Köpt hus och braskaminen saknar bygglov

Fråga: Köpte ett hus 2010. I prospektet såldes huset med en ”mysig braskamin”. Denna har i efterhand visat sig vara olaglig. Det saknas bygglov och installationen är på ett sådant sätt att allt måste rivas, det är helt eldningsförbud på grund av brandrisken.
På bilderna i prospektet visas vardagsrummet med brasan tänd och det eldades i den under visningen. På frågan om allt fungerade som det skulle svarade både säljare och mäklare ja. Jag vet att ett saknat bygglov inte kan vara dolt fel då jag hade kunnat kontrollera det. I detta fall har ju dock säljaren eldat, visat bilder på elden och uppgett att braskaminen fungerar.
Kan detta detta vara skäl för ersättning av säljaren? Kostnaden för mig, med rivning etc, uppgår till cirka 100 000 kr.


Svar: Jag tycker det lutar åt att säljarens uppgifter om att allt var OK innebär en utfästelse. Han har ju på flera sätt visat spisen och dessutom svarat att allt är OK. Utfästelsen tycker jag innefattar både att kaminen fungerar och att det finns tillstånd att använda den, det vill säga både bygglov och intyg från sotaren att installationen var ok.

Sättet att intyga att allt är OK förtar din undersökningsplikt. Jag tycker inte det är klart att du skall behöva ansvara för att kontrollera om det finns bygglov i det här fallet.

Jag tror du kommer att ha framgång med ett ersättningskrav. Men du behöver förstås en jurist för att driva frågan, om inte säljaren går med på ersättning direkt.