på att installera solceller efter den påfrestande elprischocken under vintern. Med ökande intresse för att sänka kostnaderna eller till och med sälja överskottsel, är det viktigt att ha en välgrundad strategi.
Vad är solceller och hur fungerar de?
En solpanel är cirka 1×1,6 meter och består av många solceller. Det uppstår en elektrisk spänning när solens strålar träffar solcellerna. En ledning med metallkontakter kan ta vara på laddningen och bilda ström i form av likström. En växelriktare omvandlar likströmmen till växelström, vilket gör att elen kan användas i fastigheten eller skickas ut i elnätet.
Solpaneler installeras ofta på byggnadens tak, men det går även att ställa dem direkt på marken. Det viktigaste är såklart att det är en solig plats utan skugga. Solpanelerna riktas mot söder för att maximera solexponeringen.
Cirka 10-15 procent av solenergin som träffar solcellerna omvandlas till el. Solcellerna är oftast ett komplement till el från elnätet, men det är möjligt att en fastighet är självförsörjande på el från egna solceller.
Solceller i Sverige
De senaste åren har intresset för solceller skjutit i höjden. I takt med att elpriserna såväl som miljömedvetenheten ökat är det allt fler privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som väljer att installera solpaneler och solcellsanläggningar som kopplas till elnätet. Solceller i Sverige är dock inget nytt fenomen utan började användas redan på 70-talet. Då var solcellerna inte anslutna till elnätet utan de var fristående system som kunde användas i båtar, husvagnar, fritidshus och liknande.
Mycket har hänt sedan 70-talet. Tekniken har utvecklats, priset har sjunkit och tillgängligheten har ökat. Dessutom har den svenska staten insett fördelarna med solpaneler, vilket gjort att skatteavdraget grön teknik införts för att reducera kostnaden för privatpersoner som vill installera solceller.
Allt fler svenskar installerar solpaneler på taket och marknaden expanderar snabbt. På Energimyndighetens hemsida kan du ta del av statistik över antal nätanslutna anläggningar och installerad effekt om du är intresserad av att läsa mer. Solenergi utgör dock fortfarande en liten del av den svenska elproduktionen.
Varför skaffa solceller?
Solceller i ett mörkt land som Sverige, är det verkligen en bra idé? Ja, det finns faktiskt många fördelar med att installera en solcellsanläggning. Här nedan listar vi fem av dessa anledningar.
Bättre för miljön
Solenergi är förnybar energi som är bättre för miljön än energi producerad med fossila bränslen eftersom solenergi inte avger koldioxid.
Lägre energikostnader
Med en egen solcellsanläggning kan du minska din elräkning. Installationen av solpaneler är en investering som lönar sig i det långa loppet tack vare lägre energikostnader.
Minimalt underhåll
Solpaneler har en lång livslängd och kräver lite eller inget underhåll efter installation. De allra flesta solpaneler har dessutom en garanti på många år.
Egen elproduktion
Du producerar din egen el och påverkas därför mindre av förändringar i elpriserna.
Ökar värdet på bostaden
Solcellerna bidrar till att driftskostnaderna sänks, vilket många köpare tycker är en fördel när de ska köpa hus. Därför kan solcellerna öka värdet på ditt hus inför en försäljning.
Solcellsstödet i korthet
Du som privatperson kan ta del av ett solcellsstöd i form av en skattereduktion när du installerar solceller. Här nedan har vi sammanfattat de viktigaste punkterna om solcellsstödet för att ge dig en överblick. Vill du veta mer kan du läsa vår artikel om solcellsstödet.
- Grön teknik-avdraget är ett solcellsstöd som trädde i kraft 1 januari 2021.
- Avdraget gäller privatpersoner, ej företag eller bostadsrättsföreningar.
- Avdraget gäller endast för arbets- och materialkostnader.
- Maxbeloppet för avdraget är 50 000 kronor per person och år.
- Avdraget görs direkt på fakturan från företaget som installerar solcellerna.
Leverantörer av solpaneler
Det är viktigt att välja en pålitlig leverantör när du ska installera solpaneler. Det är en stor investering och därför är det en god idé att jämföra erbjudanden från olika företag. För att hjälpa dig att välja har vi listat några av de största leverantörerna i Sverige:
- Nibe
- Vattenfall
- Svea Solar
- E.ON
- PPAM
Vad du ska tänka på innan du väljer och installerar solceller
Det finns en hel del att tänka på innan du köper solceller. Det är framför allt viktigt att välja en solcellsanläggning som passar ditt behov och byggnadens unika förutsättningar. Hur många kWh använder du per år? Var ska din solcellsanläggning installeras? Många väljer att installera solpaneler på taket, men det går även att ha solpaneler på marken. Om du väljer taket bör du bland annat se över takets material och den totala ytan samt lutning.
Här följer några goda råd inför valet av solceller:
- Välj certifierade solpaneler – De bör ha rtt certifieringar
- Jämför pris per watt – Stirra dig inte blind på totalsumman när du tar in offerter. Titta istället på priset på effekten (pris per watt) för en mer rättvis jämförelse.
- Kontrollera garantierna – Vilka garantier erbjuder leverantören? Effektgaranti, installationsgaranti och produktgaranti bör ingå.
- Jämför offerter och produkter – Läs på om solpaneler, leverantörer, skatteavdrag och annat innan du köper solceller. Ta del av våra informativa artiklar och jämför offerter från olika leverantörer för att fatta ett välgrundat beslut i valet av solpaneler.