Äga halva bostaden var

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån & lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Fråga:
Jag och min sambo har tänkt köpa hus. Vi har delad ekonomi och min sambo kan gå in med cirka 800 000 kr kontant i köpet, men jag bara med ca 100 000 kr. Resten av köpesumman kommer vi att ta lån på. Hur gör vi med ägandet? Ska vi låna hälften var eller äga olika stora delar i egendomen?

Idag har vi ett samboavtal som friskriver oss från sambolagen (att vi vid separation behåller det vi själva gått in med i förhållandet). Hur gör man enklast och bäst? Vid en eventuell separation är det ju viktigt att eventuell vinst tillfaller oss båda. Vi har även funderat på att skriva testamenten så att vi ärver varandra. Det blir också ännu viktigare om man tillsammans äger en fastighet.


Svar:
Klokt att ni i förväg noga funderar igenom dessa frågor. Tyvärr är det allt för många som inte gör det och därmed löper risk att hamna i svåra situationer senare.

Först några fakta om vad som gäller vid ett samboförhållande:

Sambolagen säger att vid en bodelning för sambor ingår bostad och bohag som anskaffats för gemensamt bruk. Om en av samborna ägt huset sedan tidigare ingår det inte i bodelningen, eftersom huset då inte har anskaffats för gemensamt bruk. När man avtalar om att sambolagen inte skall gälla kan man själv bestämma hur egendomen ska fördelas vid en eventuell separation.

Sambor ärver inte varandra. Om den ena skulle avlida (och inte efterlämna bröstarvingar) skulle den efterlevande sambon i princip få lösa ut den avlidnes släktingar för att dessa skall få ut sitt arv. Detta skulle kunna innebära att den efterlevande får sälja huset. Om man vill komma ifrån denna situation är det alltså all idé att skriva ett inbördes testamente eller gifta sig.

Så till just er situation: När ni ska låna pengar till husköpet kommer bankerna troligen att begära att ni båda två står på lånet och ansvarar för det tillsammans. Börja med att kontakta en eller ett par banker; hör vad de säger och be att få ett lånelöfte.

Därefter bör ni absolut ta kontakt med en familjejurist för att diskutera er situation, bestämma hur ni vill ha det och skriva de avtal som behövs. Först och främst ska ni lägga upp det så att det känns bra och rättvist för er båda under den tid ni bor i huset.  Dessutom behöver ni reglera både vad som händer vid en separation och vid ett dödsfall.

Lycka till med husköpet!

Juridiskt korrekta avtal + support för några hundralappar
Juridiskadokument.nu säljer färdiga & juridiskt korrekta avtal upprättade av Thorlunds Juristbyrå AB. I priset ingår även gratis support och information kring hur man fyller i avtalet. Det kan vara värt några hundringar att få ordentliga avtal så att man slipper problem i efterhand.

Länkar till olika avtal och priser på deras hemsida:

Tips!

Skall du sälja din bostad?
Jämför mäklarna och deras offerter. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och för att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skall du köpa bostad?
Nu kan man äntligen jämföra bolån och lånelöften på Lendo.se. Med en enda ansökan får man erbjudanden från flera olika banker. Du kan även få hjälp att sänka räntan på dina befintliga bolån. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.