Kostnader vid husköp

I sin iver att få köpa huset är det lätt att glömma bort att det är en hel del annat som kostar, förutom själva huslånet.

Beroende på hur läget ser ut på marknaden kan du behöva lägga upp till 15 procent i kontantinsats. Pengar som du alltså ska ha sparat ihop.

Låt oss säga att du vill köpa ett hus för två miljoner. Banken kräver då 15 procent i kontantinsats, vilket betyder att du måste ha tillgång till 300 000 kronor kontant för att få låna resten av pengarna från banken.
Kontantinsatsen är inte förhandlingsbar. Banken måste enligt svensk lag följa regeln om 15 procent kontantinsats.

Besiktningar när du ska köpa hus

• En vanlig överlåtelsebesiktning kostar cirka 7 000 – 15 000 kronor.

• Finns det öppen spis eller kakelugn i huset, bör man låta sotaren utföra en besiktning/provtryckning av skorstenen. Det kostar runt 1 000 kronor.

• Elbesiktning kan komma på frågan beroende på hur elstatusen är i huset och hur noggrann du själv är. En enklare typ av besiktning, en så kallad okulär besiktning, kostar några hundralappar och tar ungefär 15-30 minuter. En del elinstallatörer erbjuder till och med en gratis genomgång av huset eftersom det ofta leder till jobb för dem.

• Avlopp. Det går att göra en invändig inspektion av avloppsledningarna via en liten TV-kamera om du misstänker att något inte står rätt till eller om du vill veta mer om den allmänna konditionen på avloppsnätet. En inspektion kostar 2 000 – 4 000 kronor.

• Radonmätning. Det finns besiktningsmän som utför radonmätningar i och med överlåtelsebesiktningen, men det vanligaste är att man själv kontaktar kommunen eller ett mätlaboratorium om man vill utföra ett snabbtest. Det tar två dagar eller mer att genomföra och kostar cirka 250-400 kronor.

• Vattenanalys. Finns det en egen brunn bör vattnet testas, så att man vet att det är drickbart.

Jämför priser och offerter från olika hantverkare och företag

Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Dorunner.se kan du jämföra offerter från bland annat:
– Städfirmor
– Flyttfirmor
– Hantverkare
– Besiktningsmän
– Jurister och ekonomiska tjänster
– Målare
– Hus och fastighetsunderhåll
– Elektriker

Lagfart och pantbrev

Det här är något som många glömmer bort, men som är relativt kostsamt.

Lagfart
Lagfartskostnaden går direkt till lantmäteriet och den är 1,5 procent av huspriset, eller av taxeringsvärdet om det är högre.
Är taxeringsvärdet högre än huspriset gäller istället 1,5 procent av taxeringsvärdet.

Kostar huset 1 200 000 kronor blir din lagfartskostnad 18 000 kronor. Sedan tillkommer lantmäteriets expeditionsavgift på 825 kronor.

Pantbrev
För att få lån måste man ta ut pantbrev hos lantmäteriet. Kostnaden är 2 procent av pantbrevsbeloppet (lånesumman) samt en avgift på 375 kronor per pantbrev. Lånar du t ex en miljon betalar du 20 000 kronor. Finns det redan uttagna pantbrev till samma eller högre belopp slipper du betala.

Övrigt

Utöver detta kan banken kräva en uppläggningsavgift för lån. Ibland bjuder banken på detta. Fråga!

Flyttkostnader bör du också ta med i budgeten.