Säljaren har själv renoverat badrummet

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Vi är på väg att köpa ett hus byggt 1978. Säljaren renoverade badrummet på ovanvåningen år 2010. Nu visar det sig att renoveringen inte är besiktigad av en fackman. Det innebär att hemförsäkringen inte gäller. Vilket skydd har jag som köpare? Har säljaren ansvar eller måste jag skriva in det i kontraktet?


Svar: Försäkringsbolagen har blivit betydligt noggrannare med hur våtrummen som de försäkrar är utförda. Detta på grund av den stora mängd dyra försäkringsskador som drabbat våtrummen. Numera har jag uppfattat att de kräver att våtrumsrenoveringarna skall vara utförda av hantverkare med så kallad våtrumsbehörighet. Hantverkaren skall efter renoveringen utfärda ett intyg om att renoveringen är utförd enligt våtrumsreglerna.

Det är väldigt noga med hur renoveringen utförs. Det finns exempelvis en mängd olika typer av golvbrunnar som var och en måste anslutas till olika golvmaterial på olika sätt. Det är numera mycket svårt för oss besiktningsmän att avgöra om alla detaljer i ett våtrum är utförda på rätt sätt. Är det mycket dåligt gjort kan vi märka det men om det bara är mindre fel som dessutom är inbyggda kan vi inte se det. Det kan alltså finnas dolda fel i ett nyrenoverat våtrum. Men å andra sidan behöver ett felaktigt utförande inte alltid leda till en skada. Även om man har använt en annorlunda metod för att ansluta en golvbrunn till klinkergolvet så kan utförandet vara lika tätt som om man hade följt tillverkarens anvisningar. Men försäkringsbolaget försäkrar inte utförandet och det är ju inte bra för köparen.

Din möjlighet är att få säljaren att garantera att utförandet är rätt och att ta på sig ansvaret för om det visar sig skador i badrummet. Om inte säljaren vill göra det måste du ta hänsyn till risken vid din budgivning. Du kan ju ta dit en behörig våtrumshantverkare som får lyssna till den som utfört renoveringen, hur det är gjort och sedan berätta för dig hur stor risken är.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.