Köpa hus med olika kontantinsatser

Fråga: Jag och min blivande sambo har köpt hus för 4,4 miljoner. Jag har sålt min lägenhet och vill föra över 1 miljon av vinsten som kontantinsats. Hon har ingen kontantinsats. Resterande 3,4 miljoner kommer vi ta ett gemensamt lån på. Funkar det rent tekniskt att jag kan föra in de pengarna i boendet och att vi båda står på lika stor del av huset? Och sedan reglera i ett samboavtal att kontantinsatsen betalades av mig ifall vi någon gång separerar?


Svar: Jag tycker absolut att ni ska kontakta en jurist, diskutera igenom er situation och få hjälp att upprätta de handlingar som behövs. Det kostar ett par eller några tusenlappar men är helt klart en god investering. Det finns nämligen olika sätt att reglera detta.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:

Ett alternativ är att ni står som hälftenägare av huset men att ni upprättar ett skuldebrev på halva kontantinsatsen, 500 000 kronor. I skuldebrevet reglerar ni i vilken takt sambon ska betala av lånet till dig.

Ett annat alternativ är att ni köper huset med olika stora andelar. Vid en eventuell försäljning får du då en större del av vinsten, men du får också bära ett större ansvar vid en eventuell förlust. Ett tredje alternativ är att ni äger hälften var men tar olika stora banklån där din sambo tar ett större banklån än du eftersom sambon saknar kontantinsats. Förmodligen föredrar banken alternativ 1 eller 2. I samtliga fall måste ni avtala bort sambolagens bodelningsregler, så ta redan nu kontakt med en jurist.