Ska jag göra en egen besiktning?

Fråga:
Ska köpa hus och har fått ett besiktningsprotokoll på uppdrag av säljaren. Besiktningen är gjord av Anticimex och mäklaren var närvarande. Ska jag göra en egen besiktning eller räcker det med denna?


Svar:
Nej, det räcker inte. Du bör absolut ha en egen besiktning.

Gör alltid egen besiktning

Tv-programmet Plus kontaktade mig igår eftersom jag är oberoende bostadsexpert. De ska lyfta upp ett fall på TV i morgon, torsdag, där familjen flyttade in i sitt nyköpta hus och hittade stora mängder mögel. Tyvärr hade inte familjen haft en egen besiktning, de förlitade sig helt på säljarens besiktningsman som inte upptäckte problemet.

Jag kan inte varna husköpare tillräckligt mycket — strunta aldrig i att ha en egen besiktning!

Visst, det är lätt att dras med i hetsen och gå på mäklarens snack om att det är bråttom. Men snåla aldrig in på de tusenlappar som en överlåtelsebesiktning kostar, annars kan det stå dig och hälsan dyrt.

Du kan nämligen inte få skadestånd från en besiktningsman som du inte själv har anlitat. Utöver det får du värdefull information om huset du är intresserad av under själva besiktningen. Då kanske du till och med får veta saker om huset som gör att du bestämmer dig för att dra dig ur affären.