5 fördelar med solceller

Solceller har blivit mer och mer populära bland svenska villaägare. De som skaffade solceller för 5 år sedan har i många fall redan gått plus på sin investering. 

Solceller har flera fördelar för dig som har rätt förutsättningar och skaffar en säker och stabil anläggning:

Du sänker dina elräkningar

Från första dagen med solceller minskar du dina elräkningar. Dels sparar du in mycket pengar på elen du själv använder. För varje kWh du låter bli att köpa från elnätet slipper du betala: elpriset, nätavgift, energiskatt och moms. 

Sen får du också betalt för elen du inte använder. Den säljer du till ditt elbolag som säljer den vidare till andra elanvändare. 

Under sommarhalvåret är det inte ovanligt att gå plus på sin elräkning när man har solceller. Då får du alltså pengar utbetalda i stället för att behöva betala in något.

Du ökar värdet på ditt hus

Studier från bland annat SLU och SBAB visar att du ökar värdet på ditt hus när du installerar solceller. De minskade driftkostnaderna gör att huset värderas högre. I snitt ökar värdet med minst lika mycket som själva solcellerna kostar. 

Med andra ord är solceller ett plus den dagen du vill sälja ditt hus. Men solceller kan också hjälpa dig att minska din amortering. Om du ligger på gränsen mellan två amorteringsnivåer kan värdeökningen solceller ger ditt hus göra att du hamnar under gränsen. 

Du får flera skattelättnader

Att skaffa solceller kan verka som en dyr investering. Men faktum är att det är en av de mest skattesubventionerade investeringarna du kan göra. 

För det första får du 20 % i grönt ROT-avdrag när du köper din anläggning. För det andra får du 60 öre i skattereduktion för varje kWh du säljer. För det tredje får du sälja el för upp till 40 000 kronor utan att skatta för det. Du behöver heller inte betala någon energiskatt för elen från dina solceller. 

Sist men inte minst räknas solceller som en grundförbättring och du får dra av hela köpesumman den dagen du säljer ditt hus. Då sparar du alltså ytterligare 22 % av kostnaden för anläggningen. 

Du blir mer självförsörjande

Du blir inte självförsörjande året runt på solceller. På vintern ger de bara 5-10 % av sin totala produktion. Men på sommarhalvåret kan du bli självförsörjande på el. 

Det gör dig mindre beroende av den osäkra elmarknaden där priserna kan svänga från en dag till en annan. 

Och när elpriserna sticker iväg en solig sensommardag behöver du inte oroa dig. För med solceller betyder det inte att du måste betala mer. Utan att du får mer betalt. 

Dessutom förväntas de flesta solpaneler hålla i minst 30 år. Ingen vet hur elmarknaden ser ut om 10 eller 20 år men med solceller har du en viktig del av din elförsörjning säkrad.

Du minskar ditt klimatavtryck

Solceller har en energiåterbetalningstid på cirka 2 år. Det betyder att efter 2 år har de producerat lika mycket energi som krävdes för att tillverka dem. 

Efter det har solceller bara en positiv inverkan på miljön. De bidrar med ren energi både till dig och dina grannar. De stör varken djur eller natur där de sitter på ditt tak. 

De hjälper till att minska import av mer smutsig energi som kolkraft och olja. Och de bidrar till Sverige export av grön energi. 

För dig som är orolig över ditt klimatavtryck är solceller ett bra sätt att bidra till en minskad miljöförstöring.

Ett första steg för dig som funderar på solceller

Ett bra sätt att börja är att läsa på. Till exempel bör du veta om vilka 5 vanliga misstag du ska undvika när du skaffar solceller.

Lämna en kommentar