Fråga 1: Jag och min sambo väntar vårt första barn och vill nu köpa hus. Min sambo har ett bra fast jobb och jag studerar. Min fråga är nu om jag kommer få vara med och ta ett bolån som student?
Svar: Olika banker kan ha lite olika regler. Men troligen räknar de flesta banker inte studiemedel som en inkomst. För att ni ska få ett bolån behöver alltså din sambos inkomster vara så bra att de med god marginal räcker till både boendekostnader och alla andra utgifter som er familj har. Om banken beviljar lån kan du stå som medlåntagare på bolånen.
Jag tycker att ni så fort som möjligt bokar tid hos ett par banker. Berätta om era planer, be bankerna göra en kalkyl och ansök om ett lånelöfte. Det kostar inget och ni är inte bundna av att utnyttja lånelöftet. Med ett lånelöfte i handen vet ni precis inom vilka ekonomiska ramar ni kan röra er när ni börjar leta hus.
Till sist ett annat tips till er. Om ni inte redan har gjort det; prata med jurist när ni får barn och köper hus. Som sambo har ni inte alls samma skydd som gifta så se till att ni har koll på juridiken och skriver de avtal och testamenten som behövs för att hela familjen ska vara ekonomiskt trygg om något händer.
Ansök om lånelöfte
På Zensum.se kan man enkelt ansöka om lånelöfte och jämföra räntor på bolån hos flera banker i Sverige. Det är helt kostnadsfritt att göra en ansökan och det görs enbart 1 kreditupplysning. Du ökar dina chanser till ett lånelöfte om du anger en medlåntagare.
Fråga 2: Jag och min sambo funderar över när det är möjligt att få lån. Jag är student och tar min lärarexamen om en termin, till vintern. Inga problem sedan att få jobb, kommer att få det med en gång.
Min sambo är nyexaminerad efter 7 års högskolestudier och har nu i väntan på annat jobb en fast tjänst på vägjobb. Ett säsongsjobb från slutet av mars till oktober, ingen fast månadslön men han tjänar cirka 15 000 kr efter skatt de månaderna.
Jag och min sambo har gemensamt sparat i fonder 200 000 kronor, 120 000 kr i insats krävs. Vi funderar på om det är möjligt att få ett huslån på ett hus som kostar 750 000-795 000 kr, driftskostnad 35 466 kr/år, taxeringsvärde 367 000 kr (år 2009).
Har en hyra nu på 4300 kronor + övriga hemkostnader som el, tv & tidning, försäkring. Vi har aldrig varit sena med hyran eller de andra utgifterna. Har möjlighet till flera helt prickfria borgensmän (föräldrar) som aldrig fått någon anmärkning i något register. Hur ser det ut? Det kommer ju inte bli så mycket högre månadskostnad för huset än för lägenheten.
Svar: Jag råder er att ta kontakt med en eller ett par olika banker eller kreditinstitut, ställ era frågor och be om ett lånelöfte. Olika banker har olika krav för att bevilja lån. Gemensamt för alla är att ni med god marginal ska klara att betala bolånen och ha pengar kvar att leva av. Bankerna gör beräkningar utifrån de inkomster ni har i dag och beräknas ha framöver.
En del banker räknar inte en inkomst från en kort vikariatsanställning som en inkomst om inte den andre parten har fast inkomst. En del banker räknar inte heller studielån som en inkomst.
Men ring eller boka ett besök så att ni får diskutera just er situation.