Köpa svärföräldrars hus

Fråga:
Hej! Jag och min sambo har fått ett erbjudande om att köpa mina svärföräldrars hus. Huset (byggt 1959) är värderat till 1 miljon och vi får köpa det för 750 000 kr. I dagsläget finns lån på 420 000 kr. Tanken är att (om det nu är möjligt) vi ska övertaga deras lån på 420 000 kr och belåna upp den resterande delen 330 000 kr. De 330 000 kr ska sedan överföras till mina svärföräldrar. Min fråga är om det här en realistisk möjlighet.


Svar:
Grattis till ett fint erbjudande.

Banker och bolåneinstitut har olika syn på detta. Ert fastighetsköp avviker från ett vanligt fastighetsköp på flera sätt. Ni anlitar troligen inte någon mäklare, köpesumman är lägre än husets värde och ni vill överta tidigare ägares lån.

En del banker och bolåneinstitut kräver att husförsäljningen går via en mäklare. Det räcker alltså inte att en mäklare anlitas för att enbart skriva kontrakt och göra en värdering.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:

En del kreditgivare tillämpar principen att köpesumman är lika med husets värde, 750 000 kronor. Eftersom fastigheten kan belånas till maximalt 85 procent, 637 500 kronor, skulle ni få gå in med 112 500 kronor i kontantinsats utöver kostnader för lagfart och pantbrev.

Normalt löser man tidigare ägares lån när man köper hus. Jag skulle tro att några kreditgivare vill att ni gör det.

Men andra banker och bolåneinstitut kan ha en annan syn och acceptera att ni genomför köpet utan inblandning av mäklare, de kan belåna huset upp till det fulla värdet och möjligen också godkänna att ni övertar lånet på 420 000 kronor. Boka en tid hos er bank och diskutera med dem. Hör gärna med en eller ett par andra kreditgivare också. Lycka till med husköpet!