Dolt fel? – Kondens mellan rutorna på husets fönster

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Vi köpte ett äldre hus nu i år 2020. Huset är troligtvis från 1912 men fönstren är betydligt nyare. Vid köpet uppgav säljaren: ”I ovanvåningens kopplade fönster förekommer det vintertid ibland kondens mellan rutorna.” Detta tycker vi är en kraftig underdrift då det sedan sensommaren mellan fönstren är mycket kondens. Varje morgon ser det ut som om någon duschat fönstren!
Vi har tätat runt ramen utan förbättring. Det har nu börjat mögla mellan fönstren och vi börjar bli oroliga. Är detta något som vi efterhand kan få ersättning för?

Svar: Jag tror det blir svårt att kräva ersättning av säljaren. Han har upplyst om problemet och även om han förminskade problemet så förutsätts ni förstå att det finns och borde åtgärdas.

På din beskrivning låter det som om det är mycket kondens. Min direkta tanke är att det troligen är en kombination mellan dåligt tätade fönster men framför allt mycket bristfällig ventilation inne. Det första du måste kolla är att luften från våtrummen (dusch, bad och tvätt) inte kommer ut i bostaden utan ventileras direkt ut ur huset. Dörrarna till dessa utrymmen måste vara stängda när det finns extra fuktig luft där (när och efter de används).
Sedan måste luften i bostaden ventileras ut ordentligt ur husets övervåning. Det måste finnas ventiler som släpper ut luften så att den inte tvingas ut ur springor, i exempelvis fönsterna. Det får helt enkelt inte finnas något övertryck i övervåningen. Luften skall helst släppas ut via våtrummen men även genom andra ventiler om det behövs.

Om du ser till att huset fungerar på detta sätt borde det inte bli kondens på/mellan fönstren. Du skall också se till att tätningen i fönstren sitter längst in, mellan fönsterkarmen och den inre fönsterbågen. Luften mellan rutorna skall ventileras med uteluft som skall komma in nedtill mellan båge och karm och ut upptill, också mellan båge och karm, i lagom mängd.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.