Nya huset invaderat av hästmyror

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Vi har köpt ett hus som visat sig vara invaderat av hästmyror. Vi skrev på köpekontraktet i februari 2011. Då vi besiktigade huset och även anlitade besiktningsman så fanns inga indikationer på att det fanns hästmyror. Det var helt enkelt fel årstid.
När vi flyttade in i maj 2011 blev vi varse hästmyrorna inom ett par dagar. I mitten på månaden svärmade myrorna och tiotusentals vällde ut från fasaden. Vi kontaktade förre ägaren som menade att ”klart det finns myror, myror finns överallt”. Vi kontaktade Anticimex som har sprutat och sprutat. Förre ägarens försäkring visade sig bara täcka Anticimex men inte ev skador som hästmyrorna orsakat.
Vårt försäkringsbolag visade sig dock ovanligt välvilliga och genom dem har snickare brutit upp fasaden och Anticimex har tagit bort två bon 2011, och i år 2012 tog Anticimex bort ytterligare ett bo. Vi har fortfarande aktivitet i huset men vet inte riktigt var och hur många ytterligare bon det finns.
Nu kommer frågan om ersättning från förre ägaren. Finns det möjlighet att åberopa ersättning? Säljaren hävdar att eftersom vårt försäkringsbolag tagit åt sig fallet så har vi erkänt att det var OK med hästmyror och det utgör därmed inte längre ett dolt fel. Vi har hela tiden hävdat att köparen brast avsevärt i sin upplysningsplikt då de inte gav information om ett större fel de hade kännedom kring men som ej gick att upptäcka i februari (då myrorna sover). Försäkringsärendet är fortfarande öppet. Tacksam för svar.

Svar: Helt klart att det är säljarens ansvar att upplysa dig om myrorna! De kände ju uppenbarligen till detta och lagen kräver att man upplyser en köpare om det som kan vara av betydelse för henne.
Så kräv minst ersättning för alla utgifter ni har. Om ni anlitar en jurist så kommer denne troligen även att föreslå att ni skall kräva ersättning för besvären ni haft också.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.