Categories
Blogg

Spabad för en lyxigare hemmakänsla

Det finns många härligheter med att köpa ett hus. En av dem är att du får tillgång till trädgård. Beroende på storleken på trädgård finns det mycket du kan göra med den. Du kan ha en stor gräsmatta, ett trädgårdsland, flera rabatter, fruktträd, en stor altan och du kan sätta in ett spabad för utebruk.

Ett spabad är den ultimata prylen för din trädgård om du vill maximera känslan av lyx. Det härliga med ett spabad är att den kan användas året om. På vintern får du uppleva den lyxiga känslan av ett hett, bubblande vatten i kontrast med den kalla luften. Men även på sommaren är ett spabad användbart. Tänk dig att sjunka ner i ett varmt spabad med kompisarna eller familjen en sval sommarkväll.

Det här behöver du tänka på med spabad

Funderar du nu på att kanske köpa ett spabad men är osäker på hur mycket underhållning det krävs? Så länge du köper ett spabad av hög kvalitet krävs det inte mycket underhållning. Vårt tips är att undvika typen av uppblåsbara spabad eftersom de sällan håller länge. Priset lockar såklart till köp då de är väldigt billiga, men det är sällan värt det sett till hur kort förbrukningstiden är.

Ett kvalitativt spabad är hållbart över flera år. Däremot består det av flera slitdelar som du behöver byta ut med jämna mellanrum. Du kommer alltså behöva köpa reservdelar till spabad för att se till att ditt spabad håller länge och lika bra hela tiden. Exempel på reservdelar spabad är olika elartiklar, lock, munstycken och mindre delar som packning, specifika skruvar och muttrar med mera. De mindre delarna behöver du bara byta om något händer, som läckage eller dylikt.

Resterande reservdelar behöver du dock byta en gång per år eller med några års mellanrum. Du behöver exempelvis byta filter i spabadet minst en gång om året för att behålla tillräcklig filtrering, ännu oftare om du inte gör rent filtret regelbundet. Andra slitdelar kan du byta ut när du märker att de börjar prestera sämre. Det gäller bland annat cirkulationspumpar, munstycken, skärmar, renoveringssatser, kretskort och luftpumpar.

Utöver att hålla koll på slitdelarna rekommenderar vi att du städar och rengör ditt spabad kontinuerligt. Används det ofta så gärna en gång i veckan, men annars alltid efter användning och minst en gång i månaden för att säkerställa hållbarheten. Ju oftare du rengör ditt spabad, desto längre håller alla delar och spabadet samt desto mindre jobb är det för dig att hålla det rent.

Categories
Blogg

Maximera vinsten med homestyling

På dagens bostadsmarknad är homestyling (eller homestaging som det också kallas) inför försäljning ett måste om du vill försäkra dig om att få ut bästa möjliga pris. Även om du inte tidigare sett på ditt hem som en ekonomisk investering med planerad vinst är det i försäljningsläget helt klart dags att göra det.

Inte bara snygga bilder

Det lönar sig att ta in ett proffs. Homestyling idag handlar om mycket mer än att bara inreda så att det ser snyggt ut på bild. En välplanerad, professionellt utförd homestyling kan innebära att den potentiella kundkretsen breddas – helt plötsligt är inte bara en typ av intressent utan då kan även unga paret, barnfamiljen och pensionärsparet vara intresserade – vilket medför ökad chans till budgivning och i förlängningen ett högre försäljningspris. Vad förmedlar inredningen till den potentiella köparen? Ett utifrånperspektiv kan vara helt nödvändigt, då den som själv bott i hemmet kan ha svårt att se bortom den egna livsstilen och de egna behoven.

Yrkeskompetens framför allt

Att anlita en professionell inredare inför en försäljning innebär också att man får tillgång till specialkunskap om den specifika marknaden. Företag som sysslar med homestyling i Göteborg kan till exempel ha en annan profil och kunskap än den i exempelvis Stockholm, Karlstad eller i andra delar av landet. Särskilt storstadsregionerna ligger långt framme i utvecklingen med homestyling som ett måste på bostadsmarknaden där nästan inga objekt säljs utan att någon med yrkeskunnande först sett över den estetiska profilen på respektive hus eller lägenhet.

