De allra flesta som köper en ny bostad behöver ta ett lån för att kunna finansiera sitt köp. När du tar ett bolån får lånet som mest utgöra 85 procent av bostadens värde. De återstående 15 procenten kallas för kontantinsats. Det är den delen som du själv behöver finansiera.
Det rekommenderas alltid att finansiera sin kontantinsats med egna medel, detta för att undvika höga räntekostnader. Om du däremot inte har tillräckligt med sparade pengar finns det möjligheter att låna till kontantinsatsen.
Kontantinsatsen måste alltid vara minst 15 % av priset på bostaden, detta är reglerat av Sveriges regering. För en bostad som kostar 1 miljon kronor innebär det alltså att du behöver betala 150 000 kronor själv. De flesta finansierar kontantinsatsen med sparade pengar eller genom en vinst från en annan bostadsförsäljning. Men det kan även komma från arv, gåva eller genom ett annat lån.
Eftersom kontantinsatsen inte kan finansieras med bolånet kan du istället ta två separata lån, ett bolån och ett kontantinsatslån. När du lånar till kontantinsatsen finns det en del saker som du behöver tänka på. Du kan bland annat välja att låna hela beloppet eller en del av kontantinsatsen. Lånet kan du ta från din vanliga bank eller från en annan bank. Om du behöver kontantinsatsen med kort varsel bör du se över utbetalningstiden. Vanligtvis kan pengarna överföras inom 1 till 3 bankdagar.
Bolånet, som maximalt får bestå av 85 procent, är ett lån som har bostaden som säkerhet. Om du inte kan betala tillbaka bolånet kan banken via kronofogden tvinga fram en försäljning av bostaden för att få tillbaka sina pengar. Kontantinsatslånet är ett lån utan säkerhet, även kallat blancolån. Eftersom banken inte har en bostad som säkerhet är räntan för lånet högre. Återbetalningstiden brukar även vara kortare. Du kan vända dig till flera banker för att få olika erbjudanden för ditt kontantinsatslån.
Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.
Att tänka på vid ett kontantinsatslån:
- Räntan. Räntan är i regel högre vid kontantinsatslån än för exempelvis bolån, då banken saknar säkerhet. Tänk på att du ska kunna betala dubbla räntor, räntan för bolånet parallellt med räntan för kontantinsatslånet.
- Återbetalningstiden. Se till att få en återbetalningstid för lånet som är rimligt baserat på din ekonomi. Ju längre återbetalningstid du kan få desto lägre blir din månadskostnad.
- Övriga avgifter. En övrig avgift kan till exempel vara avgiften för avisering av fakturor. Om det går att betala av lånet med autogiro eller e-faktura kan du undvika dessa kostnader.
Det finns flera långivare som erbjuder kontantinsatslån. För att få bästa möjliga villkor jämför flera bankers erbjudande innan du bestämmer dig. Det finns även företag som kan göra detta åt dig. Det är dock inte säkert att du beviljas lån till hela kontantinsatsen. I vissa fall beviljas du endast lån till en del av kontantinsatsen, resterande del får du finansiera med egna medel. Vanligt är att kontantinsatslånet som mest får utgöra 10 % av bostadens pris. Det innebär att du behöver kunna betala minst 5 % av bostadens pris genom sparande pengar. Olika långivare har olika krav kring detta och det görs alltid en individuell bedömning om just du får låna till kontantinsatsen eller inte.
Oftast behöver du visa för banken var din kontantinsats kommer ifrån. Spara därför dokument som visar varifrån du lånat pengarna till kontantinsatsen.