Köpa hus guide

Omkring 50 000 hus säljs varje år och statistik visar att en stor del av oss husköpare är missnöjda efteråt. Men många problem går att förhindra bara man tar reda på fakta, är lite sunt misstänksam och inte har för bråttom. I denna guide hittar du mängder av läsvärda artiklar som kommer hjälpa dig vid köp av hus.

Det är mycket som ska förberedas och undersökas när man ska köpa ett hus, så här följer en checklista på viktiga saker att ta hänsyn till innan du skriver på ett kontrakt.

Det är mycket som ska förberedas och undersökas när man ska köpa hus, så här följer en checklista:

att tänka på innan du köper hus

Att tänka på innan du köper ett hus/villa

Vad ska man egentligen tänka på innan man köper ett hus eller en villa? Det finns såklart åtskilliga artiklar att ...
Läs Mer
Kontraktsskrivning

Kontraktskrivning

Vid husköp används dubbla handlingar. Först skrivs köpekontraktet och sedan, ofta månader senare, köpebrevet. Det är inte roligt att överrumplas ...
Läs Mer
budgivning hus

Budgivning hus

Titta på huset minst ett par gånger innan du dras med i en hektisk budgivning. Kanske såg du bara huset ...
Läs Mer
Besiktning av hus

Besiktning av hus

Besiktningen är det allra viktigaste vid när du ska köpa hus. En besiktning av ett hus kostar ca 12-15 000 ...
Läs Mer
Driftskostnader

Driftskostnader för hus & villa

Be att få tillgång till detaljerade driftskostnader så att du kan se hur stora avgifterna är och om de verkar ...
Läs Mer
Servitut och inteckningar

Servitut och inteckningar

Innan du köper ett hus bör du kontrollera om det finns några servitut och inteckningar, det vill säga belastningar, registrerade ...
Läs Mer
skaffa bygglov

Bygglov & Preskriptionstid

Förvånansvärt många fastigheter har ouppklarade bygglov.Alla är inte medvetna om att det oftast krävs bygglov om man vill ändra väsentligt ...
Läs Mer
Elbesiktning

Elbesiktning

Vill du gå säker i ditt nya hem? Beställ en elbesiktning av en behörig elinstallatör innan du köper huset. Du ...
Läs Mer
sotare

Skorsten – Besiktning och provtryckning

Finns det en öppen spis, kakelugn eller värmepanna i huset?Ring till sotaren och hör efter i vilket skick rökkanalerna och ...
Läs Mer
radon

Radon

Radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer och ju längre tid du tillbringar i ett radonhus och ...
Läs Mer
avlopp och brunn

Egen brunn och avlopp

Har fastigheten egen brunn och/eller eget avlopp?Då finns det en del saker du bör undersöka innan du slår till och ...
Läs Mer
kostnader vid husköp

Kostnader vid husköp

Senast uppdaterad 9 juni 2020 I sin iver att få köpa huset är det lätt att glömma bort att det ...
Läs Mer

8 tips du måste läsa innan du köper hus

 1. Fråga mäklaren rakt ut hur huspriset är satt. Är det säljaren som har propsat på att få ut det priset, eller är det mäklaren som, enligt sitt kunnande, har bestämt vad huset ska kosta?
  Fråga också vad absolut lägsta pris är. Förvånansvärt många mäklare delar med sig av detta när du ställer en sådan fråga. Du kan t ex få veta att säljaren vill ha en snabb affär, att han kanske ligger i skilsmässa, eller dylikt. Ofta får du veta lägsta pris, vilket kan vara åtskilligt lägre än utgångspris.
 2. Dra dig inte för att knacka på hos några grannar i området till ditt blivande hus. En del grannar har tentakler ute och vet ofta vilka hus i området som eventuellt är drabbade av mögel, som kanske har haft en råttinvasion, översvämning, eller liknande.
 3. Förbered dig noga innan du slår till. Gå på flera husvisningar och ställ många frågor till mäklare och säljare. Ju mer du kan, desto enklare blir det att slå till när du har hittat drömhuset och det eventuellt hettar till.
 4. Prenumerera via Hemnet eller Bovision på ”nya” hus som läggs ut på nätet. Då kan du ha tur att vara först, innan annonsen kommer ut i tidningen. Med andra ord kan du vara steget före och slå till och köpa huset före alla andra.
 5. Trodde du att mäklaren är väl insatt i vilket skick huset är, t ex när det gäller värmepannan, om det finns fukt, mögel eller liknande? Då trodde du fel. En del mäklare kanhända bara har vistats i huset de förmedlar en timme före visningen. Då pratar de med säljaren, tar bilder på huset och ställer olika frågor. De gör aldrig en besiktning, vilket många tror.
 6. Skippa aldrig besiktningen — en seriös och erfaren besiktningsman är guld värd. Gå enbart på rekommendationer när du väljer besiktningsman, dock inte mäklarens. Gå gärna genom SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund (www.bygging.se), för att hitta en besiktningsman. Men be att få referenser från flera kunder innan du slår till.
 7. Ignorera inte din magkänsla. Om du kommer in i ett hus och känner en obehaglig lukt från den inredda källare, strunta inte i det. Stör dig kraftledningen eller skrotbilarna på granntomten, kan du vara säker på att de sakerna kommer att störa dig senare också.
 8. Ha inte alltför stor respekt för banken — de ska vara glada att ha oss som kunder! Och häng inte upp dig på bostadsräntorna som publiceras i tidningen eller kalkylerna på nätet. Flera banker prutar på räntan, bara du frågar.
  Via Lånekoll.se kan du enkelt jämföra bolån och hos 30 st banker pressa räntan på dina bostadslån. Med hjälp av Lånekoll.se slipper du också att få flera kreditupplysningar.