Solceller

Våra mest populära artiklar om solceller

Dela solceller med granne

Dela el med granne

Från och med årsskiftet 2022 blev det möjligt för grannar att dela en solcellsanläggning. En ändring i ellagen har gjort ...
Läs Mer
Solceller i takbeläggning

Solcellstak

Integrerade solceller som ersätter takbeläggning är ett alltmer populärt alternativ till traditionella solpaneler. De är mer diskreta och är utvecklade ...
Läs Mer
Solceller från nibe

Solceller från Nibe

Nibe är ett svenskt företag som erbjuder energieffektiva och hållbara klimatlösningar för hushåll och företag. Med deras solcellspaneler och värmepumpar ...
Läs Mer
Solceller från IKEA

Solceller från IKEA

Att köpa solceller från IKEA är enkelt och smidigt. På deras hemsida hittar du allt du behöver veta om solcellerna ...
Läs Mer
Sälja solel

Sälja solel

En av de största fördelarna med el från solceller är att du inte bara kraftigt kan reducera dina elkostnader – ...
Läs Mer
Solcellsstöd

Solcellsstödet

Sedan januari 2021 kan du som privatperson ansöka om ett skatteavdrag för solceller. Skatteavdraget, som även kallas grön teknik-avdraget, ersätter ...
Läs Mer

Ett växande intresse för solceller

Allt fler svenskar är intresserade av solceller. Lägre elräkning, miljövänlig energi och minimalt med underhåll är några av de många fördelarna med att installera solceller. Solcellstekniken har utvecklats snabbt och priset har gått ner, bland annat tack vare ett skatteavdrag för grön teknik.

Vissa tycker dock att solceller verkar krångligt. Hur fungerar det och vilka är bäst? Den här hemsidan finns till för att hjälpa dig att fatta bättre beslut i valet av solpaneler och solcellsanläggningar. Här hittar du djupgående artiklar såväl som grundläggande information om allt som har med solceller att göra. Välkommen!

Viktigt att tänka på

Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten, ger värdefull vägledning för de som funderar på att installera solceller efter den påfrestande elprischocken under vintern. Med ökande intresse för att sänka kostnaderna eller till och med sälja överskottsel, är det viktigt att ha en välgrundad strategi.

Vad är solceller och hur fungerar de?

En solpanel är cirka 1×1,6 meter och består av många solceller. Det uppstår en elektrisk spänning när solens strålar träffar solcellerna. En ledning med metallkontakter kan ta vara på laddningen och bilda ström i form av likström. En växelriktare omvandlar likströmmen till växelström, vilket gör att elen kan användas i fastigheten eller skickas ut i elnätet.

Solpaneler installeras ofta på byggnadens tak, men det går även att ställa dem direkt på marken. Det viktigaste är såklart att det är en solig plats utan skugga. Solpanelerna riktas mot söder för att maximera solexponeringen.

Cirka 10-15 procent av solenergin som träffar solcellerna omvandlas till el. Solcellerna är oftast ett komplement till el från elnätet, men det är möjligt att en fastighet är självförsörjande på el från egna solceller.

Solceller i Sverige

De senaste åren har intresset för solceller skjutit i höjden. I takt med att elpriserna såväl som miljömedvetenheten ökat är det allt fler privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar som väljer att installera solpaneler och solcellsanläggningar som kopplas till elnätet. Solceller i Sverige är dock inget nytt fenomen utan började användas redan på 70-talet. Då var solcellerna inte anslutna till elnätet utan de var fristående system som kunde användas i båtar, husvagnar, fritidshus och liknande.

Mycket har hänt sedan 70-talet. Tekniken har utvecklats, priset har sjunkit och tillgängligheten har ökat. Dessutom har den svenska staten insett fördelarna med solpaneler, vilket gjort att skatteavdraget grön teknik införts för att reducera kostnaden för privatpersoner som vill installera solceller.

Allt fler svenskar installerar solpaneler på taket och marknaden expanderar snabbt. På Energimyndighetens hemsida kan du ta del av statistik över antal nätanslutna anläggningar och installerad effekt om du är intresserad av att läsa mer. Solenergi utgör dock fortfarande en liten del av den svenska elproduktionen. Mindre än 1 procent av den totala elproduktionen är solel och förmodligen kommer antalet nätanslutna solcellsanläggningar att öka i Sverige de kommande åren.

Varför skaffa solceller?

Solceller i ett mörkt land som Sverige, är det verkligen en bra idé? Ja, det finns faktiskt många fördelar med att installera en solcellsanläggning. Här nedan listar vi fem av dessa anledningar.

