Fel vid besiktning och prutning

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
När jag och min sambo efter dagar av oro hade vunnit en budgivning på ett hus var det mäklaren som insisterade på att vi skulle ta dit en besiktningsman eftersom säljaren ville sälja huset snabbt. Vid besiktningen hittade han fukt i golvet som vi senare undersökte med en annan firma som även gav en offert. När vi bestämde oss för att pruta på priset ville säljaren inte längre sälja huset till oss utan satte igång och åtgärdade anmärkningarna som besiktningsmannen hade hittat.

Något köpekontrakt pratade mäklaren aldrig om utan bara ett köpebrev. Nu känner vi oss lurade eftersom vi besiktigade huset och påtalade felen när vi prutade. Även säljaren manade till att vi skulle ta dit en som konstaterade fuktproblemen i golvet. Har inte mäklaren en skyldighet att se till att ett köpekontrakt skrivs? Tyvärr visste vi inte exakt hur allt går till vid husköp men trodde mäklaren skulle hjälpa till.


Svar:
Säljaren är inte bunden att sälja till en spekulant som fått ett accepterat bud (muntligen eller skriftligen) förrän köpekontrakt är undertecknat.

När Du har bestämt Dig för att köpa huset skriver Du och säljaren, om denne har bestämt sig för Ditt bud, ett köpekontrakt. Detta avtal är bindande och ska bland annat innehålla köpeskilling, handpenning och tillträdesdatum. När hela affären är klar och säljaren har fått alla sina pengar bekräftas det med ett köpebrev.

Mäklaren är behjälplig med dessa papper om det ingår i hans uppdrag, som han fått av säljaren.

Jämför priser & offerter från olika hantverkare & företag
Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

På Dorunner kan du jämföra offerter från bland annat:

  • Städfirmor
  • Flyttfirmor
  • Hantverkare
  • Besiktningsmän
  • Jurister och ekonomiska tjänster
  • Målare
  • Hus och fastighetsunderhåll
  • Elektriker

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.