Huset vi köpte luktar Katturin

Fråga: Jag och min sambo har köpt en villa på 240 kvm. Vi var i huset på en sista titt igår och upptäckte till vår förskräckelse att hela huset stank av katturin. Ägarna som redan flyttat ut har troligtvis låtit sina 2-5 katter husera fritt i huset i några veckors tid. Om en vecka skriver vi kontrakt och flyttar in i huset och vet inte vad vi ska ta oss till!
Vi har ringt till besiktningsmannen som bekräftat att ingen doft av katturin fanns i huset vid besiktningen. Ägarna säger att det inte alls luktar i huset och att vi mycket väl vet att de hade katter. Enligt olika saneringsbolag som vi ringt är katturin mycket svårt att få bort. Hjälp, vi har så lite tid innan vi skriver kontrakt. Vad ska vi göra? Vi har även bundit räntan så att inte skriva kontrakt på fredag skulle kosta oss mycket. Frågan är vad en sanering kostar och vem som skall betala?


Svar: Jag tycker det här är en fråga för en jurist, det är svårt för mig att avgöra om du har rätt att backa ur affären nu eller kan ha rätt till hjälp med saneringen från säljaren. Det är nog avgörande om lukten eller misstanken om eventuell luktsmitta fanns vid er besiktning. Fanns det så är det nog ert ansvar. Om det går att visa att det inte fanns, genom er själva, besiktningsmannen eller graden av katthållning, så kanske det kan betraktas som en skada som faller på säljarens ansvar. Fråga en jurist, mäklaren kanske har någon som hjälper till?