Bättre för miljön

Solenergi är förnybar energi som är bättre för miljön än energi producerad med fossila bränslen eftersom solenergi inte avger koldioxid.

Lägre energikostnader

Med en egen solcellsanläggning kan du minska din elräkning. Installationen av solpaneler är en investering som lönar sig i det långa loppet tack vare lägre energikostnader.

Minimalt underhåll

Solpaneler har en lång livslängd och kräver lite eller inget underhåll efter installation. De allra flesta solpaneler har dessutom en garanti på många år.

Egen elproduktion

Du producerar din egen el och påverkas därför mindre av förändringar i elpriserna.

Ökar värdet på bostaden

Solcellerna bidrar till att driftskostnaderna sänks, vilket många köpare tycker är en fördel när de ska köpa hus. Därför kan solcellerna öka värdet på ditt hus inför en försäljning.

Solcellsstödet i korthet

Du som privatperson kan ta del av ett solcellsstöd i form av en skattereduktion när du installerar solceller. Här nedan har vi sammanfattat de viktigaste punkterna om solcellsstödet för att ge dig en överblick. Vill du veta mer kan du läsa vår artikel om solcellsstödet.

 • Grön teknik-avdraget är ett solcellsstöd som trädde i kraft 1 januari 2021.
 • Avdraget gäller privatpersoner, ej företag eller bostadsrättsföreningar.
 • Skattereduktionen är upp till 20 procent och gäller för installation av solceller.
 • Avdraget gäller endast för arbets- och materialkostnader.
 • Maxbeloppet för avdraget är 50 000 kronor per person och år.
 • Avdraget görs direkt på fakturan från företaget som installerar solcellerna.

Leverantörer av solpaneler

Det är viktigt att välja en pålitlig leverantör när du ska installera solpaneler. Det är en stor investering och därför är det en god idé att jämföra erbjudanden från olika företag. För att hjälpa dig att välja har vi listat några av de största leverantörerna i Sverige:

 • Nibe
 • Vattenfall
 • Svea Solar
 • E.ON
 • PPAM

Vad kostar det ungefär att installera solceller?

Priset för solcellsanläggningen beror på hur många solpaneler som ska installeras, vilken typ av solpaneler som du valt och byggnadens förutsättningar. Storleken på solcellsanläggningen har störst påverkan på kostnaden. Större anläggningar är oftast mer kostnadseffektiva med lägre pris per kW. Ta totalkostnaden för din solcellsanläggning delat med antalet kW för att räkna ut hur mycket solenergi du får för pengarna.

Ett 10 kW solcellspaket (lämplig för en vanlig villa med en takyta på cirka 50-60 kvadratmeter) kostar i genomsnitt 195 000 kronor inklusive moms utan skattereduktion. Det innebär att kvadratmeterpriset är 3 250 kronor och priset per kW är 19 500 kronor. Med grön teknik-avdraget blir totalkostnaden cirka 156 000 kronor, vilket motsvarar ett kvadratmeterpris på 2 600 och ett pris på 15 600 kronor per kW. En solcellsanläggning på 10 kW kan producera cirka 10 000 kWh per år. Om priset för ett solcellspaket på 10 kW är 156 000 kronor innebär det att priset för varje kW blir 15 600 kronor, eller 15,6 kronor per watt.

Mindre hus eller tak med sämre förutsättningar har en lägre totalkostnad, men ett högre pris per kW. Större hus och byggnader som får plats med fler solpaneler på taket får ett högre totalkostnad, men ett lägre pris per kW.

Vad du ska tänka på innan du väljer och installerar solceller

Det finns en hel del att tänka på innan du köper solceller. Det är framför allt viktigt att välja en solcellsanläggning som passar ditt behov och byggnadens unika förutsättningar. Hur många kWh använder du per år? Var ska din solcellsanläggning installeras? Många väljer att installera solpaneler på taket, men det går även att ha solpaneler på marken. Om du väljer taket bör du bland annat se över takets material och den totala ytan samt lutning.

Här följer några goda råd inför valet av solceller:

 • Välj certifierade solpaneler – De bör ha certifieringarna IEC 61215 och IEC 61730.
 • Jämför pris per watt – Stirra dig inte blind på totalsumman när du tar in offerter. Titta istället på priset på effekten (pris per watt) för en mer rättvis jämförelse.
 • Kontrollera garantierna – Vilka garantier erbjuder leverantören? Effektgaranti, installationsgaranti och produktgaranti bör ingå.
 • Jämför offerter och produkter – Läs på om solpaneler, leverantörer, skatteavdrag och annat innan du köper solceller. Ta del av våra informativa artiklar och jämför offerter från olika leverantörer för att fatta ett välgrundat beslut i valet av solpaneler.