Fel i objektsbeskrivningen om egen brunn

Fråga:
Vi köpte ett hus där det i objektsbeskrivningen stod att det skulle vara djupborrad brunn. Nu har det visat sig att det inte är djupborrat, det finns bara en grävd källa. Vad gör vi nu? Har varit i kontakt med mäklaren och hon säger att vi får göra upp själva med säljaren. Vad gäller?


Svar:
Mäklaren ansvarar för att det som anges i objektbeskrivningen är korrekta uppgifter. Är det uppgifter som lämnats från säljaren som är svåra att kontrollera bör de inte tas med i objektbeskrivningen. Mäklaren har emellertid skyldighet att kontrollera uppgifterna som säljaren lämnar.

Om det har varit möjligt att se att det inte är fråga om en djupborrad brunn vid en undersökning kan man inte hävda att det är ett dolt fel. Det kan emellertid möjligen anses vara en utfästelse från säljarens sida att det finns en djupborrad brunn och då kan man ställa krav mot säljaren. Jag föreslår att ni kontaktar en jurist som kan hjälpa er. Hjälp till ombudsarvode med mera kan man få via rättsskyddet i sin hem/villaförsäkring.