Köpa hus privat utan hjälp av mäklare

Fråga:
Vi har genom min mans arbetskollega fått reda på att ett hus, som ligger i det område vi vill köpa hus i, är till salu. Det har ännu inte gått till mäklare, och vi funderar väl som så att det kunde vara bra att slippa extrakostnaden. Ska vi be en mäklare om hjälp? Om vi gör affären helt privat, klarar vi av det då? Ingen av oss har någon juridisk utbildning och känner att vi kanske är lite osäkra på alla detaljer. Kan banken hjälpa oss? Är det ”svårt” att köpa hus privat, det vill säga utan mäklare? Vad bör vi tänka på, förutom självklara saker som besiktning och magkänsla? Huset är från 1991. Observera att vi inte har sett insidan på huset än och därför är inget riktigt intresse för köp aktuellt ännu. Men frågan finns där ändå.


Svar:
Att värdera om det är ”svårt att köpa hus” utan mäklare kan jag inte göra. Men visst, det är mycket jobb. Här kommer en del goda råd längs vägen:

• Lita inte på magkänlsan utan gå systematiskt tillväga! Säljaren har upplysningsplikt och får inte undanhålla information om fel och brister han har vetskap om. Du har som köpare undersökningsplikt enligt Jordabalken. Det betyder att du har en laglig skyldighet att ta reda på husets skick. För att fullgöra den bör det anlitas en besiktningsman antingen av dig som köpare eller av säljaren och jag skulle råda till att anlita en certifierad besiktningsman för överlåtelsebesiktning.

• Kontakta byggnadsnämnden på kommunen. Be att få information om stadsplanen, tidigare besiktningsprotokoll, ritningar och bygglov. Miljökontoret känner till om radonmätningar är utförda.

• Kontakta skattemyndigheten om husets taxeringsvärde. Ring tingsrätten, inskrivningsregistret, för att få veta om fastigheten belastas av servitut och/eller inteckningar samt vem som är lagfaren ägare till fastigheten.

• Gör en bokalkyl tillsammans med din bankman och kontrollera uppgifterna på driftkostnaderna. Det tillkommer även en del engångskostnader för lagfart och expeditionsavgift. Om nya lån läggs upp krävs det pantbrev samt eventuella uppläggningskostnader för lån.

• Ansök om lagfart och inskrivning.

• Det är alltid en bra idé att ta professionell hjälp med de juridiska delarna av köpet. Det är viktigt att avtalet blir juridiskt hållbart.

Du kan antingen anlita en mäklare eller en jurist för att upprätta kontraktet och för att få hjälp på tillträdesdagen. Att köpa en bostad är en stor affär och man ska inte ta för stora risker

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida: