Besiktning före eller efter kontraktsskrivningen?

Om det här har det debatterats fram och tillbaka under flera år.

Ja, så länge marknaden är het och det finns många husspekulanter, så brukar de flesta säljare (läs mäklare) kräva att det ska skrivas kontrakt först. Det beror på flera saker. Ett husköp är ju inte bindande förrän kontraktet är påskrivet av båda parter.

Och så klart att både mäklare och säljare vill låsa köparen till ett kontrakt så fort som möjligt.

För det andra känner sig köparen lugn. Du vet att du inte slänger ut pengar på en besiktning i onödan. Det kan ju plötsligt komma en ny spekulant som bjuder högre.

Men om du ska köpa ett hus där du är i stort sett ensam om att bjuda på huset, och där du känner att du kan lita på säljaren och mäklaren när de säger att ingen annan spekulant får komma emellan, finns det ju ingen anledning att skriva kontrakt först. Eller? Borde man inte kunna kräva att säljaren ska ha så pass hög moral att om han/hon säger att huset är ditt, så ska det också vara det?

Faktum är att det borde vara allas mål att först ha besiktning och sedan skriva kontrakt. På så vis slipper man en massa krångel med besiktningsklausuler och liknande. Men när marknaden ser ut som den gör, i synnerhet i storstäderna, har de flesta köpare inget att välja på. Så ser tyvärr den krassa verkligheten ut idag.

Just nu är det säljaren (och mäklaren) som styr över hur det ska se ut i stora delar av landet. Bara att inse faktum.

Jämför priser & offerter från olika hantverkare & företag
Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

På Dorunner kan du jämföra offerter från bland annat:

  • Städfirmor
  • Flyttfirmor
  • Hantverkare
  • Besiktningsmän
  • Jurister och ekonomiska tjänster
  • Målare
  • Hus och fastighetsunderhåll
  • Elektriker

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.