Säljaren åtgärdar brister efter besiktning

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Vi är på väg att köpa hus, vi har hittat ett som vi gillar i rätt område och till rätt prisklass, byggt 1972. Huset var varudeklarerat utan anmärkningar, men vi ville ha en mer noggrann besiktning. Ägarna till huset ville sälja snabbt och det var svårt att få tag i en besktningsman, så därför tog vi tillbaka samma besiktningsman som hade varudeklarerat huset och hade en genomgång med honom.

Ytterväggssyllarna i detta hus är bytta för ca 11 år sedan, vi krävde att han skulle ta bort golvlisterna och fuktmäta igen. Det visar sig då att det åter var fukt i syllarna. Detta ska nu åtgärdas igen. Ett företag är anlitat av säljarna för att utreda och åtgärda detta.

Mäklaren och säljaren vill nu att vi ska skriva kontrakt innan utredningen är gjord med en klausul om att den ska göras och att ägarna ska stå för bytet av syllar. Vi vill vänta och skriva tills utredningen är gjord, där det står hur mycket som behöver åtgärdas. Vi känner att innan utredningen är gjord vet ingen hur mycket som måste åtgärdas. Det kanske behöver bytas reglar i väggarna, bytas isolering…

Men i det kontrakt vi har står det ju bara att ägarna ska stå för syllbytet. Blir det då vi som ska stå för resten? Om måste man ta ner innerväggar och bryta upp golv, innebär det ju att vi måste fixa nytt vilket är en merkostnad som man vill ska generera ett prisavdrag på huset.

Vår fråga är om det är orimligt av oss att kräva att utredningen, där alla åtgärder mm finns specificerad, är gjord innan vi skriver kontrakt med en klausul om hänvisning till utredning och åtgärder?


Svar:
Man kan inte vara nog försiktig och noggrann då det gäller att formulera ett kontrakt som skall skrivas under! Rådgör med mäklaren om återköpsklausul i kontraktet, som i detalj reglerar återgång om utredningen visar allvarliga byggfel eller fuktskador.

Låt Er framförallt INTE stressas av mäklare och säljare!

Om säljaren tycker attdet är orimligt och inte vill sälja under de premisser Ni önskar, står det naturligtvis säljaren fritt att backa.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.