Fråga om tjänligt vatten

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Hej Ylva! Imorgon är det tänkt att jag och min man ska skriva på köpekontraktet på ett hus som vi har vunnit budgivning för. I ett mail till mäklaren ställde jag frågor om säljaren är beredd att stå för åtgärder som behövs för att radonhalten och vattenkvaliteten ska vara godkända. Direkt efter det fick jag telefonsamtal från mäklaren som började hövligt men övergick till ett otrevligt tonfall när han tog upp vattnet. Han menade att huset sålts som renoveringsobjekt, jag kunde därmed inte begära att säljaren ska ”renovera huset för mig”. Han sa bland annat att det skulle vara, isåfall, bättre att jag hoppade av köpet, eftersom det fanns andra som var villiga att köpa huset som det är. Enligt honom var det under budgivningens gång man fick ställa sådana frågor och inte innan man skulle skriva på köpavtalet.

Jag kände mig oerhört kränkt, som om jag gjorde något man absolut inte fick göra. Jag behöll lugnet och meddelade att jag inte hade för avsikt att hoppa av köpet. Sedan frågade jag vad han tyckte att vi gör här näst. Då sa han att han fick återkomma till mig när han hade pratat med säljaren.

Är det orimligt att kräva ett hus inte avger hälsofarliga strålningar och att vattnet är drickbart, när man köper ett renoveringsobjekt? Radonsanering och liknande åtgärder, ses det som renovering? Tacksam för snabbt svar.


Svar:
Köparen har en mycket långtgående undersökningsplikt, men mäklarens svar är inte korrekt. Det är naturligtvis före påskrift av kontraktet som dessa frågor skall ställas. Säljaren skall informera köparen om det är känt att vattnet och radonhalten inte har godkända värden.

Kostnader med renoveringen får ställas i förhållande till priset. Innan köpet är genomfört kan man naturligtvis förhandla om villkoren. Säljaren kan sälja till vem han önskar oavsett budgivning och vem som gett högst pris.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.