köpa hus ihop med sambo

Fråga:
Jag och min sambo planerar att köpa en villa. Vi tänker köpa den tillsammans och dela på lånen och driftkostnaderna. Eftersom jag tjänar lite mer än min sambo tänkte jag amortera lite mer än min sambo för att sänka min lånekostnad. Jag har läst på diverse forum att det finns något som heter gemensamt bolån. Om vi har ett gemensamt bolån, hur vet vi då att det är jag som amorterat x antal kronor på bolånet? Eller är det möjligt att ta två separata bolån till samma villaköp där vi är ansvariga för vårt eget bolån? Tack på förhand.


Svar:
Jag rekommenderar er att ta kontakt med en familjejurist för att reda ut hur ni ska lösa detta. Enligt sambolagen ska bostaden delas lika om ni i framtiden vill dela på er oavsett vem som har betalat kostnader för boendet som exempelvis räntor och amorteringar. Om ni inte vill att sambolagens regler ska gälla måste ni skriva ett samboavtal. När man tar ett lån tillsammans är man solidariskt betalningsskyldig gentemot banken. Det innebär att banken kan kräva vem av er de vill på hela beloppet. Jag tror inte att någon bank beviljar två separata bolån.

Det är tryggare att vara gift än att vara sambo.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida: