Dålig isolering i hus från 50-talet – Dolt fel?

Fråga: Hej! Vi köpte ett hus förra året på 145 kvm som är byggt på 50-talet och påbyggt på 70-talet. Vi betalade 3 875 000 kr så det var ett pris som förutsatte att huset var i bra skick. Under vintern har vi haft problem med att få upp värmen i huset pga av dålig isolering. Det var 16 grader på morgonen när vi inte eldade i braskaminen.
Grannarna har kommit till oss och berättat att förra ägaren har gått runt och beklagat sig om den dåliga isoleringen i huset. Förra ägaren sa inget om detta när vi köpte huset och det står inte heller i frågelistan. Kan vi kräva något av säljaren?


Svar: Jag tror det blir svårt. Det är ju inte osannolikt att ett så gammalt hus har lite dålig värmeisolering. Det var först efter oljekrisen i mitten på 70-talet som det började komma mer isolering, med andra problem som följd förstås. Så ni förutsätts att som köpare förstå att det kan vara så här. Om ni hade haft krav på att huset skulle haft bättre isolering än vad åldern förutsatte, skulle ni ha frågat eller undersökt detta själva.