Flytta över lån på sambo

Fråga:
Undrar om det går att flytta över lånen på huset till mig? Min tjej står på huset och lånen. Nu ska vi separera och jag vill bo kvar men det vill inte hon. Så undrar om jag kan ta över lånen och skriva huset på mig?


Svar:
Eftersom du skriver ”min tjej” utgår jag ifrån att ni inte är gifta. Jag utgår också ifrån att din tjej äger huset till 100 procent.

Boka en tid hos din bank så fort som möjligt för att diskutera hur du ska göra. Vill du bo kvar måste du köpa huset av din sambo. Jag rekommenderar att ni anlitar en värderingsman så att ni vet vad huset är värt.

När du ska köpa huset av din sambo måste du ansöka om ett nytt lån. Banken gör en kreditprövning för att se att du med god marginal klarar att betala lånen på egen hand.

När du köper huset av din sambo får du betala lagfartskostnader. Dels en stämpelskatt på 1,5 procent av köpeskillingen. Dels en expeditionskostnad på 825 kronor. Var beredd på att det kan tillkomma andra kostnader. Läs gärna ”checklistan” här på kopa-hus.se och prata med din bank.