Golvvärme är inte bara behagligt, det är ett ekonomiskt och energisnålt lågtemperatursystem – framtidens uppvärmningssystem!
Vem vill inte ha ett skönt inomhusklimat och sätta fötterna på ett varmt golv? Den underbara och ljumma luften slår emot dig när du vaknar på morgonen.
Vattenburen golvvärme är ett lågtemperatursystem. Det betyder att värme slussas in i rummet via den heltäckande golvytan i låg temperatur. 23 grader vid golvet innebär oftast 19-20 grader i huvudhöjd, och dessutom är värmen jämn och behaglig.
Golvvärmesystem
Det vanligaste är golvvärmesystem som fungerar via direktverkande el eller vatten som cirkuleras runt. Det finns också luftburna system. Du kan, om du vill, kombinera el- och vattenburen golvvärme i ditt hus. Med golvvärmen kan du byta mellan olika värmekällor som exempelvis värmepump eller pelletspanna. De olika systemen har olika fördelar; golvvärme från elslingor tar mindre plats men är dyrare än vattenburen golvvärme. Vattenburen golvvärme måste installeras av fackman.
Att tänka på
Det viktigaste är golvets material och isoleringen. Innan installation av golvvärme behöver du planera vilket golvmaterial du ska välja. Effekten av den installerade golvvärmen har till stor del att göra med det golv du väljer att lägga ovanpå. Isoleringen är också viktig för att undvika läckage och fuktskador.
Om du exempelvis lägger ett tjockt trägolv kommer det behövas högre vattentemperatur underifrån än för ett tunt golv. Tänk också på att golvvärmen kanske inte är på året runt – då behöver du välja ett material som inte blir kallt när värmen är avstängd. Ett klinkergolv kanske passar bra. Om du är osäker på hur de olika golvmaterialen släpper igenom värme kan det vara bra att prata med den fackman som du anlitar för att installera golvet.
Grund och temperatur
Golvets grund är betydande för vilken värmelösning som installeras. Man kan lägga skivor med rör i, installera kassetter i träbjälklag eller gjuta in rör i betong. Om du ska installera golvvärme i ditt badrum eller i ett våtrum behöver du tätskikt. Golvet blir förstås också aningen högre med golvvärmen installerad, vilket du behöver tänka på.
Golvvärmen bör aldrig stängas av helt och hållet, men du kan dra ner den till 8-10 grader under de varma månaderna. Golvvärmen gör att marken under byggnaden kan bli så varm, och när du stänger av golvvärmen kan en omvänd fukttransport inträffa. När marken blir varmare än husgrunden kan fukt från marken vandra inåt och orsaka skador på huset.
Ekonomiskt och miljövänligt
Vattenburen golvvärme är ett bra val av flera skäl. Värmen i rummet får en ”rund” och behaglig känsla oavsett var du befinner dig i rummet. Du känner skillnaden när du kommer in i ett rum med golvvärme jämfört med mer traditionella uppvärmningsmetoder. Eftersom golvet är en heltäckande yta i rummet behöver du inte ha så hög värme för att det ska kännas bra.
Det är också en investering som betalar sig över tid. Det är ekonomiskt och energisnålt, och helt i linje med vad vi gemensamt behöver göra inför framtiden för att spara energi och bli mer miljövänliga. Golvvärme kan också med fördel kombineras med andra värmekällor som exempelvis fjärrvärme, värmepumpar eller andra vattenburna system.
Med golvvärme får du:
- Ökad komfort i huset, ett varmt golv att gå på
- Ett bättre inomhusklimat
- Sänkta energikostnader
- Ett lättskött och osynligt värmesystem
Vad kostar det?
Värmekällan avgör priset på golvvärmen. En stor skillnad är att ett system med elektriska värmekablar är dyrare i löpande drift, medan ett vattenburet system behöver en central värmekälla. Det finns flera värmekällor att välja mellan.
Källa: https://www.byggstart.se/pris/vattenburen-golvvarme