Hem
Checklista husköp
Problem husköp
Blogg
Fråga experterna
Intervjuer
Experternas tips
Nyheter
Dolda fel
Mäklare
Banken och lån
Boken Köpa hus
Viktiga adresser
Annonsera
Kontakta oss

Vill du dela med dig av dina erfarenheter kring att köpa hus?

Skriv till oss! Införda bidrag belönas med en trisslott.

Klicka här för att mejla

Åsas Blogg

Åsa Holstein

 

Skäms på er, Expressen

Skapad av Åsa Holstein, Må 14 december, 2015

Expressen toppar just nu sin sajt med rubriken: "Oro för prisfall". Underlaget? Två privatpersoner som tycker att det känns nervöst på bostadsmarknaden.
Men vad säger mäklarna? Nej, de är inte ett dugg oroliga för prisfall. Statistiken talar nämligen sitt tydliga språk. Under det senaste året har villapriserna stigit med 12 procent. När det gäller bostadsrätter är siffran 16 procent.
Priserna på villor i Sverige har konstant stigit sedan 1993. Då sjönk de med 11 procent i snitt. Inte så mycket att oroa sig för, tycker jag.

Flera gånger om året dyker tyvärr sådana här svarta rubriker ut, som piskar upp stämningen. I det här fallet har alltså journalisten lyckats skaka fram två personer, som tycker att det känns nervöst. Och varför är de nervösa? Ja, det beror på att det har skrivits så mycket om prisfall den senaste tiden, hävdar de.
Dålig journalistik!

 

 

 

Obligatorisk besiktning på önskelistan

Skapad av Åsa Holstein, Ti 6 okt, 2015

Oj, vad många som kontaktar mig med frågor just nu. En kvinna grät i luren häromdagen, eftersom hon känner sig grundlurad av säljaren. Hon kan varken använda vatten eller värmesystem efter inflyttning.
Hade hon haft en överlåtelsebesiktning? Nej, det hade hon inte. Det är minst sagt trist, eftersom hon då antagligen hade fått reda på de här problemen i förväg och antingen kunnat hoppa av köpet eller förhandla om priset på nytt.

Önskelista
• Att mäklaren upplyser köparen om att undersökningsplikten också inkluderar saker som radon, elsystem, avlopp, vatten, värme och öppen spis.
• Att alla besiktningsklausuler skrivs som en öppet-köp-klausul. Köparen ska alltså kunna hoppa av köpet efter besiktningen utan att behöva betala skadestånd.
• Att alla mäklare skickar köpekontraktet i god tid till alla inblandade parter, gärna 2-3 dagar före kontraktsskrivningen.
• Slutligen önskar jag att det blev laglig plikt på besiktning vid husförsäljning, precis som i Danmark. Då skulle vi slippa en massa problem.

 

 

Informera i god tid

Skapad av Åsa Holstein, Må 28 sept, 2015

Förra veckan pratade jag med en ung mäklare som är på god väg att bränna ut sig. Hon engagerar sig mycket i sina kunder, både köpare och säljare. En del ringer henne till och med sent på kvällen och hon ställer alltid upp.
Men vad är det som upptar en stor del av tiden? Jo, problemlösning efter husköp. Familjen flyttar in och hittar problem med mögel, avlopp, elsystem eller brunnsvatten. Mäklaren åker snällt tillbaka till huset och försöker hjälpa på olika sätt, utan att lyckas.
Ett sätt att undvika sådana här situationer är att vara tydlig. Att som mäklare ge upplysning om köparens skyldigheter att undersöka huset noggrant (undersökningsplikt) redan på visningen. Både muntligt och skriftligt. De flesta mäklarfirmor har numera tagit fram dokument om olika skyldigheter, som de ger till köparen först vid kontraktsskrivningen. Det är dock alldeles för sent.
Problem kan också uppstå när en köpare tar med sig en händig bekant för att utföra en besiktning. Eller när köparen väljer att skippa besiktningen helt och hållet. Här har, enligt mitt tycke, fastighetsmäklaren ett ansvar att upplysa köparen om vikten av att anlita en besiktningsman med en ansvarsförsäkring. Missar besiktningsmannen något väsentligt, kan ju försäkringen lösa ut. Dessutom får du som köpare reda på bristerna i huset innan köpet - det finns inga felfria hus. Då kan du ha med det i beräkningen innan du slår till.
Om alla mäklare följde de här två råden skulle många problem kunna undvikas. Då skulle många slippa bränna ut sig, helt i onödan.

 

 

Mäklare = trygghet?

Skapad av Åsa Holstein, Fri, Oct 18, 2013

Tryggare affär med mäklare? Ja, inte alltid. Jag har sett alltför många fall där mäklare försöker stressa igenom husförsäljningar. En orsak är att de jobbar mot provision. Mäklarna får ju bara sin provision om de säljer bostaden, annars får de inget alls.  
I SVT:s Debatt i går togs detta upp och Folke Grauers, professor i handelsrätt, sa att han är kritisk till provisionssystemet. Han menar att det är kontraproduktivt, eftersom mäklare hindras från att vara ambitiösa och ta upp problem kring affären. De vill få dealen i hamn, så att de kan få sina pengar och betala sina räkningar.
Jag är glad att detta lyfts fram i en debatt. Snabba affärer och trygghet går ju inte direkt hand i hand. Kanske borde ersättningen utformas på annat sätt?
Journalisten Viggo Cavling menade i programmet att det är superenkelt att sälja sin bostad själv, det kan säljaren tjäna 100 000 -150 000 kr på. Om det har han skrivit en bok. 
Men när Viggo hävdar att mäklaren bara jobbar i 10-20 timmar och tjänar 100 000 kr per försäljning, så är han ute och cyklar i de flesta fall. Jag har själv förmedlat hus och vet hur långdragna husaffärer kan vara. 
Ingrid Eiken, VD för Mäklarsamfundet, tog under kvällen upp att det inte är pengarna som styr, att det inte är därför man utbildar sig till mäklare. Anledningen är att det är ett roligt och omväxlande yrke, säger hon. Men blivande fastighetsmäklare har sagt precis tvärtom till mig, bland annat när jag har föreläst på Fastighetsmäklarprogrammet på Malmö högskola. Många tror att de kommer att göra stora klipp och i storstäderna är det heller inte omöjligt.
Fler debatter i de här ämnena efterlyses!

 

Startavgift eller inte?

Skapad av Åsa Holstein, Ons, Sept 25, 2013

Vet du vad en "startavgift" är, när det gäller försäljning av hus? Jo, det är en relativt ny avgift som en del fastighetsmäklare har infört. De vill nämligen ha betalt av säljaren trots att de inte säljer huset.
Jag kan förstå deras tankegång. Hur många yrkesgrupper jobbar gratis? Det är vad mäklarna tvingas göra med det upplägg för arvode som används i dag. De får nämligen inte betalt om huset inte säljs, eller om köparen eller för den delen säljaren ångrar sig och drar sig ur i sista stund. Och jag kan garantera att det händer.
Tänk dig själv in i mäklarnas situation. De anlitar kanske en fotograf för att ta bilder. De fixar homestyling, annonserar och lägger ned timmar på att besöka säljaren, skriva en objektsbeskrivning, lägga ut objektet på nätet, etc.
Sedan börjar telefonen att ringa och nu är det dags för visning av huset. Vill det sig illa kan de jobba i månader utan ett få ett öre. Jag har själv sålt hus och vet hur stressigt och tidsödande det kan vara.
Som säljare är det naturligtvis upp till dig om du vill välja en mäklare som har "startavgift" eller inte. 4 000 kr har jag hört att några mäklare tar och det är en hel del pengar, i mitt tycke
.

 

Ha alltid en egen besiktningsman!

Skapad av Åsa Holstein, Tisdag, Dec 13, 2011, kl 17.32

Ofta får jag frågan om du som köpare verkligen behöver göra en besiktning om säljaren redan har beställt en.
Ja, är alltid mitt svar. Anledningarna är flera. För det första har du inte själv valt besiktningsmannen. Jag antar att du inte vet hur duktig han är, vad han har för referenser, utbildning, etc.

Sedan är det så att det framkommit genom TV-programmet Uppdrag granskning att en del mäklare utövar påtryckningar på besiktningsmännen. De försöker påverka dem så att huset ska framställas i ett bättre skick än vad det är.

Om du ändå väljer bort en egen besiktning, se i så fall till att köpargenomgången är mycket noggrann, att den inte bara sker per telefon. Det är viktigt för dig att noggrant gå igenom huset på plats och att du får ställa massvis med frågor under tiden. Då kan det även framkomma annat som ni kanske vill undersöka, t ex problem med el, ev radonförekomst, etc.
Läs i så fall noga igenom avtalet om köpargenomgång, att det verkligen
är så att ni ingår ett avtal med besiktningsmannen. Annars kan ni inte
kräva denne på skadestånd, om han missat något.

Så här skriver Villaägarnas jurist på vår sida: "Ska jag ha en egen besiktning fastän säljaren redan besiktigat huset? Ja, jag brukar rekommendera köparen att ha en egen besiktning. Säljarens besiktning har ju oftast bara legat till grund för att kunna teckna en så kallad överlåtelseförsäkring/dolda fel-försäkring, den har syftat till att bedöma vad som kan ingå i försäkringen. En vanlig överlåtelsebesiktning, som köparen själv beställer, tittar mer på fastighetens fysiska skick. Du har även möjlighet att vara med under besiktningen och ställa frågor. Det är väl värda pengar.
En annan viktig sak är att du bara kan ställa skadeståndskrav mot den besiktningsman du själv har anlitat."


Kolla brunnsvattnet!

Skapad av Åsa Holstein, Sön Sept 18, 2011, kl 16.39

Närmare en halv miljon svenskar dricker förorenat vatten från sina egna brunnar.
Det är siffror som Socialstyrelsen har tagit fram. Oftast är det grävda brunnar som har problem.
Socialstyrelsen rekommenderar därför alla brunnsägare att ta prov på dricksvattnet vart tredje år. Tyvärr följer de flesta inte detta råd. De tycker kanske att vattnet smakar bra, men det är inte alltid som man själv upptäcker problemet.
Själv hade jag egen brunn i många år och det var inte förrän en uppmärksam granne sa att mitt vatten smakade konstigt, som jag insåg att jag borde ta ett vattenprov.
Och visst hade grannen rätt. Labbet hittade e-coli-bakterier, vilket är relativt vanligt när det är en grävd brunn. Bakterierna finns naturligt i marken och kommer ner i brunnen ovanifrån eller om brunnen är otät. Ett enkelt kolfilter inne i huset löste dock vårt problem med bakterierna.
Ska du köpa hus bör du vara uppmärksam. Det är inte alltid som vattenproblemen är så enkla att lösa som i mitt fall. Be att få se en vattenanalys eller ta ett eget prov innan du slår till.

 

Svårt att få lån?

Skapad av Åsa Holstein, Sön Sept 11, 2011, kl 05.28

Känns köpet av drömhuset långt borta på grund av bankernas ändrade låneregler? Då kan det finnas en lösning du kanske inte känner till. Jag tänker på en säljarrevers, där säljaren lånar ut en summa pengar till dig för att underlätta försäljningen.
Med det nya bolånetaket får bankerna nämligen bara låna ut 85% av huspriset med huset som säkerhet. De resterande 15% av köpeskillingen ska du alltså ha sparat.
Det finns dock ett sätt att kringgå det hela, om du har tillräckligt hög inkomst. Då kan du få ett så kallat blancolån för resten från en del banker. Det är ett lån utan säkerhet men till högre ränta.
Men vad ska de stackarna göra som inte får ett blancolån? Jag tänker på många unga familjer, ofta förstagångsköpare.
När jag skulle köpa mitt första hus i början av 90-talet var räntorna skyhöga och det var svårt att få lån. Då frågade min man och jag om säljaren kunde låna en del av köpeskillingen till oss, alltså en så kallad säljarrevers. Med andra ord skulle inte säljaren få alla pengarna vid försäljningen, utan vi skulle ha en skuldförbindelse med henne för en del av huspriset. 
Det ville säljaren gärna eftersom det just då var relativt svårt att sälja hus. På så vis kunde vi ändå genomföra affären.
De säljare som inte behöver ha alla pengarna direkt i handen när de säljer sitt hus, kan med fördel göra detta. De får ju en god ränta för sina pengar. Det här är alltså ett bra sätt för dig att köpa ett hus och för säljaren att sälja sitt hus, när tiderna är svåra. 


Lurad av mäklaren?

Skapad av Åsa Holstein, Sön Aug 28, 2011, kl 04.45

Är du missnöjd med mäklaren och vill klaga?
Ja, då finns det flera vägar att välja mellan.
Men först bör du vända dig till mäklaren för att försöka reda ut problemet. Om det inte fungerar kan du välja mellan följande:
• ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som tar upp ärenden som lett till en kostnad för dig. T ex om du har fått fel uppgift om bostadsytan.
• Fastighetsmäklarnämnden, den statliga myndigheten, kan ge mäklaren en varning. Alla mäklare måste vara registrerade här.
• Mäklarsamfundets ansvarsnämnd kan du kontakta om mäklaren är medlem i Mäklarsamfundet.
• Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd har en viss anknytning till Fastighetsmäklarförbundet.
• Svensk Fastighetsförmedling, om mäklaren är medlem där.
Slutligen kan du vända dig till svensk domstol.
Om fastighetsmäklaren har varit vårdslös kan hon tvingas betala skadestånd till dig. Alla registrerade fastighetsmäklare har en ansvarsförsäkring som ska täcka detta.Få stor rabatt på lånet

Skapad av Åsa Holstein, Tors Aug 21, 2011, kl 04.00

Visste du att det finns en Facebook-grupp som heter "Lägsta bolåneränta någonsin"? Det är ett par privatpersoner som startat sidan som handlar om att ta villalån i grupp. 
Tanken är att banken ska ge en lägre låneränta om man kommer i grupp och vill ta lån. Om du t ex sätter dig vid förhandlingsbordet med 100 miljoner istället för ditt eget lån på kanske ett par miljoner. 
I mitten av april startade gruppen och redan i maj månad hade så många privatpersoner visat sitt intresse att summan för gruppen låg på 210 miljoner kronor.
Handelsbanken har bland annat redan visat sitt intresse och sagt att deras lånevillkor kan förbättras en hel del om lånen har ett belopp på mer än 100 miljoner. En rabatt på 0,7% har t ex nämnts. 
Har du ett lån på 2 miljoner blir din rabatt i så fall 14 000 kronor om året - inte fy skam!
Jag är inte förvånad. Klart att detta är fördelaktigt för banken, som ju automatiskt får nya kunder och lån.
Inga steg eller beslut har ännu tagits från gruppens sida, så om du är intresserad uppmanar jag dig att titta in på Facebook för att lära dig mer: https://www.facebook.com/groups/jagaiflock/Positivt med gamla pantbrev

Skapad av Åsa Holstein, Tors Aug 11, 2011, kl 13.56

Många undrar vad pantbrev är och hur de fungerar.
Pantbrev är ett bevis på att en fastighet har en inteckning, om du har tagit ett lån för att köpa ditt hus. Banken vill ha en pant/säkerhet för lånet och det är i pantbrevet detta försäkras.
Kostnaden för pantbrev (om det inte finns sedan tidigare) är 2% av lånebeloppet. Tar du t ex ett lån på 2 miljoner måste du betala 40 000 kronor plus en administrativ avgift på 375 kronor.
Det här är alltså pengar som du måste ha sparat utöver köpeskillingen för huset.
Det som gör många förvirrade är att det ofta finns pantbrev sedan tidigare, då föregående ägare har haft lån för samma hus. I så fall är det positivt för dig. Pantbrev följer nämligen med huset. Har föregående ägare pantbrev för en miljon på "ditt" hus, behöver du bara köpa pantbrev för en miljon om köpeskillingen är två miljoner. Då blir din kostnad istället 20 000 kronor plus avgiften.
En del undrar om man får tillbaka pengarna för pantbreven när man säljer huset. Svaret är nej. Däremot får kostnaden för pantbrev dras av i din deklaration den dag du säljer huset.

