Köpa in sig i villa – Hur gör man detta

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Om jag vill köpa in mig i min blivande mans villa – hur räknar man ut hur mycket jag ska köpa in mig då? Är det marknadsvärdet eller hur mycket lån han har på huset?


Svar: Ni bestämmer själva hur mycket du ska betala för att köpa in dig i din blivande mans villa. Om din blivande man vill så kan han ju faktiskt ge dig hälften av villan som en gåva.

Men det vanligaste är att man utgår från marknadsvärdet. Exakt vad marknaden är beredd att betala vet man ju egentligen först den dag man säljer huset. Så det handlar om att göra en uppskattning. Bästa uppskattningen får ni förmodligen om ni ber en mäklare på orten värdera villan. Det kostar ett par tusenlappar. Bor ni ett område där många liknande hus har sålts den senaste tiden får ni en bra bild av marknadsvärdet genom att titta på genomförda husaffärer. På sajten Mäklarstatistik finns prisstatistik över villaförsäljningar län för län. Det finns också sajter där ni får fram prisstatistik på villor som sålts i ert postnummerområde, till exempel www.booli.se.

Har ni bott tillsammans länge i villan och villan har ökat i värde de senaste åren kan ni fundera på om du verkligen ska köpa huset till nuvarande marknadsvärde. Genom åren har du förmodligen hjälpt till med att sköta huset eller jobbat med annat så att din man kunnat lägga tid och kraft på huset. I så fall tycker jag inte att det är mer än rätt att du också får ta del av värdeökningen genom att köpa till ett lägre pris än nuvarande marknadsvärde.

Prata med varandra och prata med er bank. Det är viktigt att det känns bra för er båda. Tänk också på att du får betala lagfartskostnader när du köper villan. Dels en stämpelskatt på 1,5 procent av köpesumman eller taxeringsvärdet om det är högre, dels en expeditionsavgift på 825 kronor. På Lantmäteriets hemsida finns mer information om fastigheter och lagfart.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.