Plastfärg på putsad fasad

Fråga: Vi köpte ett hus för tre år sedan. Det har en putsad fasad och i besiktningsprotokollet står det att det finns putssläpp på några ställen. Ingen fara tänkte vi, det går att laga. Vi frågade mäklaren var det var för färg på putsfasaden och han tog på färgen och fick då en kritning på fingret som det blir av kalkfärg. Bra, tänkte vi. Kalkfärg är ju den färg som ett putsat hus skall vara målat av. En plastfärg är rent förödande och gör att putsen helt måste rengöras eller till och med knackas ned för att återställas.
När vi flyttat in och min man skulle ge sig på lagningarna visade det sig att det är någon form av plastfärg, vilket gör att hela fasaden måste göras om. Kan detta ses som ett dolt fel? Det här var ju verkligen inget vi hade räknat med. Vi känner oss lite lurade av mäklaren.


Svar: Om mäklaren, som är säljarens ombud, sa att detta är en kalkfärg så är det enligt min uppfattning ett besked från säljaren, en utfästelse. Men sedan måste ni visa att skadorna på fasaden beror på en felaktig (annan) färgtyp och att fasaden inte kommer att hålla med den färg som är där. Om det var många år sedan fasaden målades är det tveksamt om ni kan hävda att det är fel på den. Ni måste också reklamera så fort ni upptäckte felet, det kan vara för sent nu om ni upptäckte felet direkt efter inflyttningen. Fråga en jurist om möjligheterna att reklamera köpet och vilka grunder ni kan ha för detta.