Och inte minst kan det ha en psykologiskt lugnande effekt på dig som säljare att veta att du gjort allt för att din bostadsförsäljning ska gå så bra som möjligt. En bostadsaffär är en kritisk punkt i det ekonomiska livet och det visuella intryck ditt objekt gör på mäklarbilder och visning är alldeles för viktigt för att lämnas åt slumpen. Homestyling är ett måste och är ofta en rolig del av arbetet inför en försäljning – kanske får du även med dig inspiration till att inreda det nya hemmet? Med en professionell inredare i ryggen vid försäljningen kommer du förhoppningsvis maximera försäljningspriset på bostaden och ha pengar över till mycket annat.

Categories
Blogg

Skapa illusion av ett större hem

En trend som lämnat hallen och badrummet för att ta plats i hela hemmet är speglar. En spegel är ett enkelt sätt att inreda hemma samtidigt som man ger en illusion av ett större hem. Dessutom skapar du mer naturligt ljus som speglar sig i hemmet.

Innan du köper din spegel borde du fundera på hur denna ska komplementera hemmet. Vill du få ett litet rum att kännas större? Eller känns hemmet mörkt och du vill skapa mer ljus? Eller har du helt enkelt bara en tom vägg som behöver fyllas? Eller behöver du den helt enkelt för nyttan att se hur du ser ut innan du lämnar hemmet?

Skapa ljus

Du kan enkelt skapa mer naturligt ljus i hemmet genom att placera en spegel så att dagsljuset faller naturligt mot spegeln. Ju större spegel desto mer ljus återspeglas.
När mörkret sedan faller kan du skapa ljus i rummet genom att låta en lampa stå i närheten av spegeln, då reflekteras även detta ljus ut i rummet. Perfekt under de mörka vintermånaderna.

Även i en mörk hall är det bra att försöka tänka på vart ljuskällorna i rummet kommer ifrån. En hall blir ofta en plats för mörker, så försök se till så att de ljuskällor som finns reflekteras i spegeln för att ljusa upp i hemmet.

Välj form

Den största trenden inom speglar just nu är stora runda. En stor rund spegel som får ta plats ensam på en vägg skapar en maffig känsla, medan en avlång stor spegel skapar en panoramaeffekt i hemmet.
Ett annat sätt att leka med speglar är att blanda in dessa i en tavelvägg. Här får du möjligheten att leka med storlek, ram och färg på spegeln utefter din tavelvägg.

Ett sätt att förstora rummet samtidigt som du tillför värme är att använda guldspeglar. Spegeln skapar ett nytt djup i rummet samtidigt som guldfärgen ger värme till rummet.

Categories
Blogg

Övrigt om flytten

Det finns flera spännande fakta om att flytta som faktiskt kan hjälpa dig att fatta rätt beslut om saker som till exempel när på året det är bäst att genomföra flytten…

När flyttar de flesta?

De allra flesta flyttar under sommar och höst. Det finns statistisk som visar att den vanligaste flyttdagen i Sverige är den första oktober. Det är vanligast att flytta under helgen och nära månadsskiftet. Det här kan vara bra att betänka för det är också under dessa tidpunkter som det är svårast att få tag i flytthjälp. Om du kan flytta på annan tid kan det innebära ett lägre pris.

När flyttar vi hemifrån?

År 2015 kom det en rapport som hävdade att svenskarna var först med att flytta hemifrån bland de europeiska länderna. Genomsnittsåldern för utflytt från föräldrahemmet låg då på omkring 19,6 år i Sverige och 26 i övriga EU-länder. Men statistiken kan komma att förändras då konjunkturen svänger och det blir större bostadsbrist.

Roligt flyttskämt

Vi stressar en hel del inför flytten men det finns också skämt om att flytta som kan få oss att slappna av. Ett handlar om vilken svensk stad som vi sällan flyttar från. Svaret är Borlänge förstås!

Svenskar flyttar till Spanien

Svenskar flyttar till många olika länder. Men det finns rapporter som visar att många väljer Spanien och den trenden tycks växa sig starkare. Det finns de som flyttar helt och hållet från Sverige och de som bara flyttar delvis genom att skaffa ett hus eller en lägenhet i Spanien.

Folk flyttar inte så långt

Men majoriteten av de som flyttar i Sverige flyttar inte till Spanien eller andra länder. Flytten går för det allra mesta inom samma kommun. Då blir kostnaden för flyttfirman inte lika stor som när flyttlasset går över landsgränsen!

