Skuldebrev som reglerar mellanskillnaden vid kontantinsats

Fråga: Jag har några frågor om hur jag och min sambo ska göra nu när vi köpt hus. Jag lägger kontant in 700 000 kr. Han lägger kontant in 200 000 kr samt att han säljer sin nuvarande lägenhet för 1 400 000 kr. Han köpte lägenheten för 700 000 kr och gör alltså en vinst på den. Han har inga lån på sin lägenhet och jag har inga lån förutom från CSN. Han har däremot även en vinst från sin förra lägenhet på 200 000 kr som han fortfarande betalar på i sin deklaration. Han har tänkt lägga in hela beloppet han får för sin lägenhet i nya huset, och skjuta upp skatten till att betala 0,5% varje år. Hur gör vi för att få rätt på hur mycket mer han lägger in i boendet än vad jag gör? Vi ska stå för 50% av huset var och kommer att amortera lika mycket.


Svar: När din sambo gör en reavinstberäkning på försäljningen av sin nuvarande lägenhet får han fram hur mycket skatt han ska betala och därmed hur mycket pengar han får kvar. Sedan kan han ta ställning till hur stor kontantinsats han kan gå in med när ni köper huset. Mäklaren kan hjälpa till med beräkningarna men ladda gärna ner och läs igenom Skatteverkets broschyr SKV 321 och blankett K6, ”Försäljning av bostadsrätt”. Uppskovet på 200 000 kronor från den första lägenheten ska återföras till beskattning. Uppskov med vinsten från försäljningen av den andra lägenheten görs på blankett K6 i samband med reavinstberäkningen.

När ni vet hur stor kontantinsats var och en går in med bör ni skriva ett skuldebrev som reglerar mellanskillnaden. Att vara sambo och köpa hus tillsammans tycker jag är ett perfekt exempel på en situation där man alltid ska ta hjälp av en jurist så att man får rätt information och hjälp att skriva de handlingar som behövs. Vill ni veta mer om vilka lagar som gäller när man är sambo rekommenderar jag Villaägarnas informationsskrift ”Sambolagen”.

Skuldebrev + samboavtal

När man köper en bostad ihop med sin sambo och går in med olika kontantinsats behöver man skriva ett skuldebrev och ett samboavtal. I dessa reglerar man kontantinsats osv. Dessa avtal kan du köpa för några hundralappar hos juridiskadokument.nu (se rutan nedan).

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida: