Solcellstak

Integrerade solceller som ersätter takbeläggning är ett alltmer populärt alternativ till traditionella solpaneler. De är mer diskreta och är utvecklade för att matcha olika typer av hus och tak. Går du i tankar att renovera eller byta tak så är det ett ypperligt tillfälle att titta på vilka möjligheter det finns att bygga ett tak med integrerade solceller.

Bildkälla: XL-bygg

I bilden ser du ett exempel på hur takpannor med integrerade solceller kan ser ut.

Snyggare och mer diskreta solceller

Att tekniken kring solceller utvecklats enormt de senaste decennierna har undgått få. Solceller har gått från att exklusivt ha använts på rymdfarkoster på 70-talet, till att bli en långsiktig, förnybar och kraftfull energikälla för hela samhället. Men vad som sällan nämns är att utseende och design också har utvecklats.

Solceller kan i dag komma i flera olika former och storlekar, och behöver inte nödvändigtvis vara låsta till taket – även om det är där de brukar vara mest effektiva. Genomskinliga solceller finns redan i dag som substitut för fönster och även solpaneler på väggar blir allt vanligare. Till och med färgen går att justera i dag hos vissa leverantörer. Om du varit lite skeptisk till hur solpaneler kommer att påverka estetiken och känslan kring ditt hus, kan det alltså vara värt att kolla upp vilka alternativ som finns i dag. Är det dags att byta tak ändå är det perfekt tajming. Möjligheterna att designa sin solcellsanläggning på taket är större än någonsin.

Solceller som takbeläggning

Nu för tiden behöver alltså inte solceller vara något som appliceras på själva taket. Integrerade solenergitak innebär att solcellerna är direkt ihopkopplade med taket. När det sköts på rätt sätt blir resultatet både snyggt, tryggt och modernt. Effektiviteten brukar vara ungefär densamma gentemot vanliga solpaneler, men det beror så klart på vilken modell du väljer, och hur du prioriterar effektivitet kontra estetik.

Många integrerade solceller är i dag såpass diskreta att du verkligen måste undersöka taket för att upptäcka dem. Solcellerna blir med andra ord en del av själva taket, snarare än ett pålägg på det befintliga taket. För den som tycker estetiken är viktig, är ett integrerat energitak ett alternativ värt att se över.

Solceller i tunnfilm

Tunnfilmssolceller kallas ofta den andra generationens solceller. Det är en tunnare variant av solcell som framför allt utmärks på grund av sin flexibilitet. De kan monteras på andra ytor utöver tak, till exempel fönster och tillverkas i ljusabsorberande ämnen. De är också mer böjliga. Olika ljusabsorberande ämnen har olika för- och nackdelar.

För integrerade soltak som beskrivits tidigare, är det vanligt med gallium och indium som del av det ljusabsorberande lagret. Vill man ha en mer miljövänlig tunnfilmssolcell är amorft kisel ett vanligt material. Nackdelen med sådan typ av solcell är att de har mycket lägre verkningsgrad än andra, mer moderna alternativ. Det är ett tydligt exempel på när utseende leder till sämre effektivitet. Man får dock inte glömma att solceller med lägre effektivitet är bättre än inga alls.

Generellt har solceller i tunnfilm lägre verkningsgrad än traditionella (monokristallina) solceller. Det är dock en ny teknik som knappast nått sin fulla potential. Effektiviteten kommer förhoppningsvis förbättras i framtiden, precis som andra delar av solenergibranschen. När det kommer till estetiken är tunnfilmssolceller populära eftersom de är enklare att skräddarsy och modifiera.

Takpannor som producerar el

Är du ute efter en mer klassisk look på ditt hus med takpannor så finns det i dag även solcellsalternativ. Det finns takpannor i lera med integrerade solceller som sedan kan blandas med ”vanliga” takpannor. Det är ett smart sätt att få ett traditionellt utseende på taket, samtidigt som du kan utnyttja alla de fördelar som solenergi innebär. Priserna för integrerade soltak som alternativ till vanliga solpaneler tenderar att vara lite högre. Det finns dock många produkter och leverantörer på marknaden så möjligheterna att hitta bra deals för den som gör sin research är stora. Generellt kan man säga att ju mer diskreta och traditionella solcellerna är – desto mer får man betala. Men det är som sagt väldigt generellt – speciellt i en bransch där nya upptäckter sker nästan dagligen.

Även om integrerat soltak alltså kan kosta mer, bör du komma ihåg att det fortfarande kan vara billigare i fall där taket ändå behöver bytas. Att slänga på solpaneler på ett tak som måste bytas om ett par år är mer skadligt rent ekonomiskt än att byta taket direkt. Är du osäker på vilka möjligheter som finns för just ditt tak, kan du alltid kontakta en eller flera solcellsföretag. På så sätt får du råd från experter och kan samtidigt jämföra olika företags erbjudanden och deras kundkontakt.

Passa på att sälja solel du inte använder

Det finns flera anledningar att montera solceller på sitt tak – integrerat direkt i taket eller ovanpå. Oavsett om du gör det ur miljöhänsyn eller för att bli självförsörjande kring el, bör du inte glömma bort att du i princip alltid kan tjäna pengar på dina solceller.

Det krävs ett produktionsavtal och inmatningsabonnemang. Som namnet antyder innebär inmatningsabonnemang att du även kan skaffa ett avtal för att mata in el på elnätet, i stället för att bara ha avtal för att köpa el. Produktionsavtalet erbjuds av vissa elbolag och säger hur mycket ersättning du får för varje kWh el du säljer.

Du får ersättning från både staten, elbolaget och nätägaren i olika former. Det kan till exempel vara som direkta pengar eller skattereduktion. Du kan också se över möjligheten att installera ett batteri. Det är framför allt ett alternativ för dig som vill kunna lagra solelen, snarare än sälja, i syfte att göra hushållet mer självförsörjande. Både har sina för- och nackdelar, men det höga priset på batterier i skrivande stund, innebär att batteri blir en kostsam investering. De många skatteförmåner och andra gynnsamma ersättningar som solceller innebär, gäller inte heller på samma sätt för batterier.

Oavsett hur du väljer att lägga upp din solcellsanläggning ska du komma ihåg att du gör miljön och plånboken en tjänst när du installerar solceller. Det gäller både för dig som säljer elen till grannarna, eller lagrar den i ett batteri. Med starkt fluktuerande elpriser och osäker omvärld, är solceller om inte annat en investering i trygghet.