Olika kontantinsats vid husköp

Fråga:
Jag har planer på att bli sambo med min pojkvän. Vi vill köpa ett hus tillsammans. Vi har varsitt barn sedan tidigare. Vi har olika kontantinsatser, jag kan lägga 1 000 000 och han kan lägga 600 000 kronor på vårt boende. Det finns en löneskillnad mellan oss, jag tjänar 23 500 och han tjänar 28 000 i månaden. Hur gör vi för allas intressen ska bevakas? Tacksam för svar.


Svar:
Jag rekommenderar er att innan ni flyttar samman ta kontakt med en familjejurist för att gå igenom hur ni bäst ska göra så att alla parter blir nöjda. När man flyttar in i ett hus och blir sambor blir fastigheten samboegendom oavsett vem som betalat vad. Samboegendom ska delas lika om ni flyttar från varandra längre fram om ni inte skriver ett samboavtal. Sambor ärver inte varandra om inget testamente finns. Om ni vill att sambon ska ärva måste ni skriva ett testamente.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:

Då ni har varsitt barn sedan tidigare kommer barnen att ärva alla era respektive egendomar om ni inte har skrivit något testamente. Ni kan testamentera bort halva barnets arvslott till sambon men den andra delen, den så kallade laglotten, måste barnet alltid få. Därför behöver ni även ta varsin livförsäkring och ange sambon som förmånstagare så att den efterlevande sambon får en summa pengar. Din partner bestämmer själv hur livförsäkringspengarna ska användas och har då pengar att lösa ut särkullbarnet eller lösa en del av bolånet för att ha råd att bo kvar i villan.

Livförsäkringar är i ert fall bättre än bolåneskydd. Bolåneskydd som banker och bolåneinstitut erbjuder passar endast om ni är gifta och inte har några särkullbarn. Oftast fungerar bolåneskyddet så att halva skulden löses om din partner avlider. Det innebär att den avlidnes tillgångar blir högre när bolåneskyddet betalat av halva skulden än om skulden finns kvar vid bodelningen. Sambor och gifta som har särkullbarn får en mycket bättre ekonomisk lösning genom att vara förmånstagare till en livförsäkring och kan då betala av en del av lånet efter bodelningen i stället för att en del av lånet direkt löses med ett bolåneskydd.

När ni känner er säkra på att ni vill bo tillsammans länge rekommenderar jag er att gifta er med varandra.

Lycka till med husköp och det framtida livet tillsammans!