Möss i huset – Ett dolt fel?

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga: Min son och hans sambo köpte ett radhus i somras. Efter kontraktet var skrivet bjöd säljaren in min son och hans sambo en söndag. De berättade då att de sett muslortar under diskmaskinen, men inget därutöver. Vi försäljning anlitade båda parter varsin besiktningsman. Ingen av dessa noterade problem med möss. Sonen ringde emellertid upp mäklaren och berättade om mössen och bad sonen återkomma om problem uppstod. Inte heller han hade fått reda på något om möss i huset av köparen.
Sonen har därefter haft kontakt med Anticimex som besökte dem två gånger och gjort vad de kan för att ta hand om problemet. De kunde enkelt konstatera att på vinden hade ”det pågått länge” med ansenligt många musgångar, som gick rakt ner i väggarna. Sonen och sambon hör mössen tydligt inne i väggarna och tycker det är riktigt tråkigt och äckligt!
Nu har de en två-månaders baby. Idag på morgonen hittar sonen en död mus i hallen. Är detta att betraktas som ett dolt fel? De tycks som problemet har funnits länge, men negligerats av tidigare ägare och i viss mån undanhållits köparen innan köpet genomfördes och efterhand meddelats. Två besiktningsmän har dessutom helt missat problemet på vinden! Köparen torde ha känt till problemet eftersom de visste att möss fanns under diskmaskinen. Känns som de delvis inte förstått allvaret eller har de faktiskt varit medvetna och undanhållit information tills försäljningen var klar? Tacksam för svar! Vad är nästa steg, vem bär ansvaret?


Svar: Ja det är ju inte särskilt kul att ha möss i den omfattningen i huset! Någon gång får man nog tåla möss men i sådär stor omfattning tror jag man måste betrakta som ett fel.
Frågan är då om det skall betraktas som ett dolt fel, dvs att det dels inte gick att märka vid en normal besiktning och dels inte gick att misstänka eller förutse i övrigt.

Era besiktningsmän vid köpet märkte tydligen ingenting, men Anticimex hittade musgångar på vinden. Det är svårt för mig att säga om era besiktningsmän varit slarviga vid sin besiktning. Det är ju betydligt lättare för Anticimex som i detta fall redan visste vad dom skulle leta efter och vars besiktningsman sannolikt var expert på denna typ av problem. Då är det sannolikt en lätt sak för denne att hitta spåren av möss. Era besiktningsmän förväntades enbart ha en övergripande kunskap om alla de olika problem som skulle kunna finnas med huset. Visserligen har nog varje besiktningsman dessutom sin egen specialkunskap om ett visst område men det här felet skulle de kunnat missa utan att ha genomfört uppdraget slarvigt, tror jag. Men det beror också på hur det såg ut vid köpet och vad de fick för information av säljarna.

Man kan ju också fråga sig hur informationsvilliga säljarna var vid försäljningstillfället, eller om de över huvud taget tyckte att detta med mössen var ett problem. De kanske inte ens märkt att det var mycket möss i huset? Svårt att bevisa vid en tvist. Om man kan bevisa att säljarna kände till problemet utan att berätta så kan det handla om att din son kan få skadestånd eftersom det är bedrägligt förfarande.

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.