 

Lyssna på magkänslan


Skapad av Åsa Holstein, Tors Aug 4, 2011, kl 9.57

Idiotförklarade.
Det är vad Elisabeth och hennes man kände sig häromveckan när de vunnit budgivningen på ett hus. Krypgrunden gick nämligen inte att besiktiga eftersom det inte fanns en lucka till utrymmet. Besiktningsmannen rekommenderade att en lucka sågades upp, men säljaren vägrade (vilket är tillåtet att göra som säljare).
Mäklaren tyckte å sin sida att Elisabeth ändå skulle köpa huset, utan fler undersökningar. Varför vill ni undersöka krypgrunden? frågade han. 
Elsystemet visade sig vara bristfälligt och elen dragen av icke behörig elektriker. Mäklaren ifrågasatte återigen Elisabeths oro. Fler problem upptäcktes i huset och i samma takt som Elisabeth ställde frågor till mäklaren, upplevde hon att han blev allt mer hetsig och otrevlig. Magkänslan talade slutligen om för henne att de inte borde köpa huset, så det hela slutade med att paret drog sig ur affären. 
Det var tur det. Om det senare hade visat sig finnas fuktskador, skulle Elisabeth med största sannolikhet själv fått stå för kostnaden för sanering. Likadant med de andra problemen med huset.


Reklamera det dolda felet direkt!

Skapad av Åsa Holstein, Sön Juli 17, 2011, kl 8.51


Har du flyttat in i ett hus och hittat ett fel som du tror är ett så kallat dolt fel?
Då gäller det att klaga hos säljaren så fort som möjligt.
I annat fall kanske inte reklamationen gäller.
Det fick köparna av ett hus i Kristinehamn erfara, när hovrätten avslog deras skadeståndsanspråk. Köparna hade upptäckt att fel färg använts då huset målats om. Upptäckten gjordes under hösten 2006 men de kontaktade inte säljarna angående detta förrän våren 2007. 
Men hur lång tid har man på sig att reklamera? Inom skälig tid efter du upptäckt felet, säger lagboken. Med andra ord är det lite luddigt skrivet. 
Hur lång tid det är i praktiken beror t ex på köparens sakkunskap och behov av experthjälp för att utreda skadan. 
Det finns t ex ett rättsfall som visar att fyra månader är för lång tid att vänta, så skynda på och skriv ett brev till säljaren så fort du upptäcker något du tror är ett dolt fel.  I annat fall kan säljaren gå skadeståndslös.


Skadligt med lockpriser?

Skapad av Åsa Holstein, Mån Juli 8, 2011, kl 8.34

Det har talats en del om lockpriser under senare år. Alltså att man sätter ett för lågt pris på huset för att locka dit fler spekulanter.
Fastighetsmäklarnämnden, vår statliga myndighet, började granska detta förfaringssätt i fjol och sedan dess har jämförelsepriser börjat införas i objektsbeskrivningarna. Några mäklare har också fått varningar.
Det man vill undvika är att folk ska dras med i en budgivning och betala mer än de har råd med.
För mig känns detta som ett relativt litet problem, om man ser till oss konsumenter. Något ansvar har jag väl ändå själv när jag bjuder? Förhoppningsvis bjuder jag inte som en galning på första bästa hus jag ser. 
Varför lägga ner så mycket tid och pengar på att granska detta?
Något som Fastighetsmäklarnämnden istället, enligt min uppfattning, borde lägga krutet på är de besvärliga besiktningsklausulerna i kontrakten som ibland är luddigt skrivna. Fortfarande får jag mail och telefonsamtal från upprörda människor som inte kan dra sig ur ett husköp fastän de trodde att de kunde göra det efter besiktningen. I vissa fall tvingas de flytta in i mögelskadade hus. Det kan handla om stora summor pengar som går förlorade, äktenskap som går i kras, etc.
Så, kära Fastighetsmäklarnämnden. Vore det möjligt för er att lägga energin på att försöka få fram en problemfri besiktningsklausul istället?Har du vunnit budgivningen?

Skapad av Åsa Holstein, Mån Juni 20, 2011, kl 21.24

Idag tänkte jag ta upp en viktig sak som många undrar över. Låt oss säga att du har vunnit en budgivning och väntetiden på besiktningen är två veckor. Kontrakt ska skrivas under tiden. 
Men hur skyddar du dig på bästa sätt? Vad händer om besiktningsmannen hittar problem med huset och du vill dra dig ur husköpet?
Ja, det enda sättet att häva köpet är att ha med en så kallad besiktningsklausul i kontraktet.
Den måste vara skriven på rätt sätt - som en ren öppet köp-klausul.
T ex så här:
"Köparna har rätt att efter köpet låta besiktiga fastigheten med hjälp av godkänd/certifierad besiktningsman. Om köparna efter att ha genomfört en sådan besiktning inte önskar stå fast vid köpet, äger köparna rätt till köpets återgång. 
Begäran om sådan återgång ska framställas skriftligen till säljaren och handläggande mäklare senast xx-xx-xx, varvid eventuell erlagd handpenning ska återbäras till köparna utan skadeanspråk från någondera parten."

Datumet brukar sättas cirka 5-7 dagar efter besiktningen. På så vis får du god tid på dig att läsa igenom protokollet. 
Kräv alltså att mäklaren skriver klausulen på detta sätt. Annars kan du t ex tvingas köpa ett mögelhus, om det vill sig illa.

 

Förlorade huset 

Skapad av Åsa Holstein, Sön Juni 12, 2011, kl 18.20

Inga är upprörd och har därför kontaktat mig. Problemet är följande: Ingas dotter bjöd på ett hus och blev sedan uppringd av mäklaren som sa att huset var hennes. Fyra dagar senare skulle alla parter träffas för att skriva under köpekontraktet. Men tre timmar innan mötet, ringde mäklaren och berättade att en annan familj plötsligt bjudit högre. 
Nu undrar Inga om det är tillåtet att göra så. Och när slutar budgivningen egentligen? Familjen är ledsen och undrar vad de kan göra.
Ja, det är bara att bita i det sura äpplet och bjuda högre, om dottern fortfarande är intresserad av huset. Enligt lag är det nämligen bara skriftliga avtal som gäller vid husaffärer. Med andra ord - ett underskrivet kontrakt. Budgivningen kan pågå ända fram till att det finns ett kontrakt underskrivet av båda parter.
Men frågan är kanske istället hur det står till med etik och moral hos en del mäklare. Visst borde många av dem bli bättre på att upplysa om alla regler kring husförsäljningar. 
Men tänk om det vore du som skulle sälja ditt hus. Plötsligt kommer en ny spekulant som bjuder 100 000 kronor högre. Det vore säkert svårt att säga nej till de pengarna.
I slutändan är det ändock säljaren som bestämmer - inte mäklaren.

 

Pengarna eller hälsan?

Skapad av Åsa Holstein, Mån Juni 6, 2011, kl 12.10

Har du hört att svenska myndigheter inte vill sänka gränsvärdet för radon i hus? Och det trots att WHO rekommenderar dem att göra det.
Anledningen? Det är för dyrt för husägarna.
Idag ligger det svenska gränsvärdet på 200 becquerel. WHO vill, med all rätta, sänka det till 100. Radon i inomhusluft kan ge lungcancer och är inte att leka med.
Man misstänker att en miljon svenska bostäder har över 100 becquerel inomhus så det är många svenskar som är utsatta.
Men vad är viktigast - pengarna eller en god hälsa? Ja, för mig är valet självklart. För några år sedan beställde jag ett radontest från ett privat laboratorium via nätet. Det kostade drygt 300 kronor för en långtidsmätning. Behöver du ett snabbtest kostar det cirka en hundralapp mer.
Dock kan ingen tvinga dig att radonsanera om det visar sig att du har höga värden. Men visst är det viktigt att veta om vi bor i ett radonhus? 
Lika väl som vi lånar pengar för att köpa ett nytt kök eller att åka på semester, kan vi ju låna till sanering. I vissa fall kan det dessutom räcka med att öppna källardörren så går värdet ner.
Prata med en radonexpert eller en duktig besiktningsman om du vill veta mer.

 

Fläckar på golv

Skapad av Åsa Holstein, fre Jan 21, 2011, kl 16.20

Sabine har kontaktat mig angående fläckar på ett parkettgolv. Hon har nyligen flyttat in i ett radhus och haft en överlåtelsebesiktning. Dock hade fläckarna dolts av möbler vid visningen och besiktningen, så de kom som en tråkig överraskning för henne vid inflyttningen.
När Sabine kontaktade mäklaren menade han att hon inte kan kräva ersättning för byte av golvet. Men Sabine är besviken — ska golvet se ut så i ett radhus som bara är 22 år gammalt?
De flesta som bott i hus vet att det inte är ovanligt att få fläckar på trägolv. Kanske har ägarna haft en hund eller katt som kissat på golvet? Har det varit ett läckage från ett element? Annan vattenskada? 
Vanliga fläckar på parkettgolv hör till normalt slitage och går inte under säljarnas upplysningsplikt. Det är heller inte ett dolt fel eftersom fläckarna borde ha gått att upptäcka. 
Ska man verkligen flytta på möbler och lyfta på mattor vid en visning/besiktning? Ja, det finns nog ingen besiktningsman som arbetar på det här viset, men som köpare har du ett ansvar enligt lag. I praktiken betyder det att du t ex måste kontrollera vartenda element för att se om det fungerar, sätta igång tvättmaskinen för att se att alla tvättprogram fungerar samt lyfta på mattorna.
Men om det rör sig om stora fläckar på golvet och Sabine misstänker ytterligare skador under parketten eller i närliggande vägg, kan det vara en annan femma. Då kan hon behöva undersöka saken vidare. Kontakta i så fall din besiktningsman.

 

Skippa inte besiktningen!

Skapad av Åsa Holstein, sön Jan 16 2011 07.54

Var tredje bostadsköpare oroar sig för dolda fel, visar Länsförsäkringar Fastighetsmedlings senaste undersökning. Någon större överraskning är inte dessa siffror. Hittar du stora problem efter inflyttning — t ex hussvamp, ett läckande tak eller mögel — kan det bli mycket dyrbart. Utgifterna är ändå stora när man flyttar, de kommer på ett löpande band.
Det tråkiga är att det fortfarande finns köpare som struntar i att göra en besiktning. Ibland kan det vara säljaren eller mäklaren som propsar på detta, att de inte får köpa huset om de vill besiktiga. På vissa orter i landet finns det få hus till försäljning och där får köparna snällt finna sig i dessa villkor om de överhuvudtaget vill köpa ett hus.
Andra gånger kan det vara av ren okunskap som köparen inte anlitar en besiktningsman. Här spelar mäklaren en viktig roll - nämligen att upplysa om att säljaren inte är ansvarig för de fel som du själv borde ha upptäckt vid en undersökning. Som köpare har du enligt lag en långtgående undersökningsplikt. Det är alltså din skyldighet att undersöka och kontrollera fastigheten. Tumma inte på det!

 

Mögel på vinden?

Skapad av Åsa Holstein mån, Dec 14 2010 07.49

Frågorna vid husköp är många och Hans har precis hört av sig för att fråga vad som händer när man hittar mögel på vinden under besiktningen. Hans dotter har redan skrivit under köpekontraktet med reservation för besiktningen. Ja, vilka alternativ har dottern att välja mellan?
För att kunna svara på den frågan måste jag se exakt hur den så kallade besiktningsklausulen är skriven. Det finns nämligen flera varianter och ordalydelsen är av största vikt.
Men om vi antar att den är skriven såsom Konsumentverket förordar, det vill säga som en ren öppet köp-klausul, så finns det tre vägar att gå. Den första är att dottern kan hoppa av köpet utan att behöva betala något skadestånd. Följ noga anvisningarna för hävningen i kontraktet.
Som nummer två kan dottern försöka förhandla om priset. Här gäller det att ta in offerter för att försäkra sig om att man verkligen drar av tillräckligt mycket pengar från huspriset. 
Väg nummer tre är att säljaren tar hand om problemet innan dottern flyttar in. Det sista alternativet är vanligen det sämsta, eftersom det kan ställa till med problem. För vad händer om arbetet är dåligt utfört eller kanske inte utfört alls när dottern flyttar in? Då kan det bli en tvist som slutligen hamnar i rätten, om man har otur. 

 

Skotta utanför tomten

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Dec 3 2010 07.12

Visste du att hälften av alla husägare är ansvariga för mark utanför sina egna tomter? Det är viktigt att veta om du hör till dem, särskilt i dessa snörika tider.
Visst är det mysigt när det snöar, men även jobbigt för dem som har eget hus. Hälften av landets kommuner lägger nämligen över ansvaret på snöröjning utanför tomten på husägaren. Det kan t ex betyda att trottoar, gångbana eller trappor i anslutning till din tomt ska hållas rena från löv och snö, det vill säga halkfria. Och finns det inte trottoar kan det i praktiken betyda att du ska hålla rent på en dryg meter av gatan utanför din tomtgräns.
Följer du inte detta och någon ramlar och slår sig utanför din tomt, kan du bli skadeståndsskyldig.
Ring din kommun och hör efter vilka eventuella skyldigheter du har som husägare. Det kan t ex även finnas bestämmelser som säger att du inte får salta, utan enbart sanda, för att få bort snö och is.

 

Se upp för nybyggda hus!

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Nov 8 2010 06.16

Minns du artiklarna som skrevs om problem med mögel i nybyggda hus för några år sedan?
Låt dem inte falla i glömska.
Tydligen fortsätter vissa byggbolag att bygga enligt samma sätt; enstegstätade fasader kallas tekniken för. Det handlar om putsade hus där man lägger putsen direkt på den bakomliggande träregelväggen. Alltså saknas den viktiga luftspalten.
I Sverige finns redan cirka 150 000 hus byggda enligt detta sätt och en statlig undersökning av 821 av dessa hus har visat att 99 procent av dem har otäta fasader, vilket ökar risken för fukt och mögel.
Jag undrar varför en del verkar ta så lätt på fukt och mögel. Vår dotter blev sjuk då hon gick i en mögelskola och hennes immunförsvar var nedsatt i flera år efter det. Andra på hennes skola utvecklade astma, som kan vara ett livslångt lidande. Skolan bagatelliserade det hela.
Nu kräver Villaägarnas Riksförbund ett totalförbud mot nybyggnation av enstegstätade fasader. Jag håller fullständigt med.