Categories
Uncategorized

Artikel om reporäntan 2008 – 2009

RIKSBANKEN HÖJER REPORÄNTAN TILL 4,50 PROCENT

Riksbanken meddelade att reporäntan höjs till 4,50 procent. De skriver att ”De kraftiga prisuppgångarna på livsmedel och olja riskerar att leda till att andra priser stiger för snabbt. Riksbankens bedömning är därför att räntan behöver höjas nu och ytterligare ett par gånger under året för att föra tillbaka inflationen mot målet på ett par års sikt.” I Riksbankens prognos den s.k. reporäntebanan kan man utläsa att reporäntan visad som kvartalsmedelvärden kan komma att ligga på 4,5 procent under tredje kvartalet 2008, 4,8 procent under fjärde kvartalet 2008, 4,9 procent under tredje kvartalet 2009, 4,6 procent under tredje kvartalet 2010 och 4,4 procent tredje kvartalet 2011. Riksbanken påpekar som vanligt att osäkerheten i deras bedömning är stor.

Riksbanken strävar efter att hålla inflationen runt två procent

Inflationstakten det senaste året låg i maj på 4 procent och det är mycket över Riksbankens mål på två procent. Kostnadstrycket ökar och exempelvis priset på livsmedel och olja har stigit och inflationsförväntningarna är höga. När Riksbanken ändrar reporäntan är anledningen att de vill påverka marknaden så att inflationen (prisökningstakten) och inflationsförväntningarna dämpas och inflationen går ner till två procent inom två år. Lyckas inte Riksbanken stävja inflationen finns det risk för att facken vill omförhandla löneavtalen och sen har vi en inflationsspiral som inte är bra för någon. Därför har Riksbanken sedan början av 2006 höjt reporäntan tolv gånger från 1,5 procent till 4,50 procent.

Se till att du har reserver

Räntan är historiskt sett inte speciellt hög utan ligger inom det läge som Riksbanken anser är normalt. De har vid olika tillfällen tidigare sagt att en normal reporänta ligger runt 3,5 – 5 procent. När man lånar pengar till en bostad är det oftast på mycket lång tid. Därför tycker jag att alla låntagare måste förvissa sig om att de klarar högre ränta. Den rörliga bolåneräntan ligger normalt sett runt en procentenhet över Riksbankens reporänta men oron på den finansiella marknaden har medfört att tre månaders bunden ränta under den senaste tiden har legat mer än en procentenhet över reporäntan.

Konjunkturinstitutets prognos

Konjunkturinstitutet skriver i sin prognos 18 juni 2008 att de tror att den ”internationella konjunkturen förbättras under 2009, vilket tillsammans med sjunkande inflation och en expansiv finanspolitik motverkar en djupare konjunkturnedgång i Sverige.” De spår de att reporäntan ligger på 4,50 procent i slutet av 2008 och sen sjunker tillbaka för att ligga på 4,25 procent i slutet av 2009 och ligga kvar där även under 2010. Prognos

Spara till framtida höjningar

I tabellen nedan ser du hur månadskostnaden efter skatteavdrag förändras när räntan ändras. Genom att lägga undan så mycket pengar varje månad som en höjning av räntan med exempelvis en procentenhet kostar vänjer du din plånbok vid högre räntor. Du bygger samtidigt upp en bra buffert. Skulle inte räntan stiga längre fram har du i alla fall en stor slant sparad. Passa dessutom på att amortera så får du en lägre skuld att betala ränta på.

Bunden eller rörlig ränta?

Nu när läget är osäkert tycker jag att det är bättre att avvakta och ha rörlig ränta. Men har du ett stort lån till rörlig ränta och känner dig otrygg med enbart rörlig ränta kan du dela upp lånet i exempelvis tre delar. Då kan du binda räntan på två av delarna på olika tidsperioder och sedan behålla resten rörligt. Jag tror att det kan bli dyrare att binda räntan på delar av lånet just nu än att ha hela lånet till rörlig ränta, men du kanske är beredd att betala en försäkringspremie för att slippa vara orolig över räntan. När en bunden del sedan ska omsättas kan du ta ett nytt beslut på den delen. Kanske du då vill ha den delen rörlig beroende på vad du då tror om framtiden. När du binder räntan gör du en överenskommelse med banken. Skulle du vilja byta låneinstitut eller amortera mer än ni kommit överens om får du betala ränteskillnadsersättning. Bind därför inte räntan på lånet längre tid än du räknar med att bo kvar. Och undersök först vem som ger dig det bästa erbjudandet.

