Kostnader vid husköp

I sin iver att få köpa huset är det lätt att glömma bort att det är en hel del annat som kostar, förutom själva huslånet. Här nedanför kan du hitta en lista med vanliga kostnader och avgifter som tillkommer vid ett husköp.

Beroende på hur läget ser ut på marknaden kan du behöva lägga upp till 15 procent i kontantinsats. Pengar som du alltså ska ha sparat ihop.

Låt oss säga att du vill köpa ett hus för två miljoner. Banken kräver då 15 procent i kontantinsats, vilket betyder att du måste ha tillgång till 300 000 kronor kontant för att få låna resten av pengarna från banken.
Kontantinsatsen är inte förhandlingsbar. Banken måste enligt svensk lag följa regeln om 15 procent kontantinsats.

Lista med kostnader och avgifter som husägare

 • Kontantinsats – 15 % av husets pris
 • Ränta bolån – Varierar, se aktuella bolåneräntor
 • Amortering – Detta är varken en kostnad eller avgift. Men att beräkna den i budgeten ska du iallafall göra vid ditt husköp.
  Lån över 70 % ska amorteras med 2 % av hela lånebeloppet.
  Lån på 50 – 70 % ska amorteras med 1 %.
 • Driftkostnader – I dessa kostnader innefattas vatten/avlopp, sophämtning, el, värme, sotning, försäkringar. vägavgift. Det är vanligt att denna kostnad hamnar på 30 000 – 50 000 kr/år.
 • Underhåll & renovering – Hur mycket du ska spara till underhåll och renoveringar beror väldigt mycket på husets skick och din egna framtida insats. Men att spara ca 1000 – 3000 kr/mån kan vara klokt för att kunna täcka framtida kostnader för material och hantverkare.
 • Fastighetsavgift – När man äger en hus/bostad så betalar man skatt på 0,75 % av bostadens taxeringsvärde. Dock finns ett maxbeloppet på denna avgift. Du kan använda denna kalkylator ifall du vill räkna ut vilken fastighetsavgift du kommer få på ditt husköp. Där kan du också se maxbeloppet för detta kalenderåret.
 • Överlåtelsebesiktning – kostar cirka 8 000 – 12 000 kronor.
 • Finns det öppen spis eller kakelugn i huset, bör man låta sotaren utföra en besiktning/provtryckning av skorstenen.
  Det kostar runt 2500 – 4500 kronor.
 • El-besiktning – Känner du en oro för utförda elinstallationer i bostaden? Då kan en el-besiktning vara en värd investering för att slippa oväntade elfel.
  Radhus eller villa upp till 120 kvm kostar ca 6000-9000 kr, och vid större bostad landar priset lite högre. I detta pris ingår en oftast en elcentral, tillkommande elcentraler ger en extra kostnad.
 • Avlopp – Det går att göra en invändig inspektion av avloppsledningarna via en liten TV-kamera om du misstänker att något inte står rätt till eller om du vill veta mer om den allmänna konditionen på avloppsnätet.
  En inspektion kostar 2 000 – 4 000 kronor.
 • Radonmätning – Det finns besiktningsmän som utför radonmätningar i och med överlåtelsebesiktningen, men det vanligaste är att man själv kontaktar kommunen eller ett mätlaboratorium om man vill utföra ett snabbtest. Du kan också beställa radondosor från nätet. Från att du beställt kan du sedan efter 14 dagar få ett svar om radonhalten i det hus du tänkt köpa.
  Pris för 2 st radondosor – ca 3500 kr
  Källa: Radonova.se
 • Vattenanalys – Finns det en egen brunn bör vattnet testas, så att man vet att det är drickbart. Man ska testa sitt vatten var tredje år enligt Livsmedelsverket.
  Pris för en analys – ca 1500 – 2500 kr
 • Lagfart – Lagfartskostnaden går direkt till lantmäteriet och den är 1,5 procent av huspriset, eller av taxeringsvärdet om det är högre.
  Är taxeringsvärdet högre än huspriset gäller istället 1,5 procent av taxeringsvärdet.
  Kostar huset exempelvis 1 200 000 kronor blir din lagfartskostnad 18 000 kronor.
  Sedan tillkommer lantmäteriets expeditionsavgift på 825 kronor.
 • Pantbrev – För att få lån måste man ta ut pantbrev hos lantmäteriet. Kostnaden är 2 procent av pantbrevsbeloppet (lånesumman) samt en avgift på 375 kronor per pantbrev. Lånar du t ex en miljon betalar du 20 000 kronor. Finns det redan uttagna pantbrev till samma eller högre belopp slipper du betala.