 

Ja till öppen budgivning

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Okt 30 2010 08.11

Redan på 90-talet, när jag började skriva om husköp, stötte jag på husspekulanter som kände misstro mot mäklare. Oftast rörde det budgivningen. 
Funderingarna var många. Hade mäklaren verkligen lämnat budet till säljaren? Vem bjuder jag mot? Har mäklaren, eller kanske säljaren, lagt ett fejkat bud?
Redan då började jag propagera för en helt öppen budgivning, alltså att alla inblandade ska kunna få veta vilka som har bjudit och hur mycket.
Nu har vi äntligen kommit ett steg i den riktningen. I dagarna har regeringen lagt en proposition till riksdagen där man föreslår att mäklaren ska vara skyldig att upprätta en förteckning över de bud som lämnats på huset. Den här förteckningen ska sedan överlämnas till både säljaren och köparen.
Det här är positivt för alla parter, även för mäklaren som slipper känna folks misstro mot sitt sätt att arbeta.

 

Frågor till experterna

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Okt 18 2010 07.20

Eftersom vi överöses av frågor till experterna, tar jag mig friheten att svara på några själv.
Fredrik undrar hur länge han måste vänta på att få ett besiktningsprotokoll efter en genomförd besiktning. Han har väntat i 5 månader, trots påminnelser till besiktningsmannen.
Svar: Högst 7-10 dagar bör det ta att få ett besiktningsprotokoll. Kontakta SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund, för att få råd och uppbackning.

Amelie undrar över en fuktskada som har uppkommit i källaren i det hus de ska flytta in i om några veckor. Skadan har dykt upp efter kontraktsskrivningen och nu vill Amelie få avdrag på köpeskillingen så att hon kan åtgärda problemet. Detta motsätter sig säljarna som själva vill åtgärda problemet. Amelie undrar om hon har rätt att säga nej.
Svar: Det beror på hur kontraktet är skrivet. I de flesta fall står det dock att säljaren ska åtgärda de problem som dyker upp mellan kontraktsskrivning och inflyttning. Min gissning är alltså att Amelie vackert får vänta på säljaren att fixa detta.

I våras flyttade Peter in i ett hus och häromdagen började den 15 år gamla värmepannan att läcka vatten och orsakade elavbrott. Nu måste pannan bytas ut och Peter undrar om det är ett dolt fel?
Svar: Nej, det är inte ett dolt fel. Man kan nämligen förvänta sig att en 15 år gammal panna kan börja läcka. Däremot ska man alltid ringa sitt försäkringsbolag och höra vad de säger. Möjligen är du berättigad ersättning.

 

Åtgärda problemen själv!

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Sept 30 2010 08.28

Har du haft en besiktning, fel har uppdagats och säljaren säger att han ska åtgärda problemen innan inflyttning?
Se i så fall upp!
Ofta ställer det till med stora bekymmer.
Risken är stor att du får en kalldusch på inflyttningsdagen när du upptäcker att avloppet fortfarande inte fungerar.
Och vad händer då? Ja, har åtgärderna skrivits in i kontraktet, går det att behålla en del av pengarna från köpesumman. Det kan mäklaren och banken bistå med. Se då till att avsätta en rejäl summa så att det täcker reparationerna.
Men har detta inte skrivits in i ett tilläggsavtal, sitter du antagligen på pottan.
Visst - det går att försöka kräva säljaren på pengar i efterhand. Men det är tidsödande och kan vara kostsamt. Och det är inte säkert att säljaren har några pengar kvar att dela med sig av.
Det allra bästa är att från början pruta på huspriset, så att du själv tar hand om problemen. Det är kanske inte så roligt att ringa hantverkare det första du gör när du flyttat in i drömhuset, men i de flesta fall brukar det vara den bästa lösningen.

 

Ta till er kritiken

Skapad av Åsa Holstein tisdag, Sept 7 2010 05.17

Statskontoret (ett stabsorgan till regeringen) har genomfört en analys av Fastighetsmäklarnämnden (FMN), den statliga myndighet som ska hålla koll på att mäklarna sköter sig.
Slutsatsen är att tillsynen av fastighetsmäklare bör förbättras. Statskontoret tycker att en viktig del i förbättringsarbetet är att göra tillsynen mer proaktiv, det vill säga inriktad på förutsebara framtida situationer och att förhindra något oönskat.
En stor del av tillsynen av fastighetsmäklarna sker genom de anmälningar som görs. Det räcker inte, enligt Statskontorets analys. FMN bör i större utsträckning bedriva tillsyn på eget initiativ och baserad på riskanalyser.
Jag välkomnar denna analys. Under årens lopp har jag fått många samtal från upprörda husköpare som haft problem med mäklare på olika vis. Ofta har de blivit stoppade hos FMN med orden: "Det är ingen mening med att anmäla, det blir ändå ord mot ord".
Hoppas nu att FMN får råg i ryggen och tar till sig kritiken.

 

Kräv en riktig besiktningsklausul

Skapad av Åsa Holstein torsdag, Aug 31 2010 7.03

Besiktningsklausuler är ofta på tapeten. Men vad är det och hur skrivs en sådan på bästa sätt?
Jo, den vanliga gången vid husköp är att köpekontraktet skrivs före besiktningen. I de fallen är det oerhört viktigt att kontraktet skrivs på rätt sätt så att du kan hoppa av köpet om du inte skulle vara nöjd efter besiktningen.
Därav den så kallade besiktningsklausulen i kontraktet.
Det finns olika varianter vad det gäller denna klausul och det tvistas bland mäklarna om vilken som är bäst att använda.
Men som köpare är det viktigt att du kräver att få en så kallad öppet köp-klausul, även kallat svängdörrsklausul. Det är inte bara jag som förordar detta utan även myndigheter som Konsumentverket och Fastighetsmäklarnnämnden.
Hur ser då en sådan besiktningsklausul ut?
”Köparna har rätt att efter köpet låta besiktiga fastigheten med hjälp av godkänd/certifierad besiktningsman. Om köparna efter att ha genomfört en sådan besiktning inte önskar stå fast vid köpet, äger köparna rätt till köpets återgång.
Begäran om sådan återgång ska framställa skriftligen till säljaren och handläggande mäklare senast xx-xx-xx, varvid eventuell erlagd handpenning ska återbäras till köparna utan skadeanspråk från någondera parten."
Datumet brukar sättas cirka 5-7 dagar efter besiktningen. På så vis får du god tid på dig att läsa igenom protokollet.
Kräv alltså den här sortens besiktningsklausul när du ska köpa hus!

 

Förlorad vänskap

Skapad av Åsa Holstein torsdag, Aug 19 2010 7:21

Har du funderat på att köpa sommarstuga tillsammans med goda vänner? Fundera i så fall en extra gång innan du slår till och delar stugan med andra, det är nämligen mycket som kan gå snett.
Visst - ni är kanhända två familjer som delar på lån, fastighetsskatt och löpande utgifter. Bra för plånboken.
Men vad händer om det börjar läcka genom taket och den andra familjen inte har råd att fixa det? Om gräsklipparen går sönder eller kranen läcker?
Om du är händigare än de andra och själv måste stå för alla reparationer?
Om den andra familjen är slarvig och inte vill ha det så rent runt omkring sig? Klarar ni av att kompromissa?
Ja, det finns otaliga saker att börja bråka kring och jag har hört många historier om bästa vänner som blivit fiender. Mången vänskap har förstörts genom att man köpt hus tillsammans. Är en delad sommarstuga värd en förlorad vänskap?

 

Pengar eller hälsan?

Skapad av Åsa Holstein torsdag, Aug 5 2010 8:41

Under lång tid har jag uppmanat husköpare att kolla radonhalten i de hus de är intresserade av. Många gånger har radonmätningar redan utförts och då har du som husspekulant haft möjligheten att ringa till kommunens miljökontor för att få ta del av resultaten.
Men under senare år har allt fler kommuner börjat vägra lämna ut uppgifterna.
Horribelt.
Köparens lagstadgade undersökningsplikt lägger det på våra axlar att ta reda på om det finns radon i huset. Men sedan lägger en del kommuner (dock inte alla) krokben genom att vägra lämna ut uppgifterna.
Vill de att folk ska bo i radonhus och bli sjuka, eller? Ska vi tvingas köpa ett hus fullt med radon och först efter köpet få reda på att det är radonskadat? En riktigt utförd radonmätning tar nämligen några veckor att utföra och ska göras under vinterhalvåret.
Det kommunfolket stöder sig på när de nekar är ett rättsfall från 2007, då ett radonsaneringsföretag i Upplands Väsby försökte få ta del av radonmätningarna i kommunen. Ärendet gick upp i Kammarrätten i Stockholm som gav kommunen rätt, de behöver inte lämna ut uppgifterna. Kammarrätten menar att det är sekretess på mätningarna.
Den enda slutsats jag kan dra är att man vill skydda husägare så att radonhus inte sjunker i värde.
Men vad är viktigast - pengar eller en bra hälsa?

 

Vem vinner på bundna räntor?

Skapad av Åsa Holstein torsdag, juli 29 2010 10.35

I dag gick SBAB ut och uppmanade folk att binda sina räntor. Igen.
Det är inte första gången det händer.
Varför? Utav välvilja?
SBAB menar att räntorna så sakteliga är på väg upp.
Och det är ju inte omöjligt, allt pekar ditåt.
Men sanningen är att bankerna tjänar på att vi binder våra räntor.
Fortfarande går det att få en rörlig ränta under 2 procent. Att binda ett lån på fem år kostar kring 4 procent. Dubbelt så mycket.
Många har under årens lopp frågat mig om de ska binda eller inte och naturligtvis är det svårt att svara på den frågan, det beror på många faktorer. Men historiskt sett har det inte lönat sig, rent ekonomiskt, att binda lånen.
En sak som de flesta glömmer är att man är låst då man bundit sina räntor. Förlorar du jobbet, skiljer dig eller av annan anledning tvingas sälja ditt hus - ja, då kommer det att svida rejält i plånboken. Då vill banken nämligen ha något som kallas ränteskillnadsersättning, för att lösa in de bundna lånen i förtid.
Den kostnaden slipper du om du har rörlig ränta - då är du nämligen fri såsom fågeln.

 

Glöm inte servituten!

Skapad av Åsa Holstein torsdag, juli 21 2010 19.34

Det är mycket som ska kollas när du ska köpa hus och servitut på fastigheten är något som ofta glöms bort. Servitut kan liknas vid ett avtal som kan belasta den fastighet du är intresserad av.
Ett vanligt servitut är exempelvis att du får använda en del av grannens mark, eller att grannen får använda din mark. Ofta gäller det rätten att använda en väg, att få ta vatten ur grannens brunn eller att få ha en brygga eller båt vid grannens strand.
För att ett servitut ska vara juridiskt bindande måste det finnas registrerat hos Lantmäteriet. Det är alltså dit du ska ringa innan du slår till och köper huset, så att det inte uppstår några överraskningar senare. För att kolla om det finns servitut på fastigheten behöver Lanmäteriet husets fastighetbeteckning.

 

Lyssna på magkänslan

Skapad av Åsa Holstein torsdag, juni 30 2010 9.31

Är du ute och letar efter drömhuset? Då är du inte ensam.
Sommartid, i synnerhet på försommaren, är husspekulanterna som flest.
Det är lätt att förälska sig i ett hus när solen skiner, trädgården är lummig och sommarvinden smeker gardinen i det öppna fönstret.
Men vad händer på vintern? Finns det tillräckligt med gatubelysning så att du slipper komma hem till en becksvart tomt? Tvingas du gå på en mörk landsväg vintertid, på väg hem från bussen? Går bussarna tillräckligt ofta?
Vad har du för utsikt från din tomt när löven faller av träd, häckar och buskar?
Lyssna på magkänslan. Ignorera den inte bara för att kaprifolen och rosorna doftar underbart i trädgården och regnet lyser med sin frånvaro. Hade säljaren varit tvungen att skotta snö innan du kom till visningen, hade du säkert sett huset i en helt annan dager.

 

Vad tillhör huset?

Skapad av Åsa Holstein torsdag, juni 22 2010 11.21

Något som folk ständigt undrar över är vad som tillhör huset vid en försäljning. Får en säljare ta med sig växthuset, t ex?
Ja, det bråkas faktiskt en hel del om detta. Mäklarsamfundet har sammanställt ett bra faktablad på sin hemsida angående detta, gå gärna in och kika.
Enligt lagboken ska de föremål som tillförts fastigheten för stadigvarande bruk stanna kvar. Hit hör t ex torkvinda, flytbrygga, brevlåda, flaggstång, lekstuga och växthus.
Samma med byggnadstillbehör som skaffats för stadigvarande bruk, t ex garderober, larm, frys, stege för sotning, torktumlare, hatthylla och persienner.
Men det finns gränsfall. Extra frysbox, vanlig stege och dekoder till parabolantenn, t ex. Skriv därför i kontraktet vad som gäller angående dessa saker.
Säljaren kan dessutom göra undantag och ta med sig i stort sett vad han vill, bara det skrivs in i kontraktet och godkänns av dig.

 

Varning utfärdas!

Skapad av Åsa Holstein måndag, juni 14 2010 10.35

Sven fick kontraktet av mäklaren och blev nervös och fundersam över den så kallade besiktningsklausulen. Där stod nämligen följande: ”Köparen har rätt att efter köpet låta besiktiga fastigheten med hjälp av sakkunnig besiktningsman. Om köparen efter att ha genomfört en sådan besiktning inte önskar stå fast vid köpet, äger köparen rätt att begära köpets återgång. Begäran om återgång skall framställas skriftligen till säljaren senast den (datum) varvid erlagd handpenning skall återbäras till köparen med avdrag för 30 000 kr, vilka skall tillfalla säljaren. I övrigt skall inga skadeståndsanspråk ställas från någondera parten."
Ja, jag förstår att Sven blev nervös. Om man under besiktningen t ex hittar stora mängder mögel och Sven inte längre vill köpa huset, måste han betala 30 000 kronor för att få hoppa av. Är det rättvist?
Nej, precis.
Konsumentverket, bland andra, förordar så kallade svängdörrsklausuler. Du ska alltså kunna hoppa av om du inte är nöjd efter besiktningen utan att behöva betala något skadestånd. Det bör Sven, och alla andra, ställa som krav.

 

Svar på husköparfrågor

Skapad av Åsa Holstein lördag, maj 29 2010 11.49

Frågorna strömmar in om att köpa hus och flera frågar samma sak. Tar därför upp några frågor i veckans blogg:
Fråga: Ska köpa hus och har fått ett besiktningsprotokoll på uppdrag av säljaren. Besiktningen är gjord av Anticimex och mäklaren var närvarande. Ska jag göra en egen besiktning eller räcker det med denna?
Svar: Nej, det räcker inte. Du bör absolut ha en egen besiktning.
Fråga: Är inne i en budgivning på ett hus från 1920 talet, underhållet är eftersatt och det finns väldigt mycket att göra. Är det verkligen värt att besiktiga ett sådant hus?
Svar: Ja, det kan t ex finnas hussvamp. Det kan även finnas andra problem som du inte har upptäckt och som kan vara mycket kostsamt att åtgärda.
Fråga: Hur mycket får huset kosta om vi har en gemensam lön på 42 000 kr netto?
Svar: Det beror på flera saker, bland annat om ni har lån sedan tidigare, om ni har egen firma och hur länge ni har jobbat på era nuvarande jobb. Konsumentvägledaren i kommunen eller din bankkontakt kan hjälpa dig att räkna ut hur mycket huset får kosta.


