Köpa in sig i hus

Fråga: Jag köpte ett hus för cirka ett år sedan och jag och min flickvän funderar över vilka regler som gäller om hon skulle vilja köpa in sig i huset i framtiden? Vi bor ej tillsammans nu. Vad är det klokaste man kan göra när man vill äga huset ihop?
Jag hävdar att hon borde köpa in sig till hälften av det aktuella marknadsvärdet den dagen det blir aktuellt och hon tycker hon skall köpa in sig i halva värdet av det befintliga lånet? Vi hamnar ju i ett dilemma, så det jag undrar är hur man kan rekommendera att man gör rent juridiskt? Tack på förhand!


Svar: Jag håller med dig, om ni ska flytta ihop och din flickvän ska köpa in sig i huset bör ni utgå från ett aktuellt marknadsvärde. Du äger ju en tillgång i form av ett hus. Detta hus har ett marknadsvärde, låt säga 1 000 000 kronor. Om hon köper hälften av huset tillfaller ju hälften av husets värde henne oavsett hur stora eller små lån du har. Ska hon köpa 50 procent av huset bör hon alltså betala dig 50 % av marknadsvärdet eller 500 000 kronor i mitt exempel. När ni har fastställt köpeskillingen kan hon börja fundera på hur hon ska lösa finansieringen. Behöver hon låna till hela köpesumman eller kan hon gå in med en del kontant?

Jag tycker att ni redan nu ska boka en tid hos er bank för att diskutera hur ni genomför köpet rent praktiskt. Innan ni flyttar ihop tycker jag också att ni ska anlita en jurist för att få hjälp att reglera det juridiska. Det borde alla sambopar göra. Villaägarnas Riksförbund har en bra informationsskrift om sambolagen. Kika gärna på den så är ni väl förberedda inför besöket på banken och hos juristen.