För många blancolån för att höja bolånet

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Vi har köpt ett hus och endast belånat 20% av bostaden. När vi körde igång med renoveringen var det tänkt att vi skulle byta kök och dra ner några väggar. Men när vi var väl igång så blev det en totalrenovering och totala kostnaden hamnade på cirka 1miljon. Vi köpte huset för 2,5 miljoner i samband med det hela så fick vi ta blancolån för att agera snabbt då det var slitet invändigt.

Vi fick en värdering för ett par dagar sedan på 3.9 miljoner från mäklaren. Vi har lånet hos Ikanobank och vi ansökte om att höja lånet med 1,1 miljoner för att betala av alla lån och krediter som vi samlade på oss. Nu fick vi ett avslag där de säger att vi har alldeles för mycket lån och att det inte går att höja lånet. Alla lån och kreditkorts skulder var tagna för att klara av renovering och betala alla leverantörer. Hur skall vi göra nu? Dras med alla lån och betala höga räntor ?


Svar: Om ni köpte huset för 2,5 miljoner och lånade 20 % utgår jag ifrån att ert befintliga bolån ligger på 0,5 miljoner och att ni nu vill höja bolånet till 1,6 miljoner för att lösa bort blancokrediterna på 1,1 miljoner. Med en värdering på 3,9 miljoner skulle ert bolån hamna på lite drygt 40 % av bostadens värde. Varför ni har fått avslag på er ansökan kan jag inte svara på eftersom jag inte har sett hur hela er ekonomi ser ut. Som familjeekonom på Ikano Bank arbetar jag med privatekonomisk folkbildning där jag ger allmänna råd och tips om ekonomi. Därför blir mitt svar mer generellt: Om man får avslag på en ansökan tycker jag att man ska kontakta banken, be dem motivera avslaget och fråga vad som krävs för att ansökan ska beviljas. Är man inte nöjd med svaret tycker jag att det är klokt att vända sig till fler banker. De kan ha en annan syn. Skulle ni få avslag även hos andra banker – fråga vad de anser att ni ska prioritera för att få en mer stabil ekonomi så att ni så småningom ska kunna lösa bort blancolånen. Har ni flera mindre lån och krediter – försök slå samman dem till färre. Då får ni förmodligen en lägre månadskostnad. Ta gärna Lånelabbet till hjälp. Det är ett verktyg på Konsumenternas bankbyrås sajt där ni kan laborera med era lån och krediter. Hoppas ni snart hittar en lösning ni är nöjda med.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.