Ännu dyrare att köpa hus

Skapad av Åsa Holstein torsdag, maj 20 2010 07.18.28

På tal om förra veckans blogg, då jag tog upp Finansinspektionens trista förslag på ett bolånetak på 85 procent av huspriset. Nu har det visat sig att bankerna har hittat ett sätt att kringgå det hela. De kan tänka sig att låna ut resterande del av pengarna (de 15 procenten) som ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet.
Naturligtvis blir räntan mycket högre på blancolånet. En mycket god affär för bankerna.
Men hur ska förstagångsköpare kunna slå sig in på bostadsmarknaden? På det här viset blir det ju ännu dyrare att köpa ett hus.
Nu faller ju hela idén med ett bolånetak och vi kan bara hoppas att Finansinspektionen tar sitt förnuft till fånga och drar tillbaka förslaget.

 

Dumt förslag

Skapad av Åsa Holstein onsdag, maj 12 2010 17:01:49

Förfärligt tråkigt med Finansinspektionens förslag på bolånetak, det vill säga att vi inte ska få låna mer än 85 procent av huspriset.
Hur ska ett ungt par kunna köpa sitt första hus?
Om du bara får låna 85 procent av huspriset på ett hus som kostar tre miljoner, måste du själv komma upp med 450 000 kronor i kontantinsats. Hur många har så mycket pengar på banken?
Utöver det måste du betala en stämpelskatt på 45 000 kronor och eventuellt pantbrevskostnader på drygt 50 000 kronor.
Mitt förslag är istället att låta bankerna sköta det här så som de alltid har gjort. Möjligen skulle man kunna införa ett krav på amortering, men det kräver ju ändå en hel del banker idag.
Villaägarna har framfört ett förslag - att slopa stämpelskatterna för förstagångsköpare. Det låter utmärkt, tycker jag. Jag har aldrig förstått varför stämpelskatterna, som Lantmäteriet tar ut, är så höga. Ett par tusenlappar kanske det är värt, det tar ju inte mer än 5 minuter att registrera ärendet.
I dagsläget baseras summan på 1,5 procent av huspriset. Horribelt, enligt mitt sätt att se på det.

 

Våga förhandla om räntan

Skapad av Åsa Holstein onsdag, maj 05 2010 04:45:13

Går det dåligt för Sverige? Kan inte tänka mig det.
Titta bara på storbankernas vinstvarningar just nu.
Det började med att alla förväntade sig att Swedbank skulle gå med förlust de tre första månaderna i år. Men vad hände? Banken har gjort en miljardvinst. Jag upprepar - en miljard kronor i vinst på tre månader.
Sedan fick vi veta att SEB också gjort en vinst - på drygt en miljard. Det var dubbelt så mycket som förväntat. Handelsbanken gjorde en vinst på 3,8 miljarder och Nordea på 8,5 miljarder. Ofantliga summor.
Ha detta i åtanke när du ska ta nya bolån eller förhandla om ny ränta på befintliga lån. Banken har råd att ge dig en bra, det vill säga låg ränta. Inte tu tal om annat.

 

Reaktionerna strömmar in

Skapad av Åsa Holstein lördag, april 24 2010 17:04:29

Förra veckans blogg har föranlett flera reaktioner, bland annat från Sveriges ledande bostadsexpert Sverker Thorslund. Bloggen handlade om Mariannes besvikelse över att hon inte fått hjälp av Fastighetsmäklarnämnden, när hon haft att göra med en oetisk mäklare.
Så här skriver Sverker Thorslund: "Ingen mäklare "får" gå tillväga på det sätt som Marianne beskriver. Ett problem - av många - är dock att när så ändå sker, och mäklaren sedan far med osanning inför tillsynsorganet och/eller tvistlösande instans (ARN, FRN eller allmän domstol), så blir den drabbades bevisbörda alltför ofta omöjlig. Förslaget till ny fastighetsmäklarlag går bl a ut på att mäklaren ska bli skyldig att ge konsumenter SKRIFTLIG information om deras undersökningsplikt som köpare. Detta borde lösa ett av de problem som Marianne har råkat ut för."
Ja, det finns mycket att ta itu med inom det här området - det är inte tu tal om saken. Att ställa större krav på mäklarna är det minsta man kan göra.

 

Skärpning, Fastighetsmäklarnämnden!

Skapad av Åsa Holstein fredag, april 16 2010 15:35:40

Hallå Fastighetsmäklarnämnden!
Vad sysslar ni med egentligen?
Ja, det är jag inte ensam om att undra.
Marianne skrev ett mail och berättade om sin besvikelse över myndigheten, som ju bland annat har som uppgift att se till att mäklarna använder så kallad god mäklarsed.
Marianne sålde sitt hus och stötte senare på två familjer som inte hade fått vara med och bjuda. Mäklaren hade sagt till Marianne att det bara fanns en intresserad familj.
Samma mäklare hade också sagt åt köparen att det alltid är säljaren som ombesörjer besiktning. Därför hade köparen inte skaffat en egen besiktningsman, vilket nu visat sig leda till problem.
Tyvärr tycker inte Fastighetsmäklarnämnden att det här är något konstigt för de har friat mäklaren på alla punkter.
Lika dåligt behandlad blev jag av myndigheten när jag skulle köpa ett hus och mäklaren nekade mig att göra en besiktning. ”Kräver du att göra en besiktning går vi till nästa familj på listan” sa mäklaren till mig. När jag klagade hos Fastighetsmäklarnämnden, sa deras jurist: ”Det är väl inget konstigt. Jag har själv köpt ett hus utan besiktning.”
Inte konstigt att Fastighetsmäklarnämnden har dåligt rykte.

 

Heja Handelsbanken och SEB!

Skapad av Åsa Holstein måndag, april 12 2010 15:28:29

Läste till min förvåning att rabatten på bolåneräntan inte gäller under hela lånets bindningstid hos vissa banker. Det var Comboloan.se som gjort den intressanta upptäckten och ringt runt och ställt bankerna mot väggen.
Tydligen är det solklart att SEB:s ränta håller under hela bindningsperioden. Och mina rörliga lån hos Handelsbanken har i varje fall haft samma rabatterade ränta under de år jag haft mina lån hos dem.
För har du förhandlat dig till en bättre bolåneränta än bankens officiella, så tycker i varje fall jag att den rabatterade räntan borde följa med under den tid du har lånet. Jag har sett det som självklart.
Men resterande banker verkar inte hålla med. Ni andra, som plötsligt har upptäckt att ränterabatten försvunnit, tycker jag ska börja ställa krav. Kan jag få rabatt under hela lånets bindningstid - så kan du också!

 

Ha alltid egen besiktning!

Skapad av Åsa Holstein onsdag, mars 31 2010 19:35:21

Tv-programmet Plus kontaktade mig igår eftersom jag är oberoende bostadsexpert. De ska lyfta upp ett fall på TV i morgon, torsdag, där familjen flyttade in i sitt nyköpta hus och hittade stora mängder mögel. Tyvärr hade inte familjen haft en egen besiktning, de förlitade sig helt på säljarens besiktningsman som inte upptäckte problemet.
Jag kan inte varna husköpare tillräckligt mycket — strunta aldrig i att ha en egen besiktning!
Visst, det är lätt att dras med i hetsen och gå på mäklarens snack om att det är bråttom. Men snåla aldrig in på de tusenlappar som en överlåtelsebesiktning kostar, annars kan det stå dig och hälsan dyrt.
Du kan nämligen inte få skadestånd från en besiktningsman som du inte själv har anlitat. Utöver det får du värdefull information om huset du är intresserad av under själva besiktningen. Då kanske du till och med får veta saker om huset som gör att du bestämmer dig för att dra dig ur affären.

 

Kapade lagfarter

Skapad av Åsa Holstein fredag, mars 26 2010 15:07:42

Jag kan inte prisa Villaägarnas Riksförbund tillräckligt.
Förutom att dess medlemmar kan få gratis information av deras experter kämpar de, ofta i det tysta, för att villaägare ska få ett drägligare liv.
Nu senast har de dragit igång en namninsamling mot kapade lagfarter. Under senare år har det visat sig att det är enkelt att kapa en lagfart i Sverige. Lantmäteriet kontrollerar nämligen inte att köpehandlingarna är äkta, utan de litar blint på att allt är allt är rätt när de får dem.
Nu har regeringen föreslagit vissa förändringar för att försvåra för skurkarna. De vill t ex att säljaren till ett hus ska få ett meddelande om försäljning i sin brevlåda.
Men Villaägarnas Riksförbund menar att skadan ju redan är skedd då, eftersom lagfarten redan är kapad. Den utsatte husägaren måste, precis som tidigare, polisanmäla, kontakta advokat, kronofogdemyndighet, skatteverk, etc. Ett digert arbete, kan de som blivit utsatta vittna om.
Hjälp Villaägarnas Riksförbund genom att delta i namninsamlingen på följande länk:
http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4379

 

Att binda räntan kan stå dig dyrt

Skapad av Åsa Holstein torsdag, mars 18 2010 17:51:17

Danske Bank har i dagarna avslöjat att SCB, Statistiska Centralbyrån, räknat fel när det gäller hur många hushåll som har rörlig ränta på sina bolån.
Tydligen har SCB kategoriserat lån med tre månaders bindningstid som fasta, när de ju ska definieras som rörliga lån.
Danske Bank menar att 60 procent av alla hushåll har rörlig ränta, istället för 45 procent.
Jag är förvånad över att siffran inte är ännu högre. Gång på gång har ju statistiken visat att det inte lönar sig ekonomiskt att binda lånen.
Visst - är du mycket oroligt lagd, har stora lån och ligger på gränsen ekonomiskt kanhända det är bättre att binda delar av lånet.
Men det finns en viktig faktor som många glömmer. Är du helt säker på att du kommer bo i huset i flera år framöver? Finns det en risk att du blir av med jobbet, att äktenskapet eller samboförhållandet kommer att spricka eller att du drabbas av en längre tids sjukskrivning?
Säljer du huset innan bindningstiden på lånen gått ut, åker du nämligen på något som jag kallar för "straffavgift". Banken vill nämligen ha ut räntan på lånet ändå, fastän du säljer huset. Det kan bli mycket pengar som du tvingas lägga ut i onödan. Och som du skulle ha sluppit om du haft rörlig ränta.

 

Nytt eller begagnat?

Skapad av Åsa Holstein torsdag, mars 11 2010 22:17:04

Konstigt nog är många husköpare av uppfattningen att huset ska vara perfekt på inflyttningsdagen. Och då menar jag felfritt.
Men om du köper en begagnad bil - förväntar du dig att lacken ska vara felfri då?
Att inredningen ska vara som ny?
På samma sätt måste du tänka när du köper ett begagnat hus.
Alltför många får stora chocken på inflyttningsdagen. De hittar fläckar som inte går att få bort, skador på dörrar och lister och kanske en gammal spis som slutat att fungera.
Har du rätt att göra avdrag på köpeskillingen för sådant? Nej, det har du inte.
Magnus har exempelvis skrivit och frågat angående ett laminatgolv som är nerslitet i ett sovrum. Vid visningen syntes inte skadorna, då stod sängen i vägen.
Magnus skriver att man inte flyttar runt möbler vid en visning för att kontrollera allt. Men det måste du i princip göra för att försäkra dig om i vilket skick huset är. Sedan är det upp till säljaren om han eller hon vill göra ett prisavdrag på grund av felet du hittat. Ta inte för givet att det går att förhandla om saken, i synnerhet inte om huset är gammalt.

 

Rädd för radon?

Skapad av Åsa Holstein tisdag, mars 02 2010 23:40:43

Frågorna strömmar in om radon i hus. Läget är verkligen förändrat jämfört med för tio år sedan. Då var det knappt en kotte som var medveten om att det finns radon i många hus.
När jag började skriva om radonförekomst för 15 år sedan, var det tyst. Myndigheterna tog inte problemet på allvar, fastän man visste att radon ger upphov till cancer. Inte förrän 1997 kom gränsvärdet för radon i vatten, som också är ett problem i vårt land.
Men nu har det börjat lossna och experterna börjar till och med prata om att all radon är farlig, ända ner till 0 becquerel.
En fråga jag fått är om man kan lita på en tre år gammal radonmätning. Ja, för det första varierar värdet beroende på vilken månad mätningen utfördes och var den utfördes. Var det ett snabbtest eller fanns spårfilmen där under flera månader?
Ja, jag skulle nog ta det säkra före det osäkra och utföra en egen mätning. Skriv i kontraktet att säljaren ska stå för alla åtgärdskostnader om radon uppdagas.
Många undrar om det är dumt att köpa ett radonhus. Svaret är nog att man får lita på sin magkänsla. Jag skulle själv aldrig köpa ett hus som har radon, men så är jag lagd. Vi utsätter oss ju ständigt för gifter och föroreningar - varför lägga på bördan?

 

Skrämselpropaganda?

Skapad av Åsa Holstein torsdag, februari 25 2010 12:27:39

Huspriserna kommer att sjunka med 20 procent!
Den här nyheten har kablats ut i de flesta tidningar i veckan.
Hur många gånger har vi hört liknande saker?
För det första är det så att priserna varierar kraftigt över landet.
I Stockholms- och Öresundsområdet har priserna exempelvis stigit.
I andra delar av landet ligger de stilla.
Så det går inte att dra hela landet över en kam.
För det andra har huspriserna endast sjunkit två gånger sedan SCB började föra statistik på 50-talet. Det var under åren 1992 och 1993 då huspriserna gick ner med -9 respektive -11 procent. Det var i och med den ekonomiska krisen då räntan tillfälligt höjdes till 500 procent.
En ny ekonomisk kris kom 2008. Men sjönk priserna då, som i stort sett alla experter trodde att de skulle göra? Svaret är nej.
Så jag tar i varje fall de här så kallade experterna med en stor nypa salt.

Svårare att få lån

Skapad av Åsa Holstein onsdag, februari 17 2010 11:55:28

Svårt att få lån på banken på sistone?
Då är du inte ensam.
Pratade med en mäklare på Österlen häromdagen och han berättade att bankerna har stramat åt så hårt det bara går. Fastän villaräntan är nere under 1,5 procent, vill bankerna att du ska kunna tåla en ränta på 6-7 procent.
Frågan är när räntan kan beräknas komma upp i den nivån? Om den nu gör det under en överskådlig framtid.
Ja, nog känns det lite tokigt att det är så svårt att köpa hus när många äntligen har råd.
Mäklaren sa att han är på bankerna som en bandhund och skäller.
Kanske borde vi andra följa efter…..
Och från och med den 1 juli kan det bli ännu svårare att få lån. Finansinspektionen överväger att ge bankerna ett allmänt råd om att inte belåna mer än 75-90 procent av villans eller bostadsrättens marknadsvärde. Ja, framtiden får utvisa...

 

Boken är här!

