Säga upp avtalet med mäklaren och genomföra affären själva

Fråga:
Vi har ett hus som vi är på gång att köpa. Säljaren hade tidigare en mäklare som dock inte har imponerat på någon av oss. Huset besiktigades och det hittades (oväntade) fel som gjorde oss tveksamma. Vi har undersökt med experter samt fått offerter på jobben och bestämt oss för att genomföra köpet. Under tiden har säljaren sagt upp sin mäklare och det har gått över en månad (som enligt säljaren var hans uppsägningstid) så nu ska vi genomföra affären utan mäklaren. Vi är överens om ett reducerat pris och allt annat men en del bekanta säger till mig att säljaren inte har rätt att sälja huset till oss utan mäklaren så snabbt. Vad är rätt? Vi vill inte hamna i ett läge där vi blandas in i oegentligheter.


Svar:
Köparen har inget avtal med mäklaren. Köpet blir mellan två privatpersoner där köplagen gäller. Men säljaren måste först läsa/tolka sitt avtal med mäklaren ordentligt. Det är det som gäller dem emellan.

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar

Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:
Samboavtal
Gåvobrev
Bodelningsavtal
Avtal för köp, sälj och uthyrning av bostad
Äktenskapsförord
Arvsskifteshandling
Testamente