Visst finns det bra mäklare, inte tal om annat. Men det är precis som med advokater och journalister — det är om rötäggen alla talar.
På köpa-hus.se kommer vi inte att fokusera på hur en bra mäklare beter sig, utan det är när det blir gnissel och problem som man behöver råd och uppbackning.
Därför tas några områden upp där det kan bli strul och missuppfattningar:
Goda råd innan du anlitar en mäklare
Råd nr 1. Lita aldrig till hundra procent på vad en mäklare säger — han kan ha missuppfattat något som säljaren har sagt. Kontrollera därför all information du får för att vara på den säkra sidan. I slutändan är det ändå oftast du som har köpt huset som får ta hand om problemen och de eventuella kostnaderna.
Råd nr 2. Det är viktigt att ställa många frågor till mäklaren om det är något du inte förstår eller om du känner dig osäker. Men det ses inte alltid med blida ögon – ibland kan det kännas som att man får stämpeln ”besvärlig kund”. Ge dock inte upp om du inte får svar på dina frågor. Godta aldrig ett svävande svar där du känner på dig att mäklaren gissar. Dina frågor ska aldrig bagatelliseras! Be i så fall mäklaren att vidarebefordra dina frågor till säljaren eller be att mäklaren kontrollerar vissa uppgifter med t ex kommunen. Vägrar han att göra det kan du be att få namn och telefonnummer på vederbörande och själv ringa upp.
Blir du dåligt bemött kan du kontakta mäklarens chef eller säljaren.
Råd nr 3. Glöm inte att mäklarens främsta uppgift är att få ut ett så högt pris på huset som möjligt. I lagboken står det att mäklaren ska vara en opartisk mellanman och tillvarata både köparens och säljarens intressen, men i praktiken är det i stort sett omöjligt. Oftast är ju mäklarens provision baserad på huspriset. När det gäller priset så sätts alltså säljaren främst. Mäklaren tjänar ju på att du betalar så mycket som möjligt.
Råd nr 4. Mäklaren har en upplysningsskyldighet enligt lag att berätta för köparen om det förekommer större fel eller brister i huset. Men lagen är luddigt skriven och det tvistas bland experterna om när en mäklare måste dela med sig av den här informationen. Är det vid visningen eller kanske först vid kontraktsskrivningen?
Och vilka områden gäller det? Var går gränsen? Är felet uppenbart, t ex en vattenläcka i källaren, behöver mäklaren inte säga ett ljud. Mäklaren kanske tycker att du borde ha förstått att det finns problem med huset, eftersom felet t ex är så väl synligt eller på grund av att priset eventuellt är lågt satt.
Nej, eftersom det inte finns några klara regler är det bäst att alltid kolla upp alla frågetecken och konstiga saker hos myndigheter eller experter. Ta inte för givet att mäklaren står på din sida och vill ditt bästa.
Men vad gör du om mäklaren har undanhållit viktiga uppgifter eller rent av ljugit?
Läs vidare under Problem med mäklaren
En fastighetsmäklare måste vara registrerad/licensierad för att få förmedla hus och bostadsrätter.
Några av mäklarens skyldigheter
- Att verka för att säljaren berättar om de allvarliga fel som eventuellt finns i huset.
- Att upplysa dig som köpare om vikten av att noggrant undersöka huset.
- Att klara upp eventuella missförstånd som kan uppkomma mellan köpare och säljare.
- Att ge dig en kostnadskalkyl för din blivande boendekostnad. Med andra ord en personlig boendekalkyl.
- Att ge dig en skriftlig objektbeskrivning av fastigheten med uppgifter om servitut, etc. Är tomt- eller bostadsytan angiven med cirka framför gäller det att se upp. Har du otur är ytan väsentligt mindre än vad du tror. Om mäklaren misstänker att säljarens uppgifter inte stämmer, måste han kontrollera dem innan han gör objektbeskrivningen.
- Att ge dig råd av olika slag, exempelvis när det gäller juridik samt tekniska och ekonomiska frågor vid husköpet.
- Att utan dröjsmål lämna över handpenningen till säljaren, om inte annat har överenskommits.
- Att hjälpa till med köpekontraktet, köpebrevet och andra köpehandlingar om så önskas.
- Att ge säljaren en lista på samtliga spekulanter som är intresserade av huset, om säljaren så önskar. Mäklaren får inte utesluta någon spekulant.
- Att inte förmedla hus till sig själv eller närstående.
- Att ha en fullgod utbildning som bl a innehåller fastighetsrätt, fastighetsförmedling, civil- och skatterätt, ekonomi, byggnads- samt värderingsteknik. Numera är fastighetsmäklarutbildningen förlagd till högskolan.
- Att ha en ansvarsförsäkring och inte vara försatt i konkurs.
Alla mäklare måste följa fastighetsmäklarlagen