Skapad av Åsa Holstein lördag, juni 13 2009 11:40:53

Tack för alla glada tillrop, mail och telefonsamtal som jag fått sedan boken Köpa hus släpptes för någon vecka sedan!!!! Det känns skönt att den äntligen är tillbaka på marknaden, nu naturligtvis i uppdaterat skick och även med Konsumentverkets duktiga boexpert Helena Olofsson med i bilden.
Mitt nya förlag Lamgo har jobbat stenhårt och visat sig vara mycket kompetenta. Tydligen även på marknadsföring har det visat sig, eftersom jag i veckan medverkat både i P4 och på TV4. Jag hann dessutom med att chatta på båda ställena och frågorna är många.
Ja, ämnet är stort, brett och många funderingar kan uppstå innan man köpt huset, men även efter. Fortfarande är det frågor om dolda fel som dominerar.

 

Många mäklare varnades i fjol

Skapad av Åsa Holstein tisdag, mars 17 2009 17:50:13

I fjol varnades 72 fastighetsmäklare av den statliga Fastighetsmäklarnämnden. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år. De vanligaste anledningarna är t ex oklara besiktnings- och återgångsklausuler, brister i objektsbeskrivningen, bristande information samt brister i identitetskontroll.
Tyvärr speglar inte antalet varningar antalet problem vid husköp. De flesta husköpare orkar nämligen inte gå igenom processen att anmäla en mäklare. 
Och vad händer efter en mäklare blivit varnad? Ja, då måste du ofta gå vidare och processa i tingsrätt eller ARN om du vill ha ekonomisk kompensation.
Därför är det allra bäst att dubbelkolla allt som står i objektsbeskrivningen innan du slår till. Verkar något mystiskt eller konstigt? Gräv.
Får du för lite information eller går affären för snabbt? Kräv svar och/eller att få längre tid på dig.
Slutligen - acceptera aldrig en så kallad besiktningsklausul med luddiga formuleringar. Om du tvingas in i en situation där du skriver kontrakt före besiktningen, bör klausulen vara formulerad så att du kan hoppa av köpet utan att betala skadestånd. Med andra ord är en så kallad öppet köp-klausul att rekommendera. 

 

Boken är på G!

Skapad av Åsa Holstein söndag, januari 25 2009 06:20:27

Det är många som hör av sig och undrar när boken Köpa hus ska komma ut på marknaden igen. Den har tyvärr varit slutsåld en längre tid. Men nu kan jag äntligen meddela att den är på G!
Jag har bytt förlag och enligt produktionsplanen ska den vara färdig från tryckeriet i vecka 17, i april månad.
Boken är naturligtvis uppdaterad efter konstens alla regler och den här gången finns bland annat duktiga Helena Olofsson med som expertkommentator. Hon är sakkunnig i boendefrågor och jobbar på Konsumentverket.
Hör av dig om du är sugen på ett ex!

 

Hjälp - vi har fått grönt hår!

Skapad av Åsa Holstein måndag, januari 19 2009 19:55:05

Grönt hår. Det är vad vi blonda kvinnor i min familj har drabbats av för tillfället.
Anledningen? Vi installerade en ny värmepump från Thermia för en månad sedan. En luft/vatten-värmepump som kostade 124 000 kronor.
Vi hade inte en aning om att anläggningens varmvattenberedare är gjord av koppar. Att vår gamla varmvattenberedare var gjord av rostfritt stål, har vi lärt oss i efterhand. 
Tydligen har det nu blivit korrosion, eftersom vi har egen brunn och vårt vatten är aggressivt (det har vi heller inte förstått förrän nu). Det är därför det sker en kopparutfällning som i sin tur färgar håret grönt, har jag läst mig till.
Ja, det är inte lätt att gardera sig. Jag tyckte att jag ställde 100 frågor till installatören/säljaren av värmepumpen innan vi slog till. Att det fanns varmvattenberedare av både koppar och rostfritt stål att välja mellan, var något vi aldrig fick information om. Eller förstod att förhöra oss om.
Och nu står vi här med grönt hår och blir antagligen tvingade att ansluta oss till det kommunala vattennätet för att bli av med bekymret.

 

Bra förening

Skapad av Åsa Holstein onsdag, december 17 2008 06:34:50

Finns det någon förening man kan gå med i som husägare?
Den frågan får jag ibland. 
Visst finns det en förening och en mycket bra sådan. Villaägarnas Riksförbund.
Men den är lite anonym och kanske inte det första man tänker på när man har köpt hus.
Här följer några anledningar till att du som husspekulant och/eller husägare bör ha ett medlemsskap:
• Gratis rådgivning. Du kan ställa hur många frågor du vill till deras experter. 
• Rabatter, tex på färg, värmepumpar, el och villahemförsäkring.
• Massvis med matnyttig information på sajten www.villariks.se
Som medlem får du också en mycket läsvärd tidning - Villaägaren. Där brukar alltid finnas en hel del smarta råd kring villaboende.

 

Ny sajt - för husköpare

Skapad av Åsa Holstein söndag, oktober 12 2008 07:24:56

Har du upptäckt bostadssajten boligan.se ännu?
Den fungerar precis som Hemnet, förutom att du kan se hur länge husen har varit till salu. Dessutom visar sajten om priset har höjts eller sänkts under perioden. Ovärderlig och mycket intressant information för husköpare.
Både mäklare och säljare har naturligtvis knorrat över den nya sajten. Och det är inte så konstigt. Säljare vill inte att spekulanterna ska veta hur länge deras hus har varit ute till försäljning. Plötsligt kan blivande husköpare börja spekulera i om säljaren kanske är desperat. Samt ta reda på i vilka områden det är lättast att pruta. 

 

Har du uppfyllt din undersökningsplikt?

Skapad av Åsa Holstein måndag, september 22 2008 20:35:26

Maria ringde mig i morse och var upprörd. Hon skrev nyligen under ett kontrakt gällande ett husköp. Direkt efter parterna skrivit under började mäklaren och säljaren diskutera att alla bygglov inte var i sin ordning. 
”Oroa dig inte, säljaren har lovat att ta hand om det!” sa mäklaren till Maria och säljaren instämde.
Några dagar senare ringde mäklaren och sa att problemet inte gick att lösa. Maria (eller säljaren) måste nu riva en carport som är uppförd utan bygglov.
Min första fråga till Maria var: Kontrollerade du befintliga bygglov med kommunen innan du slog till?
"Nej", svarade Maria.
"Då har du ju inte uppfyllt din undersökningsplikt", sa jag.
"Vad är det?" frågade hon.
Enligt lag ska köparen uppfylla sin undersökningsplikt i samband med ett husköp. Det betyder att man måste kolla allt som kollas kan - även om det finns befintliga bygglov.
Men enligt lag är det även så att mäklaren måste informera köparen om att det finns en undersökningsplikt. Mäklaren måste alltså verka för att köparen fullgör sin undersökningsplikt. Och det har inte mäklaren gjort i det här fallet.
Ej heller har mäklaren berättat att byggloven inte är i sin ordning. En fastighetsmäklare har en upplysningsskyldighet som innebär att han eller hon måste informera köpare och säljare av det som är av betydelse i det aktuella fallet.
Maria är nu mäkta sur på mäklaren och det har jag full förståelse för. Min rekommendation är att gå vidare och försöka få ekonomisk kompensation för den förlorade carporten. I slutändan kan det bli mäklaren som får stå för notan. 

 

Ta det säkra före det osäkra

Skapad av Åsa Holstein fredag, augusti 22 2008 08:45:32

Akta dig när du ska skriva köpekontrakt!
Uppmaningen tål att upprepas, eftersom det är en av de största affärer du antagligen kommer att göra i ditt liv!
Återigen har jag blivit kontaktad av en familj som fått problem. Anledningen är att deras inkomst har förändrats efter de skrivit kontrakt. Plötsligt är deras lånelöfte inget värt och de får inte längre lån på banken till att slutföra husköpet.
Förr användes ofta standardklausuler där det stod att om köparen inte får lån på banken så hävs köpet. Numera struntar de flesta mäklare i att ta med denna klausul med motiveringen att köparen ska begära att få ett lånelöfte före kontraktsskrivningen.
Men vad händer om du, som köpare, plötsligt blir av med jobbet efter kontraktsskrivningen? Om du får en svår sjukdom och riskerar att bli långtidssjukskriven? Eller om din partner lämnar dig och ni hade tänkt köpa huset tillsammans? Ja, då sitter du på pottan. 
Så ta alltid det säkra före det osäkra och be att få en ”låneklausul” i kontraktet. 

 

Många problem med badrum

Skapad av Åsa Holstein onsdag, augusti 13 2008 11:15:12

Åh, så många brev jag får som handlar om fel i badrum! Du flyttar in i huset och upptäcker att vattnet rinner åt fel håll, ut över badrumsgolvet, när du duschar. Och badrummet är bara några år gammalt - kaklat och fint! 
Eller så upptäcker besiktningsmannen under besiktningen att den gamla golvbrunnen sitter kvar fastän badrummet är nyrenoverat. Eller att klämringar saknas. Ja, listan är lång över problem som uppdagas när det gäller badrum.
Här följer därför några tips, så att du förhoppningsvis slipper problem i framtiden:
• Ta med en spelkula när du går på visning. Den ska rulla mot golvbrunnen när du släpper den inom duschområdet. Rullar den någon annanstans är det härmed konstaterat att det är så kallat bakfall. Golvlutningen kan du också kontrollera med ett vattenpass, men det kan kanske kännas lite pinsamt att springa omkring med vattenpass på en visning (något som dock inte bekymrar mig, jag har alltid med mig ficklampa, kniv och vattenpass till alla visningar).
• Om du är seriöst intresserad av ett hus och tänker skriva kontrakt — be att säljaren först plockar fram all dokumentation rörande den eventuella badrumsrenoveringen. Du bör få se både kvitton som visar vem som har utfört arbetet och vad det har kostat. Du kan också kontrollera om det är utfört av en fackman med våtrumsbehörighet och även om det finns intyg på utfört arbete, där man visar vilka material som använts. Vill du lära dig mer - läs på www.gvk.se.
• Sist men inte minst — se till att få en besiktningsklausul som är utformad så att du kan hoppa av köpet utan att behöva motivera varför. Då slipper du bekymmer om besiktningsmannen upptäcker att badrummet är felaktigt renoverat och säljarna inte vill förhandla om priset i efterhand.

 

Akta dig för besiktningsklausulen!

Skapad av Åsa Holstein onsdag, juli 09 2008 19:02:03

Det sägs att det brukar vara stiltje inom husmarknaden på sommaren, men det stämmer inte längre. I Skåne är det i varje fall full rulle, dock kanske inte lika stor ruljangs som det brukar vara. Men det kan ju även bero på att räntan ständigt går upp.
Jag får flera mail om dagen med frågor från oroliga husköpare. Många handlar om vad som händer efter besiktningen, när det uppdagats diverse fel. Ja, vilken väg brukar man oftast gå?
Det beror naturligtvis på om du har skrivit under ett kontrakt eller inte. Om du inte har det är det fritt fram att dra dig ur affären eller att fortsätta förhandla om priset.
Men har ni skrivit kontrakt före besiktningen är ni bundna till vad som står där. Då gäller det att lusläsa alla paragrafer, i synnerhet den så kallade besiktningsklausulen. Förhoppningsvis har ni inte gått med på annat än en klausul där det står att ni har rätt att hoppa av köpet, utan skadestånd, om ni inte är nöjda med besiktningen.
Men tyvärr, tvärtemot vad Konsumentverket, Boverket, Mäklarsamfundet, Villaägarnas Riksförbund, Fastighetsmäklarnämnden och Fastighetsmäklarförbundet rekommenderar, figurerar fortfarande olika sorters skrivningar som ställer till med bekymmer.
T ex: "Är fastigheten behäftigad med allvarliga fel och brister som köparen inte känner till har båda parter rätt att diskutera prisnedsättning."
Hur tolkar man detta? Vad är ett allvarligt fel? Vem bestämmer detta?
Skrivningar av det här slaget ska man som köpare akta sig noga för.

 

Många oklarheter kring budgivning

Skapad av Åsa Holstein söndag, juni 01 2008 11:02:50

Det tål att sägas igen: Den som har lämnat det högsta budet har inte rätt att köpa huset.
Men den som lämnar ett bud är heller inte tvungen att stå fast vid det - inte ens om du har lämnat ett skrifligt bud.
Tyvärr kan du inte räkna med att få fortlöpande information av mäklaren om hur försäljningen fortskrider. Nu kan man ju tycka att det hör till en mäklares lott — och jag tror också att många mäklare fortgående uppdaterar spekulanterna om nya bud. Varför inte kräva det om du är seriöst intresserad av huset?
Slutligen har du inte rätt att få veta vilka övriga budgivare är. Tråkigt, men sant.
Egentligen kan man säga att efter en affär är avslutad så har du inte rätt att få annan information än att du inte har fått köpa huset.

 

Slarv av oanade mått

Skapad av Åsa Holstein tisdag, maj 13 2008 08:00:03

Jag undrar en sak — varför äger inte alla fastighetsmäklare ett dataprogram med rättstavningsfunktion?
I helgen gick jag igenom cirka 50 annonser på Hemnet med hus till salu. Jag kunde bara hitta en (1) annons utan stavfel eller andra grodor.
Exempel på vanliga stavfel: öppenspis, trädeck, peletskamin, septitank, timmrat, tillägsisolerad, jaccusi och gotlänsk.
Och varför skriver man ord inne i meningar som börjar med stor bokstav? T ex "Friköpt hörntomt med Svarta & röda vinbär", ”Direkt El”, "Stor Altan med sjöutsikt” och "Uthyrningsbart Gästhus".
Nej, usch vad det slarvas. Jag kan inte tänka mig att hela mäklarkåren har problem med dyslexi, eller?
Ibland använder mäklarna dessutom lokala termer, som jag hoppas att alla förstår. Jag vet t ex inte vad en svale är (Norrbotten). Och vad är en boda eller en stue (Värmland)? I fina hus i Stockholm finns numera ibland en patio. Vet alla vad det är?
Ibland är det ganska roligt att läsa på Hemnet. Vad sägs om: 
"Badrum, renoverat senare."
"Torkskåp. Ca 30 kvm."
"Samtliga fönster utom i söderläge är tillägsisolerade av Vägverket. Detta innebär att både Buller och Värme har förbättrats."
Trevligt att det bullrar mer.

 

Är det ett dolt fel?

Skapad av Åsa Holstein fredag, april 25 2008 19:48:12

De allra flesta brev jag får handlar om problem som rör dolda fel. Eller jag kanske borde skriva fel som husköparen misstänker rör sig om dolda fel efter inflyttning i huset.
Eftersom det här är ett så luddigt begrepp, och domstolarna dömer på olika sätt hela tiden, är däremot inte det här så lätt.
Men om jag gör ett axplock i högen av mail, kan jag nämna att följande problem vanligen inte är så kallade dolda fel (med viss reservation), som säljaren kan göras ansvarig för:
• Den några år gamla tvättmaskinen centrifugerar inte
• Den öppna spisen har inte varit sotad på några år och får därför inte eldas i
• Några element i huset blir inte varma
• Brunnsvattnet smakar konstigt och vid provtagning visar det sig ha höga halter av nitrat
• Det är bakfall på golvet i badrummet
• Vid en radonmätning visar det sig att det finns radon som överskrider gränsvärdet
Allt det här är nämligen saker du bör undersöka innan du skriver under ett köpekontrakt.