Categories
Blogg

Privatlån – Då ska du ansöka

I samarbete med privatalån.nu

Privatlån, även kallat blancolån, är en av de vanligaste låneformerna som finns på marknaden idag. Privatlånet kommer med otroligt många fördelar och är ett utmärkt alternativ för den som vill finansiera alla möjliga saker och ting. Det är nämligen det som du kan göra med ett privatlån. Som låntagare har du möjlighet att använda pengarna till precis vad som helst.

Ett privatlån riktar sig till människor som är i behov av pengar av flera orsaker. Det kan exempelvis handla om att du vill finansiera en resa som du länge har drömt om, ha ett stort 50-års kalas, finansiera ett bröllop, köpa en bil eller betala för en utbildning. Låneformen är specifikt framtagen för att kunna nyttjas till det absolut mesta och här behöver du inte heller någon säkerhet för att kunna ansöka.

Då lämpar sig privatlånet bäst

Det finns många tillfällen då du kan vara i behov av mer pengar. Här nedan kan du hitta en lista på några av de vanligaste orsakerna till att privatpersoner väljer just ett privata lån som finansieringshjälp.

  • Du vill köpa en ny bil, motorcykel eller båt
  • Du vill använda pengarna till en dyr kurs eller utbildning
  • Du vill finansiera en stor fest eller tillställning
  • Du behöver nya möbler till bostaden
  • Du vill använda pengarna som insats till en lägenhet

Så fungerar privatlånet

Ett privatlån är för de allra flesta väldigt enkelt att hantera. Tack vare modern teknik så ansöker du idag via nätet och kan i många fall få svar inom loppet av bara några minuter. Se till att du jämför innan du väljer för att få bästa villkor och ränta. Hur snabbt lånet betalas ut beror på aktör, men vanligast är 1-5 arbetsdagar efter att du har signerat lånelöftet. Du börjar att återbetala på lånet direkt och detta sker vanligtvis med hjälp av autogiro från ditt valda bankkonto.

Categories
Blogg

Fyra anledningar till att jämföra hemförsäkring

I samarbete med Försäkrio.se

Det finns flera tillfällen där det lämpar sig att jämföra olika hemförsäkringar. Det är när man för första gången flyttar till ett eget boende, när man byter boende, när man bygger till eller bygger om, när man blir sambo, o.s.v. Sedan bör man jämföra sina försäkringar varje år då villkor och priser kontinuerligt förändras.

Du kan vinna mycket på att du jämför hemförsäkring på olika bolag innan du tecknar ett avtal.

Skäl till att jämföra

1. En anledning till att man ska jämföra olika försäkringar är att det helt enkelt finns pengar att spara. Det kan dels vara månadskostnaden och årskostnaden som skiljer sig markant åt mellan olika bolag. Dels är det självrisken som också kan skilja sig mycket åt och där man kan spara pengar när olyckan väl är framme.

2. Servicen är den andra punkten som gör det värt att jämföra olika försäkringsbolag. Det kan vara bra att kolla upp vad de olika bolagen har för kundnöjdhet. Alla vill ju bli bemötta på ett bra sätt när man väl måste kontakta sitt försäkringsbolag i något ärende. Det kan vara bra att läsa på vad kunder säger och hur de upplever servicen.

3. Den tredje aspekten är vad försäkringen ger dig för skydd. Var noga med att läsa den finstilta texten om vad som ingår i din försäkring och vad den inte täcker. Olika försäkringsbolag har olika villkor och det är bra att veta vad som gäller redan innan. Det är aldrig roligt när man står där och tror att försäkringen ska täcka något och det sedan visar sig att den inte gör det. Fundera över vad du vill ska ingå och försök hitta ett försäkringsbolag som kan matcha dina önskemål.

4. De flesta olyckor som sker i hemmet är orsakade av människorna som bor där. Man tappar bort något eller man har sönder något, man är oaktsam. Då kan det vara bra att ha tilläggsförsäkring och drulleförsäkring. En drulleförsäkring täcker just sådana saker som sker av oaktsamhet. Även här kan det skilja sig mellan olika bolag vad som kvalar in på drulle, så återigen är det av stor vikt att läsa på.

Som sagt så kan det verkligen löna sig på flera plan att jämföra olika hemförsäkringar innan man tecknar ett avtal. Det behöver inte heller ta särskilt lång tid att jämföra de olika försäkringsbolagen på internet.