Bostadsrätt som gåva

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Jag och min sambo funderar på att köpa en bostad ihop om 2,5 år när vi flyttar från hans hemstad till min. Vi kommer då ha jobbat heltid i 2-3 år och söka oss nytt jobb i nya staden. Det ekonomiska läget är fruktansvärt gynnsamt. Han har fått en ”gåva” i form av en central etta (ca 2.2-2.4 miljoner), han kommer ev få 200 000 kr i förtida arv och jag kommer få 365 000 kr i förtida arv. Vi tänker inte köpa villa direkt utan kanske köpa en trevlig lägenhet centralt att bo i ett par år.

Några frågor. Hans gudmor som gav honom lägenheten pratade om något sätt ”att komma undan skatten” vid försäljning av lägenhet, men det går väl inte? Dessa förtida arv/gåvor, hur ligger skatten på dem? Är det förmånligt att köpa lägenhet kontant och sedan satsa på att ta bolån vid husköp, eller kan det vara möjligt att ta bolån så att vi kan köpa en stor lägenhet direkt och sedan utöka lånet lite när vi letar efter hus? Vi är båda högskoleutbildade och kommer ha viss arbetserfarenhet. Går det att ansöka om bolån även om vi kanske nyss kom till stan och eventuellt får börja med vikariat innan vi får fast tjänst?


Svar: Om sambons gudmor ger bort sin lägenhet kan man ju på sätt och vis säga att hon kommer undan skatten eftersom hon inte behöver betala eventuell vinstskatt. Vid gåva av bostadsrätt flyttas nämligen alla värden (inköpsvärde, utgifter för reparationer mm) över till mottagaren som ska deklarera och betala eventuell vinstskatt den dag han så småningom säljer bostadsrätten. Därför är det väldigt fint om sambons gudmor redan nu kan ta fram alla uppgifter och kvitton som gäller bostadsrätten, ladda ner skatteverkets broschyr, göra en vinstskatteuträkning och lämna över den till din sambo.

Vinstskatten är 22 procent på den vinst som uppstår. Det kan alltså handla om ganska stora summor, särskilt om sambons gudmor har haft lägenheten länge. Ta reda på hur mycket innan ni lägger bud på en ny, större lägenhet. Ögna gärna igenom skatteverkets information och ring dem om ni har frågor. Villaägarna har också en kort men bra informationsbroschyr om gåva av bostadsrätt.

Fördelen med att betala en ny lägenhet kontant är att ni slipper ta lån, slipper betala ränta och slipper bekymra er över eventuella räntehöjningar. Fördelen med att låna är att ni kan placera pengarna och sträva efter högre avkastning än låneräntan. Men det viktigaste när ni köper en ny bostadsrätt och går in med olika mycket pengar är att ni reglerar det juridiska. Se gärna svaret på min fråga med rubrik ”Kontantinsats från en part”, där jag pratar om just detta. Det är den tredje frågan om du scrollar nedåt.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.