Kostnader vid husköp

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Senast uppdaterad 9 juni 2020

I sin iver att få köpa huset är det lätt att glömma bort att det är en hel del annat som kostar, förutom själva huslånet. Här nedanför kan du hitta en lista med vanliga kostnader och avgifter som tillkommer vid ett husköp.

Beroende på hur läget ser ut på marknaden kan du behöva lägga upp till 15 procent i kontantinsats. Pengar som du alltså ska ha sparat ihop.

Låt oss säga att du vill köpa ett hus för två miljoner. Banken kräver då 15 procent i kontantinsats, vilket betyder att du måste ha tillgång till 300 000 kronor kontant för att få låna resten av pengarna från banken.
Kontantinsatsen är inte förhandlingsbar. Banken måste enligt svensk lag följa regeln om 15 procent kontantinsats.

Jämför priser & offerter från olika hantverkare & företag
Dorunner.se kan du samla in offerter från företag inom de flesta branscher. Med offerternas hjälp kan du jämföra priser och tjänster. De allra flesta tjänsterna omfattas av ROT- eller RUT-avdraget.

På Dorunner kan du jämföra offerter från bland annat:

  • Städfirmor
  • Flyttfirmor
  • Hantverkare
  • Besiktningsmän
  • Jurister och ekonomiska tjänster
  • Målare
  • Hus och fastighetsunderhåll
  • Elektriker

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Lista med kostnader och avgifter som husägare

Kostnaderna granskades senast 2020-06-09

  • Kontantinsats – 15 % av husets pris
  • Ränta bolån – ca 1,5 – 2,5 %
  • Amortering – Detta är varken en kostnad eller avgift. Men att beräkna den i budgeten ska du iallafall göra vid ditt husköp.
    Lån över 70 % ska amorteras med 2 % av hela lånebeloppet.
    Lån på 50 – 70 % ska amorteras med 1 %.
  • Driftkostnader – I dessa kostnader innefattas vatten/avlopp, sophämtning, el, värme, sotning, försäkringar. vägavgift. Det är vanligt att denna kostnad hamnar på 30 000 – 40 000 kr/år.
  • Underhåll & renovering – Hur mycket du ska spara till underhåll och renoveringar beror väldigt mycket på husets skick och din egna framtida insats. Men att spara ca 2000 – 3000 kr/mån kan vara klokt för att kunna täcka framtida kostnader för material och hantverkare.
  • Fastighetsavgift – När man äger en hus/bostad så betalar man en skatt till staten på 0,75 % av bostadens taxeringsvärde. Dock finns ett maxbeloppet på denna avgift. Du kan använda denna kalkylator ifall du vill räkna ut vilken fastighetsavgift du kommer få på ditt husköp. Där kan du också se maxbeloppet för detta kalenderåret.
  • Överlåtelsebesiktning – kostar cirka 7 000 – 15 000 kronor.
  • Finns det öppen spis eller kakelugn i huset, bör man låta sotaren utföra en besiktning/provtryckning av skorstenen.
    Det kostar runt 1200 – 1900 kronor.
  • El-besiktning – Känner du en oro för utförda elinstallationer i bostaden? Då kan en el-besiktning vara en värd investering för att slippa oväntade elfel.
    Radhus eller villa upp till 120 kvm kostar ca 5000 kr, och vid större bostad landar på priset på ca 6500 kr. I detta pris ingår en oftast en elcentral, tillkommande elcentraler. 950 kr/st.
  • Avlopp – Det går att göra en invändig inspektion av avloppsledningarna via en liten TV-kamera om du misstänker att något inte står rätt till eller om du vill veta mer om den allmänna konditionen på avloppsnätet.
    En inspektion kostar 2 000 – 4 000 kronor.
  • Radonmätning – Det finns besiktningsmän som utför radonmätningar i och med överlåtelsebesiktningen, men det vanligaste är att man själv kontaktar kommunen eller ett mätlaboratorium om man vill utföra ett snabbtest. Du kan också beställa radondosor från nätet. Från att du beställt kan du sedan efter 14 dagar få ett svar om radonhalten i det hus du tänkt köpa.
    Pris för 2 st radondosor – 1595 kr
    Källa: Radonova.se
  • Vattenanalys – Finns det en egen brunn bör vattnet testas, så att man vet att det är drickbart. Man ska testa sitt vatten var tredje år enligt Livsmedelsverket.
    Pris för en analys – ca 1395 – 2195 kr
  • Lagfart – Lagfartskostnaden går direkt till lantmäteriet och den är 1,5 procent av huspriset, eller av taxeringsvärdet om det är högre.
    Är taxeringsvärdet högre än huspriset gäller istället 1,5 procent av taxeringsvärdet.
    Kostar huset 1 200 000 kronor blir din lagfartskostnad 18 000 kronor.
    Sedan tillkommer lantmäteriets expeditionsavgift på 825 kronor.
  • Pantbrev – För att få lån måste man ta ut pantbrev hos lantmäteriet. Kostnaden är 2 procent av pantbrevsbeloppet (lånesumman) samt en avgift på 375 kronor per pantbrev. Lånar du t ex en miljon betalar du 20 000 kronor. Finns det redan uttagna pantbrev till samma eller högre belopp slipper du betala.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.