Vems inkomst räknas in i bankens kalkyl

Fråga:
Hej! För några år sedan flyttade jag in hos min sambo, nu håller vi på och renovera huset och har stött på en hel del problem. Vi måste nu kontakta banken för att låna mer på huset. Det är då vi kommer till min fundering, kommer min inkomst att räknas in? Jag har min tillsvidareanställning och jag vill räknas in, gör jag det när vi inte är gifta? Jag inte äger någon del i huset och inte har någon del i lånet.


Svar:
Olika banker kan göra olika bedömningar. Det allra troligaste är att din inkomst inte räknas med alls.

Bankerna kan räkna din sambo som ensamstående och då krävs att han själv klarar att betala huslånen med god marginal. Bankerna kan också räkna er som ett hushåll på två personer och då ska din sambo klara att betala både hushållskostnaderna för er båda och huslånen med god marginal. Som du förstår kan det komma att ställas stora krav på att din sambo har en god inkomst. Troligen gör det inte någon skillnad om ni är gifta.

Du har att ta ställning till om du vill vara medlåntagare på lånet utan att du har någon säkerhet i huset. Det avråder jag ifrån. Tänk på att om ni gemensamt skriver på ett lån på 100 000 kr, kan banken välja att kräva hela summan av dig om ni skulle separera och din sambo inte klarar att betala lånet.

Ett sätt att lösa det är att du köper halva huset av din sambo. Då kan ni gemensamt stå för lånen, er gemensamma inkomst räknas och du har säkerhet i huset. Tänk då på att det tillkommer kostnader för lagfart och expeditionsavgift. Mer info om detta hittar du på: kostnader