Behöver säljaren upplysa om el som strular

Fråga: Är säljaren av ett hus ansvarig att berätta om det strular med elen i huset? Jag och min sambo har precis köpt ett hus som är byggt 1971 och så fort vi har fler än 1 maskin igång (t ex tvättmaskin, torktumlare, spis, bastu, diskmaskin eller värmeluftsaggregat) så går huvudsäkringen. Spisen kan vi ej ha på om något annat är på, så vi måste hela tiden planera när vi ska tvätta, diska, laga mat eller ha varmt i huset. Något stort fel är det och det kommer att bli en kostnad för oss att ta ut en elektriker för att felsöka allt. Är det något vi måste stå för själva?


Svar: Jag förutsätter att huset är en normal permanentbostad. Är det byggt 1971 skall det inte finnas den här typen av fel. Säljarna borde uppenbarligen ha känt till detta eftersom huset inte går att använda på ett normalt sätt.

Om ni inte redan har gjort det borde ni kontakta säljarna och berätta om problemen. Jag tycker du kan kräva att de kostar på en riktig el-undersökning och nödvändiga åtgärder efter det. Om dom inte vill göra det borde du vända dig till en jurist. Sannolikt är det då nödvändigt att ni själva kostar på en el-undersökning för att få reda på felets omfattning och kostnad för åtgärden, så att ni vet vad ni skall kräva för ersättning.