 

Sluta stressa!

Posted by Åsa Holstein Sunday, April 06 2008 08:49:59

En vacker söndagseftermiddag var min son på en husvisning. På tisdagen lade han ett bud.
Onsdag morgon ringde mäklaren.
—Det är sex familjer som bjuder på huset och jag vill avsluta budgivningen under dagen, ja allra senaste i morgon. Över en helg ska man aldrig ha en budgivning, sa hon.
Anledningen till stressen? Jo, det var "pressande för alla parter att vara med om en budgivning". "Säljaren vill ha klarhet", menade mäklaren också.
Nu är det så att jag är bekant med familjen som ska sälja huset. Jag ringde upp dem och de lät rätt irriterade när jag berättade om mäklarens besked att försäljningen skulle gå snabbt till väga. De hade absolut inte sagt åt henne att göra en snabb affär, sa de.
Visst är det pressande att köpa hus. Det är mycket som ska undersökas och känslor kommer ofta i gungning. 
Därför är det nödvändigt att mäklarna inte stressar upp alla inblandade. En så stor affär måste få lov att ta tid. Och har man bara tillräckligt med tid på sig som köpare, känns det inte pressande heller!
Hur det gick med husköpet? Jo, mäklaren trissade upp stämningen så pass mycket att priset under onsdagen och torsdagen gick så högt att hela affären exploderade till slut. De fyra familjer som hade bjudit högst hoppade av - allihopa. 

 

Märklig statistik

Skapad av Åsa Holstein söndag, mars 23 2008 09:21:07

Idag har jag roat mig med att gå in på Svensk Fastighetsförmedlings sajt och fått några goda skratt på köpet. Anledningen är de noteringar om livsstil (om personer på orten) som följer med varje hus till salu sedan en tid tillbaka.
Om jag går in och tittar på hus till salu i Bjärnum i norra Skåne, där jag äger ett sommarhus, kan jag läsa följande:
”Utmärkande livsstil i detta bostadsområde:
Intressen: Bussresor; Jakt; Hushållsmaskiner
Läsvanor: Morgontidningar, familjetidningar, fackförbunds- och medlemstidningar.”
Går jag däremot in och tittar på ett hus till salu i Skanör, står det följande:
”Intressen: Spara i aktiefonder; Värdepapper och värdepappersaffärer; Skattefrågor
Läsvanor: Morgontidningar; Ekonomi, affärer och aktier; Heminredning hus och trädgård”
Om jag tittar på hus till salu i Limhamn, som jag länge har drömt om att flytta till, står följande:
”Intressen: Bantningstips; Sportdyka; Skönhetsvård
Läsvanor: Kvällstidningar; Resemagasin; Kvinnomagasin”
Jag förstår att den här statistiken ska ge en bild över en stereotypisk person i olika områden. Men behövs den här informationen verkligen? Och hur kan man komma fram till att folk i Bjärnum verkligen har hushållsmaskiner som intresse? Är fredagssysselsättningen i Bjärnum att diskutera våffeljärn?  Jag kan inte tänka mig det.
För mig känns det märkligt att bunta ihop människors intressen och livvstilar på det här viset. Ja, som ett stort skämt, faktiskt.

 

Glöm inte sotaren!

Skapad av Åsa Holstein onsdag, mars 12 2008 15:46:58

Mejlen strömmar in till oss här på www.köpa-hus.se och tyvärr kommer de allra flesta från besvikna nyblivna husägare.
För att ta ett i högen har en kvinnlig husägare precis fått reda på att skorstenen är belagd med eldningsförbud. Hon skulle sätta in en öppen spis och kontaktade sotaren, som berättade att skorstenen är i ett bedrövligt skick. Redan för flera år sedan hade den tidigare ägaren beställt en provtryckning och då fått besked om eldningsförbud.
Problemet är att kvinnan eldar med ved för att få värme. När hon tog över huset visade ägaren till och med hur hon skulle elda i vedpannan på bästa sätt!
Ja, nu kan man ju tycka att det är ett solklart fall. Säljaren måste ju berätta om de brister som finns i huset vid en försäljning. Men tyvärr finns det inga solklara fall när det gäller tvister vid husköp.
För det första finns det något som heter köparens undersökningsplikt. Kvinnan borde ha kontaktat sotaren före köpet. För det andra måste hon nu ha den mentala styrkan att ta en konflikt med säljaren. Det är inte det allra lättaste i en sådan här situation.
Låt oss säga att säljaren vägrar lyssna. Då måste kvinnan gå vidare och kontakta advokat. De som har varit inblandade i liknande saker kan intyga att det inte är roligt. Dessutom enormt tidsödande. Och påfrestande psykiskt.
Därför vill jag uppmana alla som ska köpa hus: Kontrollera allt och ta inget för givet. Och glöm inte att ringa sotaren för att höra om han har någon information av värde.  

 

Tänk på barnens bästa

Skapad av Åsa Holstein lördag, februari 16 2008 07:39:29

Vi ser rubrikerna ibland: ”Skolan ligger för nära kraftledning” eller ”Höga radonhalter i förskola”.
Sedan händer ingenting. Jo, kvarnarna mal långsamt. Det ska vara möte efter möte och kontakt med olika myndigheter. Och nya mätningar som tar månader att utföra.
Skolorna står kvar där de alltid har gjort, likaså kraftledningar och radonhalterna.
När det gäller barn är tydligen allt tillåtet.
På förskolor och skolor i Eslöv har man till och med misslyckats rejält med att sänka radonhalterna. Tvärtom har de ökat till 1 380 respektive 770 becquerel i två skolor efter åtgärder. Enligt lag får inte halten överstiga 200 becquerel per kubikmeter luft. 
Men enligt rektorn har han fått rådet av både socialstyrelsen och allergisjuksköterska från Lund att ”tona ner dramatiken betydligt”, när oroliga föräldrar hört av sig.
Kanske har rektorn rätt, who knows? Men jag vet en sak när det gäller mig och min familj. Vi vill inte utsätta oss för onödiga fysiska påfrestningar. Inte när samhället i övrigt ser ut som det gör, där vi dagligen utsätter oss för olika belastningar med allt ifrån besprutad mat till mobiltelefoner. 
Kanske bor vissa av de här barnen redan i hus som har problem med radon, kanhända utan att veta om det? Då blir de dubbelt utsatta. Eller är de utsatta för passiv rökning? Who knows?

 

Dubbelkolla allt!

Skapad av Åsa Holstein fredag, februari 01 2008 08:02:13

Under senare tid har jag fått en del upprörda samtal från nyblivna husägare. De är besvikna på en hel del saker efter inflyttning. 
Det är mycket som ska tas reda på och dubbelkollas innan man slår till och köper hus. Därför har jag sammanställt en liten checklista:
• Ta alltid fram en tomtkarta innan du skriver på kontraktet. Förvånansvärt många hus har andra tomtdragningar än säljarna är medvetna om. Att häcken stått där i 40 år är ingen garanti för att tomtgränsen går på samma plats.
• Låt göra en vattenanalys om det finns en egen brunn på tomten.
• Finns det öppen spis och/eller kakelugn? Ring sotaren och hör vad han tycker. Har han inte varit i huset på ett par år är det god tid att han kommer och gör en besiktning och provtryckning.
• Är villan eluppvärmd? Be att få titta på elräkningar och vilket avtal säljaren har med kilowattimmepris. Jämför med vad du kommer att få för pris i dagsläget. Har du otur går kostnaden upp rejält.
• Sist men inte minst, kolla med kommunen att alla bygglov är i sin ordning. Nu kan du också själv passa på att fråga hur det står till med eventuella framtida tillstånd. Kanske funderar du på att bygga till eller ha en carport?

 

Är det rent eller smutsigt?

Skapad av Åsa Holstein lördag, januari 12 2008 07:46:47

”Det som är rent för mig kanske är smutsigt för dig.” 
Så sa Mäklarsamfundets kundombudsman Titti Öhrn för en tid sedan när det gällde flyttstädning i samband med husköp. Hon påpekade också att 8 procent av de telefonsamtal hon får rör just flyttstädning.
Jag förstår hennes resonemang till viss del. Visst har människor olika referensramar. Men vem som helst kan väl se om mark och byggnader inte är väl rengjorda och utrymda (som det brukar stå så fint på kontraktsspråk). Ingen kan hävda att det är rent om ugnen inte är rengjord, om det är smutsigt under badkaret, och så vidare. Antingen är det rent eller så är det smutsigt. Även lite smuts eller slarv bör inte tolereras. Punkt.
Däremot ger Titti ett gott råd. Att redan vid kontraktsskrivningen bestämma att köparen ska godkänna städningen och vilka åtgärder som ska vidtas om köparen har synpunkter.
Själv har jag under flera år förespråkat att man tillsammans — köpare, säljare och mäklare (om en sådan är inblandad) — träffas i huset innan man åker till banken för att skriva under köpebrevet. Då kan du kontrollera om huset är välstädat. Det är nog inte lika många säljare som slarvar med städningen om de vet att det ska bli en inspektion innan de får sina pengar.
Ett krav jag tycker att du ska ställa innan du tar över huset.

 

Sluta krångla till det

Skapad av Åsa Holstein söndag, december 30 2007 09:42:50

Budstart. Utgångspris. Acceptpris.
Det kan vara förvirrande med alla termer när man ska köpa hus.
Under hösten och vintern har dessutom en ny term dykt upp på marknaden. Det har blivit allt vanligare att hus och lägenheter annonseras ut till fast pris.
Vad betyder det, kan man undra. Ja, med det menas att den som först erbjuder att betala det fasta priset för huset, får lov att köpa huset. Först till kvarn...
Men det har framkommit, bland annat enligt myndigheten Fastighetsmäklarnämnden, att det inte alltid går till på det viset. Ibland har mäklaren använt det fasta priset som utgångspris. Om du lägger önskat pris, så startar sedan budgivningen.
Jag var själv och tittade på en bostadsrätt och den mäklaren jobbade som så att hon bara visade lägenheten till en familj åt gången. Sedan inväntade hon svar innan hon gick vidare till nästa intressent. Proffsigt, måste jag säga.
Men eftersom även branschorganisationen Mäklarsamfundet nu kritiserat användningen av begreppet fast pris har bland annat mäklarföretaget Fastighetsbyrån beslutat att inte använda termen i sina annonser länge. Ett bra beslut, tycker jag. Varför krångla till det i onödan?

 

Du köper ett begagnat hus

Skapad av Åsa Holstein fredag, december 14 2007 05:34:05

”6 procent av de svenska bostadsköparna är rädda för att den nya villan ska vara drabbad av dolda fel som säljaren inte informerat om.”
Så skrev en bostadsjournalist en gång. Om det var den ansvarige för statistiken, fastighetsmäklarföretaget, som hade uttryckt sig på det här viset har jag ingen aning om. Däremot borde journalisten ha insett att resonemanget är helt fel.
Ett dolt fel är ju ett fel som varken köparen eller säljaren kände till vid försäljningen av huset. Alltså kan inte säljaren informera om något som han eller hon inte hade en aning om!
Problem uppstår ibland när du flyttat in i huset. Men glöm inte att du köper ett begagnat hus. Vid köpet bör du därför ta reda på livslängden på alla installationer och även på konstruktioner. Vad kommer att behöva bytas ut eller renoveras under de kommande åren? Gör en budget.
Det är sällan fel i hus är dolda. Därför är det bättre att ta reda på alla fakta i förväg, för att sedan eventuellt pruta på priset innan du slår till.

 

Du luktar mögel!

Posted by Åsa Holstein Sunday, December 02 2007 18:42:23

—Det luktar mögel om dig och dina kläder!
Några gånger har jag sagt detta, bland annat till mina föräldrar. Det har inte fallit i god jord. Nej, misstro är vad jag har mötts av. 
Men faktum är att jag har ett fantastiskt luktsinne. Jag kan spåra mögel på långt avstånd. Och om det inte skulle vara nog — jag nyser också då jag kommer i kontakt med en viss sorts mögel.
Under årens lopp har jag hjälpt en del familjer med så kallade förbesiktningar. Jag undersöker hus de är intresserade av att köpa för att se om jag kan hitta några fel eller brister. Då har min näsa kommit väl till pass.
Nyligen kramade jag om en man och kände direkt att här är det mögel på gång. ”Säg inget”, sa min man. 
Jag försöker hålla tyst, men det är svårt. Mögel i hus kan ju leda till svåra problem med hälsan. Se bara på min dotter — hon har fortfarande problem med immunförsvaret fastän det är 4,5 år sedan hon gick i sin mögelskola på högstadiet. Så det är inget man ska ta lätt på.

 

Binda lånen eller inte?

Skapad av Åsa Holstein fredag, november 23 2007 12:13:09

Det är inte lätt att hålla oron borta när man läser i tidningarna om ränteläget. Ena dagen står det att räntan kommer att fortsätta stiga under lång tid framöver. Nästa dag kommer en rapport där ekonomerna tror att räntan ska börja sjunka redan nästa år.
Själv har jag haft lika delar rörliga och bundna lån under årens lopp. Men sedan cirka sju år tillbaka, när bindningstiden för mina bundna lån gick ut, har jag bara satsat på rörligt. Då hade jag hunnit sätta mig in i statistiken som visar att det på sikt alltid har lönat sig att ha rörliga räntor.
En gång har jag till och med behövt betala ”straffränta” för att jag ville lösa mitt lån i förtid på grund av att jag skulle sälja mitt hus. En liten kalldusch, vill jag lova. Det hade jag nämligen inte tänkt på när jag band lånet. 
Säkert något för fler att tänka på när ni ska köpa hus. Är ni säkra på att ni kommer att bo i huset i fem år? Annars bör ni fundera noga över bindningstiden eller kanske välja rörlig ränta istället, om ni har råd med en eventuell höjning.

 

Ihåliga försäkringar

Skapad av Åsa Holstein tisdag, november 13 2007 07:12:50

Förra veckan deltog jag i debattpanelen på årets MäklarMässa och  debatterade bland annat kring de så kallade dolda fel-försäkringarna, som en del säljare tecknar när de ska sälja sitt hus. På så vis är de skyddade för dolda fel i tio år framöver. Tror de, ja. Problemet är att de här försäkringarna är så luddigt skrivna, och innehåller så många undantag, att de sällan löser ut när problemen dyker upp.
Jag har själv stöttat familjer i sådana här lägen. Ringde därför försäkringsbolaget Chubb i somras för att höra vad som egentligen gäller. I det finstilta står det nämligen att försäkringen gäller vid abstrakta fel i bostadsbyggnad. Men vad betyder det? undrade jag. ”Ja, det kan man fråga sig, det här är inte lätta saker”, fick jag till svar. ”Det beror helt på vad som har hänt.”
Fick i dag ett samtal från en kvinna som har köpt ett hus. Säljaren har tecknat en dolda fel-försäkring. Nu regnar det in via skorstenen och köparen har fått beskedet av sitt försäkringsbolag och av en besiktningsman att det är ett dolt fel.
Men Chubb, som säljaren har tagit sin dolda fel-försäkring via, menar att försäkringen inte täcker den här typen av dolda fel. Så nu tvingas köparen att stämma säljaren i domstol. För dolda fel.
Jag antar att säljaren är mäkta upprörd vid det här laget. Han har ju lagt ut 10 000 kronor på en försäkring som nu alltså inte gäller, fastän det rör sig om ett dolt fel.
Fler som har haft problem med försäkringar av sådana här slag?

