Solceller

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Artikelns innehåll - Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Hur stor den årliga kostnaden för husuppvärmningen blir har blivit av allt större intresse för många konsumenter och husägare. Elförsörjningen är alltså en viktig fråga för många. Om du är i färd med att köpa hus eller vill investera i solceller på din befintliga fastighet, har du säkert funderat över om det verkligen lönar sig att installera solceller på taket.

Ökade elpriser

Stigande priser sätter fokus på behovet av en rimlig elkostnad hos de flesta fastighetsägare. I takt med att det har blivit billigare att investera i solceller och att klimatfrågan är mer aktuell än någonsin har försäljningen av solburen el ökat stort. Nuförtiden är placering av solceller på tak mest populärt. Det finns även möjlighet att montera dem på marken.

Investera i solceller

Av den totala mängden producerad el i Sverige utgör solel fortfarande en mycket liten andel. För den enskilde producenten kan det dock vara ett effektivt sätt att minska sina elkostnader på. Det är inte helt enkelt att göra en hållbar beräkning för hur snabbt en investering i solceller lönar sig. Flera faktorer spelar in när det kommer till hur mycket den faktiska kostnadssänkningen blir.

Break-even

Enligt en beräkning från KTH är dock en genomsnittlig tidpunkt då investeringen är återbetald 13 år. Med det menas att konsumenten då har tjänat in de kostnader som uppstod vid köpet av solceller genom en besparing i elkostnader. Nyttan med solceller börjar självfallet mycket tidigare än så. Så fort elen börjar produceras och de rätta installationerna har gjorts till leverantören kommer elkostnaderna för husägaren att börja minska. Titta gärna in hos sveasolar för mer info.

Alla är vinnare

Det positiva med att satsa på solenergi är att alla är vinnare. Hushållet som producerar elen får lägre energikostnader och både producent och köpare bidrar till ett bättre klimat genom att satsa på förnybara energikällor.

Lämna en kommentar