Problem med egen avloppsbrunn

Fråga: Vi köpte ett hus på landet med egen avloppsbrunn. Nu, efter ett halvår, visar det sig att brunnen inte är godkänd och att filtreringen är dålig, den rinner över. Jag har pratat med företaget som tömmer den och enligt dem har den var dålig i flera år. De förra ägarna säger att de inte har märkt att brunnen varit dålig, och ej godkänd.
Nu måste vi gräva ner en ny brunn. Vad har säljarrna för ansvar när de säljer huset med en icke godkänd brunn? De har ju skrivit under på att det inte fanns några brister eller kända fel på avloppet. Jag har varit i kontakt med mäklaren, men har inte fått svar om vad som gäller. Måste vi betala den nya brunnen eller är det säljarna som sålt en ej godkänd brunn?


Svar: Det låter på din beskrivning som om säljarna lämnat felaktiga uppgifter om avloppsanläggningen. I så fall kan du kräva ersättning för att anlägga en ny avloppsanläggning, eller åtminstone få en stor del ersatt. Om de inte går med på det ska du anlita en jurist som hjälper dig. Den enda haken är om det fanns någon upplysning vid försäljningen om att brunnen inte fungerade så bra eller om det var tydligt synligt att den svämmade över på marken. Då kan du möjligen ha förväntats reagera på det.