 

Lyssna på din magkänsla

Skapad av Åsa Holstein söndag, oktober 28 2007 06:33:28

Magkänslan. 
Den är viktig att lyssna till när vi ska köpa hus, inte snack om annat. T ex när det gäller saker som planlösning, radonförekomst, järnvägsbuller eller att grannen kan titta rakt in i ditt vardagsrum. Stör detta dig redan vid visningen kan du vara säker på att det kommer att göra det senare också. 
Och har du noga tänkt igenom hur många sovrum du behöver? Hur långt det är till närmaste busshållpats och dagis? Om ni verkligen har råd med två bilar, som ni kanske tvingas ha med det här läget? 
Ibland vill man hellre blunda, men kanske har priset stigit lite väl högt i den hektiska budgivningen? Har du verkligen råd, fastän banken säger ja? Är ni redo att ge upp semesterresor och ny bil bara för att kunna flytta in i just det här huset?

 

Bra affär för säljaren

Skapad av Åsa Holstein fredag, oktober 19 2007 14:25:29

En procent av huspriset i straffavgift.
Det tycker Mäklarsamfundet, den största branschorganisationen för mäklare, att det vore skäligt för köpare att betala om de vill hoppa av en husaffär efter besiktningen.
Anledningen är debatten om de så kallade besiktningsklausulerna i köpekontrakten. Bland andra har Konsumentverket propagerat för att de bör utformas som ett öppet köp - att köparen ska kunna hoppa av om han inte är nöjd med besiktningen.
Men det tycker alltså inte Mäklarsamfundet om.
Låt oss säga att jag är spekulant på ett hus i Limhamn för 4 miljoner kronor. Vid besiktningen hittar min besiktningsman fullt med mögel. För att jag då ska kunna hoppa av köpet måste jag betala 1 procent, det vill säga 40 000 kronor, till säljaren!
Så trevligt för honom! Men inte för mig, precis.

Intressant domslut

Skapad av Åsa Holstein torsdag, oktober 11 2007 13:15:19

Säljarens upplysningsplikt har det skrivits och debatterats en hel del kring. Anledningen är att gränsen är svår att dra. Vad och hur mycket måste säljaren upplysa köparen om? Att det finns radon i källaren? Att det har skett ett mord i huset?
Ja, det är inte lätt att svara på de frågorna. I många fall verkar det som att säljaren inte behöver säga någonting, om det inte gäller allvarliga brister.
Det som de flesta i varje fall har kommit överens om är att köparens undersökningsplikt är mycket mer långtgående än säljarens ansvar att upplysa. Men i år har Högsta domstolen kommit med en intressant dom som kan ställa det här på ända och göra det lättare för oss köpare. 
En familj flyttade in i ett hus och upptäckte snart att de blev störda av bullret från en motocrossbana 400 meter längre bort. Köparna hävdade att säljaren borde ha informerat om detta. Och i Högsta domstolen fick familjen rätt. Man menade att säljaren borde ha upplyst köparen om bullret.

 

Besiktiga först, om möjligt

Skapad av Åsa Holstein onsdag, oktober 03 2007 08:50:58

Besiktning före eller efter kontraktsskrivningen.
Om det här har det debatterats fram och tillbaka under flera år.
Ja, så länge marknaden är het och det finns många husspekulanter, så brukar de flesta säljare (läs mäklare) kräva att det ska skrivas kontrakt först. Det beror på flera saker. Ett husköp är ju inte bindande förrän kontraktet är påskrivet av båda parter.
Och så klart att både mäklare och säljare vill låsa köparen till ett kontrakt så fort som möjligt.
För det andra känner sig köparen lugn. Du vet att du inte slänger ut 7 000 kronor på en besiktning i onödan. Det kan ju plötsligt komma en ny spekulant som bjuder högre. 
Men om du ska köpa ett hus där du är i stort sett ensam om att bjuda på huset, och där du känner att du kan lita på säljaren och mäklaren när de säger att ingen annan spekulant får komma emellan, finns det ju ingen anledning att skriva kontrakt först. Eller? Borde man inte kunna kräva att säljaren ska ha så pass hög moral att om han/hon säger att huset är ditt, så ska det också vara det?
Faktum är att det borde vara allas mål att först ha besiktning och sedan skriva kontrakt. På så vis slipper man en massa krångel med besiktningsklausuler och liknande. Men när marknaden ser ut som den gör, i synnerhet i storstäderna, har de flesta köpare inget att välja på. Så ser tyvärr den krassa verkligheten ut idag.
Just nu är det säljaren (och mäklaren) som styr över hur det ska se ut i stora delar av landet. Bara att inse faktum.

 

Vill du spara pengar?

Posted by Åsa Holstein Tuesday, September 25 2007 14:10:18

Den här veckan vill jag slå ett slag för ett av alla nyhetsbrev som du gratis kan prenumerera på i din dator.
Jag tänker först och främst på Finansportalen (finansportalen.se). De kommer med matnyttiga råd då och då och innehåller mycket som rör husägares, eller blivande husägares, ekonomi.
På ett enda ställe kan du jämföra elpriser, huslåneräntor, försäkringspremier, bredbandspriser och sparräntor. Och mycket mer.
Jobbigt, tycker många och dit hör även jag. Men det behöver inte ta så många minuter innan du har tjänat pengar.
I somras ringde jag till mitt elbolag E.ON för att förhöra mig om elpriset. Då låg mitt pris på drygt 60 öre per kilowattimme. ”Det kan jag sänka till 42 öre”, sa damen i andra luren hurtfriskt. ”Men då måste du binda dig på ett år.”
När jag nämnde att jag inte var intresserad av det utan funderade på att först jämföra elpriserna hos Finansportalen eller på Konsumentverkets förträffliga hemsida, sa damen: ”Men då kan du få ett rörligt pris. Det ligger på 24 öre per kilowatt.”
Naturligtvis höll jag på att trilla av stolen. Plötsligt betalar jag en tredjedel jämfört med tidigare. För samma el. Det känns som att jag tidigare har blivit lurad, eller låtit mig luras.

 

Mitt hus stinker!

Skapad av Åsa Holstein måndag, september 17 2007 10:47:27

Just nu har vi problem med möss i vårt hus. Ja, i och för sig säger grannarna att vårt hus alltid har varit omtyckt av möss. Men efter vi flyttade in och totalrenoverade, samt skaffade katt, har vi varit relativt förskonade. Ett par möss om året är allt vi har fångat och det har inte stört oss nämnvärt.
Men så dog vår katt och ett par år senare satte mössen igång med full fart. De springer i innertak och innerväggar och för en herrans massa liv. Plus att de äter på elledningar.
Den senaste lösningen är att lägga gift, i tvålform, ovanför spotlights i hall och badrum. Resultatet är att mitt kontor just nu stinker. En eller flera döda möss ligger någonstans i innertaket och osar.
Så glöm inte att fråga säljaren om huset du är intresserad av har besvärats av råttor eller möss. Vissa områden har berömda råttstråk och riktiga råttor kan ställa till med bra mycket mer bekymmer än de gulliga små mössen.

 

Nej, nu får det räcka!

Skapad av Åsa Holstein söndag, september 09 2007 18:38:57

Nej, Bjurfors, nu får ni allt lägga av.
Jag fick ett reklamblad på posten, där Bjurfors hävdar att de vet hur jag som köpare fungerar:
 ”Vi vet att en trygg köpare som känner förtroende för mäklaren också är beredd att betala lite mer.” 
Underförstått att jag vill betala ett högre pris för huset om mäklaren är seriös.
Mycket dumt har jag hört, men det här tar ändå priset. Jag förväntar mig faktiskt att mäklaren ska vara seriös. Och det är något som inte jag ska betala för, det är ju säljaren som betalar en summa för att få huset sålt.
Nej, Bjurfors. Jag förväntar mig att ni ska göra ett bra jobb och jag är inte ett dugg intresserad av att betala extra för det.

 

Svämmar källaren över?

Skapad av Åsa Holstein söndag, september 02 2007 18:22:59

I spår av det förändrade klimatet regnar det också mer på våra breddgrader. Följden blir allt fler översvämningar i hus. Bara i Staffanstorp, där jag bor, svämmade fler än 200 källare över i somras.
Glöm inte att fråga om det brukar bli översvämningar i husets källare, när du tittar på hus.
Du kan också leta spår efter vatten vid visningen, det kan finnas fläckar på golv och väggar som vittnar om detta.
Se till att få den eventuella muntliga utfästelsen i frågelistan eller kontraktet.
Även själva tomten bör du fråga om. Kanhända är inte trädgårdslandet användbart stora delar av året, eftersom det då står under vatten.

 

Se upp med köpekontraktet!

Skapad av Åsa Holstein söndag, augusti 26 2007 10:55:15

I veckan fick jag två samtal som handlar om köpekontrakt av hus och dess utformning. Det visar sig att många har svårt att förstå innehållet och det kanske inte är så konstigt. Hur ofta ser vi ett köpekontrakt? Formuleringarna kan vara näst intill omöjliga att förstå.
Kräv alltid att få kontraktet i god tid innan det ska skrivas på. Lusläs alla paragrafer. Ställ massvis med frågor tills du är helt säker på att du har förstått allt. Är du minsta tveksam till något villkor, tveka inte att be att det ändras. Avtal är till för att förhandlas kring!
Är det svårt att komma överens kan du alltid säga att du vill sova på saken. Kanske vill du visa kontraktet för en bankjurist, eller liknande, innan du bestämmer dig. Det har du din fulla rätt att göra. Skriv i alla händelser inte på något du inte kan stå för!

 

Åh, alla dessa känslor!

Skapad av Åsa Holstein söndag, augusti 19 2007 11:15:51

Häromdagen var jag med vid en besiktning av ett hus. En god vän ska flytta in till stan och jag var med som moraliskt stöd.
Det dröjde inte länge förrän känslorna kom i gungning. Naturligtvis hittade besiktningsmannen några saker att anmärka på, konstigt vore väl annars. Någon som har haft besiktning och inte hittat ett enda fel?
Men köparen, som bara har köpt ett hus tidigare i sitt liv, började snart bli orolig. Marken lutade mot huset, istället för tvärtom. Några fönster var i dåligt skick och det fanns risk för att det inte var tätt kring golvbrunnen i badrummet. 
Min vän blev nervös och det ledde till att säljaren också började skruva på sig och ställa frågor. ”Badrummet var ju kaklat av fackman, kunde det verkligen vara i dåligt skick?”.
Nåja, efter vissa diskussioner och klarlägganden, insåg alla parter att ett 40 år gammalt hus är behäftat med vissa ”fel”. På 60-talet hade man dessutom andra byggnormer än idag. Vi lär oss hela tiden av våra misstag.
Hur det gick? Jo, min vän köpte huset och allt är frid och fröjd. Men visst kan känslor komma i gungning under besiktningar - inte tu tal om annat. 

 

Sommartider

Skapad av Åsa Holstein tisdag, juli 10 2007 08:05:41

Semestertider! Då tar de flesta av oss lugnt, men hos Anticimex brukar det vara bråda dagar.
Min familj har redan ringt skadejouren två gånger den här säsongen. Redan i juni hade vi getinginvasion, rekordtidigt hos oss.
Sedan var det musinvasion i stugan. Och när vi åkte till landet en sväng nu i juli kläcktes plötsligt tusentals flygmyror inomhus.
När vi kom hem upptäckte vi anledningen till att de konstiga ljuden i sovrummet på andra våningen. Vi har ett fladdermusbo! Dessa rackare är fridlysta så vi får vackert vänta till mitten av augusti, då ungarna flugit iväg. Då ska vi försöka täppa igen ingångarna.
Är det månne skadedjurens år? Något värt att tänka på för dig som är ute och letar hus.
Nu tar jag mig lite välbehövlig semester! Skriv gärna till våra experter under tiden och framför allt — skriv gärna inlägg i vårt läsarforum. Där kan ni stötta varandra och ge varandra råd, när det behövs.
Trevlig sommar!

 

Talar ni sanning, herr och fru Mäklare?

Skapad av Åsa Holstein onsdag, juni 27 2007 15:29:06

—Hur vet jag att mäklaren talar sanning?
Hur många har egentligen ställt sig den frågan när de är inblandade i en budgivning när de ska köpa hus? Jag tror att det är rätt många.
Först kanske man är ensam om att bjuda. Plötsligt säger mäklaren att det är en  familj till som är inblandad och så går priset upp rejält.
Ibland är det lätt att misstänka att säljaren är inblandad i budgivningen. Kanske har säljaren krävt ett lägsta pris som är högre än utgångsbudet. Därför tror man kanhända som köpare att mäklaren säger att det finns ett högre bud, när det inte stämmer.
Häromdagen kom ett pressmeddelande från Mäklarhuset i Skåne, där jag bor. Tydligen ska företaget börja jobba för en helt öppen budgivning även här nere. Efter varje husaffär är avslutad ska en lista med namn och telefonnummer redovisas för alla som har lagt bud.  Dock måste alla budgivare vara med på det, vill du vara anonym som köpare har du rätt till det. Men då får du inte ta del av listan heller.
Ett bra initiativ. Tack för det, Mäklarhuset! Hoppas att fler mäklare vill följa i era fotspår och satsa på ärlighet och öppenhet.

 

Förbesiktiga huset

Skapad av Åsa Holstein tisdag, juni 19 2007 12:23:45

—Besiktningen känns egentligen som den riktiga visningen, sa en man som ringde mig häromdagen. Han hade nyligen haft besiktning på ett mysigt sommarhus och det hade uppdagats en hel del fel. Även flera saker som säljaren inte hade en aning om.
—Egentligen vet man inget om huset förrän det har varit en besiktning. Jag förstår inte att det finns de som köper utan att noggrant undersöka huset skick, sa mannen vidare.
Själv har han brottats flera gånger med hur långt han vågar gå vid en vanlig visning. Kan man verkligen ha med sig ficklampa, kniv och vattenpass?
Ja, vid en andra och en tredje visning — det tycker jag absolut! 
Men att ha med en vattenflaska för att ta ett vattenprov innan det är klart att man får köpa huset, är nog att gå till överdrift. 
Visst bör man göra en egen förbesiktning. Hur vet man annars att man vill gå vidare och betala ett antal tusenlappar för en riktig överlåtelsebesiktning?

 

Jag förlorade drömhuset

Skapad av Åsa Holstein tisdag, juni 12 2007 06:05:07

Drömhuset. Hur många år har jag letat efer det?

Faktum är att jag sprang på det för ett antal år sedan. Ja, det låg inte vid en sjö, som jag har drömt om i alla år. Men det hade alla andra attribut; rött trähus med vita knutar, öppna spisar, kakelugnar och gasspis.
Det låg avskilt vid en skog och hade till och med swimmingpool och kräftdammar. Det var alldeles knäpptyst i omgivningen. 

