Vad ska jag tänka på när jag köper hus?

Fråga:
Jag skall köpa ett fritidshus inklusive friköpt tomt kontant för 130 000 kr. Köper via mäklare. Vilka tilläggskostnader tillkommer, skattemässigt eller annat, som jag inte känner till? Hur skall köpet hanteras i deklarationen? Något jag bör tänka på?


Svar:
Här på kopa-hus.se finns en bra checklista när du ska köpa hus. I checklistan finns det uppräknat olika kostnader som kan uppstå när du köper hus.

Alla som köper fastigheter ska ansöka om lagfart för att bli registrerad som ägare till fastigheten. Du ansöker om lagfart hos lantmäteriet. När du ansöker om lagfart måste du betala en stämpelskatt som är 1,5 procent av köpeskillingen + en engångskostnad på 825 kronor. För din del blir kostnaden 1 950 kr + 825 kr = 2 775 kronor.

Du behöver inte ta upp själva köpet av fritidshuset i din deklaration. Däremot ska du betala en årlig fastighetsavgift. Den uppgår till 0,75 procent av taxeringsvärdet. Det finns ett tak för fastighetsavgiften. Besök Ekonomifokus.se för att se vart taket ligger i år. Taket baseras på årets prisbasbelopp.

Köper du fritidshuset nu i år ska du betala fastighetsavgift först för nästkommande år.

Lycka till med köpet av fritidshuset!