Köpa hus istället för hyreslägenhet – Att tänka på

Fråga: Jag och min tjej ska flytta till en ny ort då vi båda arbetar där och i dagsläget pendlar. Först tittade vi efter hyreslägenheter med en hyra på cirka 5 000 kr och en yta på 80 m2. Nu har vi hittat ett hus på 85 m2 som kostar 675 000 kr. Nu funderar vi på om det kan vara en dålig affär att köpa huset nu för att om några år skaffa större om vi får barn och behöver större.
Det känns vettigt att ta ett huslån och betala hyran till sig själv istället för att betala en lägenhetshyra till någon annan. Vi vet inte så mycket om räntor och att ta lån och funderar på om det kan vara en dålig affär att göra så som vi tänker?


Svar: Det behöver inte vara en dålig affär att köpa hus i stället för att bo i hyreslägenhet.

Får ni lägre boendekostnader än i en hyreslägenhet är det självklart en fördel. Då har ni större möjlighet att spara pengar så att ni kan köpa större hus så småningom. Och det ni avbetalar (amorterar) på huset minskar era huslån och kan ses som en form av sparande. Dessutom får ni ett boende som ni är friare att anpassa efter era egna önskemål. På många orter är det ganska lätt att sälja mindre hus, vilket är en fördel när ni en dag ska sälja huset. Fråga mäklaren hur det ser ut på er ort.

Gör en bolånekalkyl och jämför boendekostnaderna med hyreskostnaden i en hyreslägenhet.

Att äga ett hus skiljer sig från en hyreslägenhet på flera punkter. Här är några saker ni bör tänka på:
Ett hus behöver underhållas regelbundet. Ta reda på underhållsbehovet i huset och lägg in kostnader för löpande underhåll i er kalkyl.
Fundera också på om det kan uppstå större kostnader för underhåll. När behöver till exempel vitvaror, el, avloppsstammar, tak och fönster bytas ut?
När ni köper hus uppstår engångskostnader för till exempel lagfart och besiktning. Lagfarten kostar 1,5 procent av köpesumman + 825 kronor, vilket blir nästan 11 000 kronor. Besiktning kan kosta runt 7 000 kronor. Läs mer om det här på Köpa-hus.se.
Prisnivån på hus ändras. När man äger hus finns alltid en risk att huspriserna går ned.
Det bör inte vara en nackdel för er eftersom ni planerar att köpa ett nytt hus om ni skulle sälja det hus ni funderar på att köpa nu.
Ni kan läsa mer om bolån på Konsumenternas Bankrådgivningsbyrå. Där finns också en bolånekalkyl