Vi fick nys om att ägaren, som blivit sjuk, skulle sälja. Priset var överkomligt och vi var överlyckliga. Problemet var bara att taxeringsvärdet var så lågt. 
”Hur kommer det sig?” frågade vår bankman. Priset var nämligen mer än 7 gånger högre än taxeringsvärdet. Men visst var huset värt pengarna, en bit över en miljon. 

Efter en extra koll med säljaren fick vi veta att allt var byggt utan tillstånd från kommunen. Det som från början var en liten stuga på 55 kvadratmeter, hade nu blivit ett exklusivt hus på 170 m2. Ladan och ett uthus hade nämligen byggts ihop med stugan.

Men säljaren vägrade nu att söka byggnadslov i efterhand och då vägrade banken ge oss lån. Där stod vi med lång näsa och fick senare höra att en japan blivit eld och lågor över stället och betalat nästan det dubbla. 

Varje gång jag kör förbi de trakterna hugger det till i maggropen. En längtan gör sig påmind. Efter vad, den ultimata lyckan kanske? 

 

Skippa aldrig besiktningen

Skapad av Åsa Holstein måndag, juni 04 2007 09:46:02

Breven strömmar in till oss här på köpa-hus.se — och många av dem som skriver har en sak gemensamt. De är nyblivna husägare som  vid inflyttning i sitt hus har hittat allehanda fel och brister.
Kanske är det badrumsväggen som inte är kaklad bakom badkaret, det har ingen upptäckt tidigare. En bärande träbjälke kanhända är rutten eller så är det en svartmögelfläck som uppenbarar sig när man tar bort ett väggfast skåp.
Saker som är tråkiga överraskningar. Problemet är att köparen i de flesta fall själv tvingas stå för kostnaderna för att åtgärda skadorna. 
Som köpare har vi en långtgående undersökningsplikt. I princip ska vi veta mer om huset än säljaren!
Strunta därför aldrig i besiktningen. Var alltid med under hela besiktningen (även uppe på vinden och andra svåråtkomliga ställen) och ställ massvis med frågor. 
Senare kan det vara för sent.

 

Har du betalningsanmärkningar?

Skapad av Åsa Holstein lördag, maj 26 2007 07:04:34

Visste du att en halv miljon svenskar har en eller flera betalningsanmärkningar? 
För dig som har detta, brukar det vara näst intill omöjligt att få ett villalån. Men sedan år 2005 finns företaget Bluestep Bostadslån (www.bluestep.se), ett internetbaserat företag. De har specialiserat sig på att låna ut pengar till människor med lite annorlunda ekonomiska omständigheter än den ”vanliga” låntagaren. 
Det kan röra sig om folk med betalningsanmärkningar, men även om någon i familjen är sjukskriven, arbetslös, vikarie eller har eget företag. Människor som tidigare har haft svårt att få villalån. Bara du kan bevisa att du har råd att låna, brukar det inte ställa till med några bekymmer. Säkert ett bra alternativ för många.

 

Den bortglömde köparen

Skapad av Åsa Holstein torsdag, maj 17 2007 10:32:09

”Tjäna i genomsnitt 200 000 kronor mer om du anlitar vår mäklarfirma jämfört med genomsnittsmäklaren!
Och ibland är skillnaden ännu större! Lätt att välja för dig som ska sälja!”

Så väljer vissa mäklare att marknadsföra sig i pressen.
De menar alltså att de får ut ett högre pris för ditt hus, än andra. Och det kanske är ett bra sätt för mäklare att få kunder — med andra ord säljare. För hus att sälja, det vill ju alla mäklare ha.

Men finns det månne någon som känner sig bortglömd i sammanhanget? Någon som mäklaren inte tänker på i sin iver att få nya kunder?
Hur känner sig de som ska köpa hus när de ser att ”Arne Mäklare” får ut bra mycket mer pengar för ”sina” hus än andra?

—Jag blir rent ut sagt förbannad när jag läser sådana här annonser, säger en kvinna som är ute och letar hus. Det känns oseriöst. Tar den här sortens mäklare oskäligt betalt? Trissar han upp priserna så att man som köpare kanske betalar för mycket, över marknadsvärdet?
—Jag tänker då inte gå på några husvisningar där sådana här mäklare är inblandade, avslutar hon vårt samtal.

Berättigade frågor som kräver svar.
Jag kan lägga till en egen fråga. Vems sida står den här sortens mäklare på — säljarens eller köparens?
En fråga som inte kräver ett svar. Jag vet nämligen svaret redan.

 

Snälla, låna mer pengar!

Skapad av Åsa Holstein lördag, maj 12 2007 06:36:10

—Ska du verkligen köpa ett så billigt hus? Du är ju god för mycket mer — är ni inte intresserade av att köpa ett hus för närmare sju miljoner istället?
Så kan det låta när en amerikan besöker banken i North Carolina i USA för att låna pengar till att köpa hus .

I Amerika har det alltid varit kutym att köpa både bil och hus efter hur mycket man har råd till.
Det blir en Mercedes och en kåk för sju miljoner om man har kommit upp i den inkomstklassen. Då lämnas radhuset och Toyotan till sitt öde.

Men nu är det så att vår amerikanske vän Barry inte alls är intresserad av att rätta munnen efter matsäcken. Men då blir det också reaktioner, till och med från banken. De vill tydligen att han ska låna mer pengar, eftersom han har råd med det.

Långt ifrån vår verklighet, tack och lov. Eller?

 

Törs du lägga ett skambud?

Skapad av Åsa Holstein fredag, maj 04 2007 12:44:26

Många gånger har jag funderat över att lägga ett skambud när jag ska köpa hus, men jag har aldrig vågat. Ärligt talat är jag alldeles för feg för att göra något sådant.

Däremot känner jag några som har lyckats — men som även har skrämt bort både mäklare och säljare långt fler gånger än de nått framgång. Det kan ge ett oseriöst intryck att vara en så hård förhandlare att man inte vill betala vad huset är värt. En del säljare har även lagt ned så mycket tid, arbete och kärlek i huset att det kan kännas som att de får en knytnäve i magen då de får skambudet. Då kanske de inte alls vill ha med dig att göra framöver.

Men om säljaren är desperat, det inte finns fler spekulanter och allt annat klickar, kanhända det fungerar. Det är ju också beroende av att du inte har blivit förälskad i huset eller att du måste ha ett hus att flytta in i meddetsamma.
”På sätt och vis är det som att spela poker”, sa en man som ringde till mig. Som första part har han gett sig in en budgivning och lagt samma bud som utgångspriset: 1 340 000 kronor. Nu känner han sig tveksam, kanske skulle han ha börjat lägre? En fråga som naturligtvis är omöjlig att svara på. Då måste man först veta vad andra hus i området har sålts för, hur många familjer som tänker bjuda, om säljaren är under tidspress, samt mycket mer.

Många av oss tycker att det är obehagligt att förhandla om pengar. Vi kanske inte är vana vid det och tycker att det är en jobbig situation. Men efter besiktningen, om oväntade fel har uppdagats, är det i det närmaste ett måste att kunna prata för sig.
En god vän fann nyligen fukt och röta i ett hus efter besiktningen. Hon påtalade felen och säljaren drog raskt av 250 000 kronor på huspriset. Inte mer än rätt, tycker jag.

 

Det är lätt att vara efterklok

Skapad av Åsa Holstein lördag, april 28 2007 09:32:44

Visst tror många av oss att vi är odödliga? Varför struntar vi i varningsklockan, som ibland ringer?

Det var därför jag flyttade in i ett radonhus när jag köpte mitt första hus. Säljaren menade att det ”låga” värdet på 240 becquerel i källaren inte var så farligt. Jag lät mig övertygas, men sedan låg oron och kittlade i bakhuvudet.
Jag kan villigt erkänna, så här i efterhand, att det var en stor lättnad att sälja huset efter några år. Aldrig mer radonhus, säger jag bara.

Ett par jag känner var förresten intresserade av ett hus som ligger vid en kraftledning. De ringde till kommunens miljökontor som lugnade dem med att den elektromagnetiska strålningen inte är någon fara för hälsan. ”Oroa er inte!” var beskedet de fick.
Familjen flyttade in och något år senare började rubrikerna infinna sig i tidningarna. Nu talas det om en förhöjd risk att drabbas av leukemi om man bor i området och förskolan i närheten funderar på att flytta, för att komma bort från kraftledningen. Gissa om familjen ångrar sig idag?

 

Varning, varning och åter varning

Skapad av Åsa Holstein fredag, april 20 2007 05:36:47

På sistone har jag fått fler telefonsamtal än vanligt från folk som känner sig lurade när det gäller så kallade besiktningsklausuler.

För dig som inte är insatt i frågan kan jag berätta att det i storstäderna oftast går så hett till när man ska köpa hus att man skriver kontraktet först och därefter gör en besiktning av huset.
Förfar man på det här viset kan det bli problem, beroende på hur besiktningsklausulen utformas i kontraktet.

Både Konsumentverket och myndigheten Fastighetsmäklarnämnden rekommenderar mäklare att skriva kontraktsklausulen på följande (grovt förenklade) sätt:
”Om köparen inte är nöjd med besiktningen kan köpet hävas.”
Du ska alltså kunna hoppa av köpet utan att ge en anledning och/eller förklaring.
En del seriösa mäklare använder sig av klausuler skrivna på detta vis, men långt ifrån alla.

Jag kommer att skriva mer om det här ämnet framöver. Men till dess: Se upp för krångliga och luddigt skrivna klausuler där du som köpare t ex måste hitta fel i huset som kostar minst 50 000 kronor att åtgärda för att kunna häva köpet.
Med formuleringar av det slaget är det som bäddat för konflikter. I slutändan kanske du inte alls kan dra dig ur köpet fastän du trodde det från början.

 

Sluta piska upp stämningen, mäklare!

Skapad av Åsa Holstein fredag, april 13 2007 07:47:42

Två dagar. Så kort tid kan det gå mellan visningen av ett hus och ett påskrivet kontrakt. Alldeles tokigt!

Hur ska du, som köpare, hinna fundera igenom det hela ordentligt om du bara har tittat på huset en enda gång? Och då kanske tillsammans med 150 andra ivriga personer?

Hur ska du på den korta tiden bl a hinna ringa till kommunens miljökontor för att höra om huset ligger i ett radonriskområde? Hur ska du hinna få tag i sotaren för att höra om det är något problem med skorstenen och nå tingsrätten på telefontiden angående servitut?

Men det finns en enkel lösning på problemet. Det är helt enkelt att mäklarna bestämmer sig för att sluta piska upp stämningen.

Varför inte bestämma att varje husaffär måste få ta cirka en månad från visning till påskrivet kontrakt? På så vis kan du som köpare tänka igenom det hela i lugn och ro. Du kan ge dig in i budgivningen utan att få ont i magen och besöka huset både en och två gånger till.
Och du kan förhoppningsvis även besiktiga huset innan det är dags att skriva under kontraktet.

Vad säger ni, mäklare?

 

Sju tusen kronor rikare

Skapad av Åsa Holstein lördag, april 07 2007 11:31:33

7 000 kronor.

Så mycket pengar kommer jag att tjäna årligen på att den gamla fastighetsskatten försvinner. Då har jag både räknat med vad jag har betalat i skatt för villan och sommarhuset. Inte dåligt, eller hur?

Ja, nyheterna var glädjande den här veckan. Jag håller med kd-ledaren Göran Hägglund när han säger att fastighetsskatten har slagit hårt och skoningslöst mot de svagaste i samhället.
Alltså de unga som har tvingats till hård belåning för att kunna bo i eget hus och de äldre, där det till och med finns de som tvingats gå från hus och hem eftersom skatten blivit alltför hög att mäkta med.

Den nya avgiften på 4 500 kronor per år, som ska gå direkt till kommunen, blir en sänkning för alla husägare som har ett taxeringsvärde över 450 000 kronor.
För de andra blir avgiften istället 1 procent av taxeringsvärdet. Så jag är inte ensam om att tjäna rejält på detta.

Tack för det, politiker!

 

Billigt att försäkra huset

Skapad av Åsa Holstein torsdag, mars 29 2007 18:37:28

Det är lätt att dras med i klagosången att allt kostar så mycket — och då i synnerhet våra försäkringar.
Men stämmer det verkligen? Jag har nyligen gått med i Villaägarnas Riksförbund och hittade en bra tjänst på deras hemsida. Snabbt kan man räkna ut sin premie på både villahem- och bilförsäkringen och jag blev naturligtvis nyfiken. Spara pengar vill man ju alltid göra.
Döm om min förvåning när kostnaden för bilen visade sig vara en tusenlapp dyrare om året än villaförsäkringen! Och jag har inget vrålåk utan en Nissan Primera från 1999. Dock vill jag ha den helförsäkrad, men den står parkerad ute på landet på egen tomt vilket tydligen ska ge en lägre premie.
Nu är det nog så att villahemförsäkringarna är relativt billiga i Sverige, jämfört med många andra länder. Vi har ju inte problem med orkaner, jordbävningar och liknande.
Min villa är dessutom en smula udda — varje ägare har satt sin prägel på den genom att bygga till. Idag är den på 115 kvadratmeter, därav kanske den ”billiga” premien på knappt 3 000 kronor.
Men ändå. Visst är det märkligt, ur konsumentens synvinkel i varje fall, att det kostar mer att försäkra bilen än huset?

 

Sotaren räddade mig

Skapad av Åsa Holstein fredag, mars 23 2007 06:30:37

—Skorstenen läcker som ett såll!
Sotarens ord var inte nådiga. Jag hade beställt en provtryckning av skorstenen i ett hus jag ville köpa och nu stod vi där — min man och jag, säljaren, mäklaren och sotaren. Alla var lika långa i ansiktet.

Och inte nog med att det började lukta rök i hela i huset. När sotaren petade inne i kassetten till den öppna spisen, rasade hela innanmätet ihop i en liten svart hög.
—Oj då! sa sotaren. Här har man eldat på fel sätt, det här är livsfarligt. Det är bara att byta ut alltihopa.

De futtiga 740 kronor som sotaren ville ha av mig för sin besiktning och provtryckning, var väl värda pengar.
Vi drog oss till slut ur affären eftersom vår besiktningsman hade hittat en hel del andra fel i huset.
Det kändes lite sorgligt, vi hade gärna velat ha huset. Men vi var tacksamma för att felen hade upptäckts i tid, innan vi hade flyttat in.

 

En dröm har gått i uppfyllelse

Skapad av Åsa Holstein fredag, mars 16 2007 16:39:15

Välkommen till Köpa-hus.se!
Vet du hur länge jag har retat mig på och förundrat mig över att vi köpare inte kan få råd och stöd någonstans när vi vill köpa hus? Därför har jag under flera år engagerat mig i frågan på olika sätt, bland annat genom att skriva boken Köpa hus.
Nu har jag äntligen skapat ett forum där jag kan dela med mig av mina och andras erfarenheter. På den här webbbsajten kommer jag att samla nyheter och matnyttig information kring ämnet.
Experter och vanliga människor ska få dela med sig av sina synpunkter — ja, allt som rör husköp ska stötas och blötas.
Mejla gärna till mig och berätta om det är något du vill att vi ska skriva om eller om det är något du saknar på sajten. Adressen är asa@kopa-hus.se

TILLBAKA